Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dluhy českých domácností u bank se blíží dvoubilionové hranici

peníze, ilustrační foto
Pixabay

Dluhy českých domácností u bank v červenci meziměsíčně stouply o 16,8 miliardy korun na 1,958 bilionu korun. Zadlužení firem v prvním prázdninovém měsíci vzrostlo téměř o osm miliard na 1,156 bilionu korun. Proti loňskému červenci byly dluhy domácností vyšší o 149,3 miliardy korun, dluhy firem byly o 0,1 miliardy nižší. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Reklama

Dluhy domácností rostou vytrvale od února 2016. Bilion korun překonaly v květnu 2010, v září 2017 se jejich objem přehoupl přes 1,5 bilionu. V červenci měly domácnosti dluhy z úvěrů za bydlení za 1,519 bilionu korun, meziměsíčně tak stouply o 0,9 procenta. Spotřebitelské úvěry se podle ČNB proti červnu zvýšily o 0,8 procenta, dosáhly 272 miliard korun.

Horký trh hypoték

Zadlužení firem naopak kolísá. Loni meziměsíčně stouplo v lednu, březnu a dubnu a pak od srpna do října. V ostatních měsících klesalo. Od letošního ledna zadlužení firem zatím každý měsíc rostlo, pokles nastal pouze v červnu. Z úvěrů poskytnutých nefinančním podnikům mají při rozdělení podle původní doby splatnosti nejvýznamnější podíl dlouhodobé půjčky. V červenci jejich objem dosáhl 639 miliardy korun, což je 56 procent z celkového objemu úvěrů poskytnutých tomuto sektoru, uvedla banka.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Bytová výstavba, ilustrační snímek

Lukáš Kovanda: Češi budou mít i nadále dražší hypotéky než třeba Slováci

Průměrná úroková sazba hypoték v červenci poskočila nejvýrazněji od roku 2018, a to na 2,23 procenta z červnových 2,13 procenta. Dramatického zdražování hypoték se však Češi obávat nemusí.

Přečíst článek

Bytová výstavba, ilustrační snímek

Počty i objemy hypoték pozvolna brzdí, růst sazeb naopak zrychluje

Růst průměrné roční úrokové sazby hypoték podle Fincentrum Hypoindexu v červenci zrychlil na 2,23 procenta. Objemy poskytnutých hypoték začaly brzdit, přesto je již jisté, že rok 2021 zbořil všechny dosavadní rekordy.

Přečíst článek

Výstavba bytů Praha, ilustrační foto

Přehledně: Jak chtějí strany zajistit dostupné bydlení pro každého

Bydlení levné, dostupné, na hypotéku nebo se státním příspěvkem. Pokud lze považovat předvolební programy za základ politického programu, příští vláda rozhodně pomůže lidem k bytu či domu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Češi jsou dobří dlužníci. Splácejí lépe než většina Evropanů, říká Michal Straka z agentury Ipsos

Češi jsou dobří dlužníci. Splácejí lépe než většina Evropanů, říká Michal Straka z agentury Ipsos

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme