Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chtěli prodat na bazaru zboží a skončili s vybíleným účtem. Policie stíhá dva gangy, které důvěřivé Čechy připravily o 123 milionů

Na tuzemské banky zaútočili hackeři, chtějí konec podpory Ukrajiny
iStock
 ČTK

Policie obvinila desítky lidí z ČR a Ukrajiny za podvody vůči prodávajícím na internetových bazarech. Podle vyšetřovatelů získaly dva gangy trestnou činností zhruba 123 milionů korun tak, že svým obětem ukradly bankovní identitu. Uvedl to šéf Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK) Břetislav Brejcha.

Reklama

Hlavou jednoho z gangů byla žena, která už v Česku uzavřela dohodu o vině a trestu, v níž souhlasila s 5,5 roku vězení a peněžitým trestem šesti milionů korun.

„K zásadním zásahům proti pachatelům došlo na území Ukrajiny,“ popsal Brejcha s tím, že zákroky nebyly jednoduché. Pachatelé si vytvořili opevněné call centrum. Při domovních prohlídkách zajistili policisté počítače, telefony, auta a peníze v celkové výši zhruba pěti milionů korun.

Organizované skupiny vytvářely podle kriminalistů napodobeniny webových stránek existujících přepravních společností - zejména DPD, Zásilkovny a České pošty - a také bank. Cílem bylo zmocnit se přístupových údajů do internetového bankovnictví. Oběti podvodů si pachatelé vytipovali na inzertních portálech typu Bazoš, Vinted, Sbazar či Facebook Marketplace. 

Počet podvodů na webu roste

Vánoce přinášejí novou vlnu kyberútoků. Podvodníci opět zneužívají značku České pošty a dalších přepravců

S blížícími se Vánoci roste počet pokusů o internetový podvod. Zločinci zneužívají toho, že lidé mají objednány dárky z mnoha e-shopů a využívají služby přepravních společností typu České pošty, DHL a dalších. Právě značky a vizuální identity těchto firem se nyní stávají dalšími oběťmi podvodníků. Je proto potřeba neustále kontrolovat webové adresy, na nichž se uživatelé pohybují.

Přečíst článek

Lovci mamutů

Gangy svým obětem přezdívaly „mamuti“. „Byli to běžní lidé, kteří chtějí prodat kočárek nebo brusle,“ popsal poškozené Brejcha. Na zveřejněné inzeráty reagovali pachatelé obratem, zejména prostřednictvím aplikace WhatsApp. Slibovali platbu za inzerované zboží a hlavně zajištění jeho přepravy. Prodávajícím zasílali falešné odkazy na přepravní společnosti a banky. Když oslovený člověk zadal příslušné údaje - jméno, heslo, ověřovací kódy či údaje z platebních karet - pachatelé fakticky převzali kontrolu nad jejich internetovým bankovnictvím. Následně vybrali peníze z účtů.

Za podvody a pokusy o podvod, účast na organizované zločinecké skupině, neoprávněné opatření platebního prostředku a neoprávněný přístup k počítačovému systému hrozí pachatelům sedm až 12 let vězení.

Vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Dragoun doplnil, že mladá žena zadržená v ČR má postavení spolupracující obviněné a pomáhá rozkrývat trestnou činnosti dalších pachatelů. Uvedl, že uhradila poškozeným lidem způsobenou škodu ve výši dvou milionů korun. Žena si najímala a také vyplácela techniky a programátory s rozsáhlými znalostmi v oblasti informačních technologií. Kriminalisté přirovnali fungování zločinecké skupiny k firmě a programátory k brigádníkům.

Počet obviněných zatím nechtěli policisté upřesnit. Podvedení lidé podle nich pocházejí nejen z Česka, ale i z Polska či Maďarska, případy se různě větví. Část vyšetřování vede Ukrajina i další státy. Na aktuálních dvou kauzách, které získaly krycí jména RIP a VICTORY, spolupracovala NCTEKK s ukrajinskou policií ve společném vyšetřovacím týmu v rámci Eurojustu. Umožnilo jí to například rychlé sdílení elektronických důkazů. Brejcha také ocenil možnost poslat na Ukrajinu české policisty i v době válečného konfliktu.

Případ RIP se škodou vyčíslenou na nejméně 100 milionů korun dozoruje olomoucké vrchní státní zastupitelství, VIKTORY se škodou zhruba 23 milionů korun pak Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4.

Do října policie evidovala policie 16 560 nahlášených trestných činů v oblasti kyberkriminality, což představuje zhruba 10,5 procenta z celkové trestné činnosti v ČR. Škoda u kyberzločinů dosáhla zhruba 2,5 miliardy korun, tato částka ale zahrnuje i neúspěšné pokusy. Celková škoda způsobená trestnou činností se pohybuje okolo 20 miliard. Podle náměstka policejního prezidia Tomáš Kubíka je zatím letos nárůst kyberkriminality osmiprocentní, zatímco v předchozích letech byl téměř stoprocentní. Kubík to připisuje i osvětě ze strany policie a bank.

Obětí kyberzločinců může být kdokoliv. Miliony z účtu vyluxují během chvilky, varují banky

Obětí kyberzločinců může být kdokoliv. Miliony z účtu vyluxují během chvilky, varují banky

Kyberpodvodníci jsou stále sofistikovanější a dokážou podvést leckoho včetně vzdělaných lidí. I když počty trestných činů, které podvodníci páchají rostou i letos, nárůst podle policejního prezidenta Martina Vondráška není tak dynamický jako vloni. Banky se totiž spolu s Policií ČR intenzivně pouští do boje s kyberzločinem. Například ČSOB má v plánu spolu s policií proškolit milion lidí, kteří budou proti kyberšikaně ostražití a budou moci informovat o kybernebezpečích i své okolí. Škody jdou do desítek tisíc korun a někdy až milionů korun. 

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Jak mi kyberpodvodníci vysáli z účtu tisíce. A jak jsem je získala zpět

Každý měsíc v rychlosti prolétnete bankovní výpis. Kontrolujete si odchozí platby. Nic podezřelého nenajdete. Za pár měsíců, v horším případě let, ale zjistíte, že vám z účtu potichu a nenápadně zmizely tisíce korun. Jak je to možné? Podívali jsme se jednomu z nových kyberpodvodů na zoubek v naší reportáži i včetně toho, jak v reálu funguje málo známé pojištění internetových rizik.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Digitální systém přihlašování na SŠ zatím zvládá zátěžové testy

Digitální systém přihlašování na SŠ zatím zvládá zátěžové testy. Zátěž registrů se ale ověřit nedá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme