Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEZ dostane dosud nejvyšší dotaci 6,1 miliardy z Modernizačního fondu

ČEZ
ČTK
 ČTK

Dosud nejvyšší dotaci z Modernizačního fondu, více než šest miliard korun, získá společnost ČEZ na výstavbu zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO) v areálu středočeské Elektrárny Mělník. Podle mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátkové sice jde o nejvyšší schválenou podporu, pokrývá ale jen 46 procent z celkových uznatelných výdajů. V porovnání s obdobnými schválenými nadlimitními projekty z programu HEAT se tedy jedná o vůbec nejnižší podporu, běžně podle mluvčí pokrývá dotace okolo 50 procent způsobilých výdajů. Na dotaci upozornil již dříve Ekonomický deník.

Reklama

Konec pálení velkého množství uhlí

Rozhodnutí o poskytnutí příspěvku bylo vydáno v květnu letošního roku, přehled schválených dotací vydal Státní fond životního prostředí v červenci. ZEVO Mělník by mělo energeticky využívat odpad s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla a částečně by tak mělo nahradit výkon na uhelných blocích Elektrárny Mělník I.

„Díky tomu se přestane pálit velké množství uhlí, které nahradíme nerecyklovatelným odpadem. ZEVO Mělník plánuje kapacitu 320 000 tun odpadu ročně, takže nahradí přibližně 190 tisíc tun hnědého uhlí, což přispěje k ochraně klimatu a snížení emisí skleníkových plynů. Stejné množství odpadů díky tomu neskončí na skládkách, kde by stalo zdrojem metanu,“ uvedla Ješátková.

Modernizační fond je podle mluvčí z velké části zaměřen na modernizaci energetických zdrojů plátců emisních povolenek z oblasti teplárenství a průmyslu. „Modernizace či náhrada těchto velkých zdrojů energie jsou investičně velmi náročné a podpora pro tento konkrétní projekt není nijak výjimečná,“ uvedla.

ČEZ přes svůj fond podpořil izraelský startup, který řeší plýtvání s vodou

Společnost Inven Capital ze skupiny ČEZ investovala do izraelské společnosti WINT zaměřené na úspory vody. Start-up se zabývá využitím umělé inteligence, která kontroluje plýtvání s vodou. V posledním kole, které Inven Capital vedl společně s dalším investorem Insight Partner, získal start-up od investorů celkem 35 milionů dolarů (asi 772,8 milionu korun). Kolik přesně Inven Capital zainvestovala, firma neuvedla. 

Přečíst článek

Odpad ze Středočeského kraje 

ZEVO bude využívat zbytkový nerecyklovatelný odpad primárně ze Středočeského kraje. „Lokalita je vhodná také z energetického hlediska, protože ZEVO bude umístěno v areálu energocentra, které je napojeno na soustavu zásobování teplem pro Prahu a Mělník. ZEVO nahradí současný neefektivní zdroj spalující hnědé uhlí, čímž dojde k významné úspoře emisí i primární neobnovitelné energie,“ dodala Ješátková.

Modernizační fond zřídila Evropská komise, má přispět k rychlejšímu odklonu od spalování uhlí a ke snížení emisí skleníkových plynů. Jedná se o finance z Evropské unie (EU) získané prodejem emisních povolenek. Cílem fondu je podpořit deset zemí EU s nižšími příjmy při přechodu na klimatickou neutralitu. Vedle Česka získávají podporu z fondu také Bulharsko, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko.

Zlatá éra skončila. ČEZ se v pololetí propadl zisk o třetinu, i kvůli windfall tax

Zlatá éra skončila. ČEZ se v pololetí propadl zisk o třetinu, i kvůli windfall tax

Energetická skupina ČEZ letos v prvním pololetí vydělala 22,3 miliardy korun, čistý zisk společnosti je tak meziročně o 34 procent nižší. Pokles zapříčinily hlavně zvláštní daň z neočekávaných zisků, takzvaný windfall tax, a odvody z nadměrných tržeb. Provozní výnosy skupiny naopak vzhledem k vysokým cenám komodit stouply o 23 procent na 169,7 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které společnost zveřejnila.

Přečíst článek

ČEZ chce koupit GasNet. Cena půjde do desítek miliard

Polostátní energetická společnost ČEZ se bude ucházet o českou plynárenskou distribuční síť GasNet. Agentuře Reuters to řekl ředitel strategie a místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani. Podle něj je firma připravena podat nabídku na odkup. Cena může být v desítkách miliard korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ČEZ

Lukáš Kovanda: Proč vláda nyní couvá se svým plánem znárodnit ČEZ a klíčové elektrárny v ČR?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme