Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cesta k penězům. Fipox nabídla věřiteli Sberbank CZ, který se odvolal, odkup jeho pohledávky

Cesta k penězům. Fipox nabídla věřiteli Sberbank CZ, který se odvolal, odkup jeho pohledávky
ČTK
 ČTK

Skupina Fipox nabídla jedinému z věřitelů Sberbank CZ, který se odvolal proti plánovanému vyplacení podstatné části pohledávek v polovině prosince, odkoupení jeho pohledávky v hodnotě 100 procent. Cílem skupiny je podle ní okamžité stažení odvolání a odblokování procesu výplaty 57 miliard korun 15 300 věřitelům.

Reklama

Insolvenční správkyně Sberbank CZ minulý týden oznámila, že nemůže přistoupit k výplatě věřitelů Sberbank, kterou plánovala zahájit letos v polovině prosince. Jako důvod uvedla to, že společnost LifFin podala odvolání proti výplatě formou částečného rozvrhu, který 13. listopadu schválil insolvenční soud. Ten povolil výplatu 57 miliard korun formou částečného rozvrhu 15 300 věřitelům Sberbank CZ ve výši 95 procent jejich pohledávek. Proti rozhodnutí mohl každý věřitel podat odvolání.

„Od února 2022, kdy Česká národní banka podnikla kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ, jsme se ocitli všichni na jedné lodi, ať už fyzické osoby, podnikatelé, firmy, města nebo kraje. Nyní po téměř dvou letech čekání mělo konečně dojít k vyřešení celé situace a stejně jako ostatní věřitelé jsme počítali s vrácením podstatné části peněz na konci tohoto roku,“ uvedl ředitel skupiny Tomáš Vavřík.

Je podle něj nefér, aby si jeden z věřitelů z nejasných důvodů bral více než 15 300 věřitelů jako rukojmí a odsouval tím zahájení výplaty všem zbývajícím věřitelům na neurčito. „Proto jsme se rozhodli, že nabídneme dané firmě i to, co veřejně proklamuje jako svůj požadavek, tedy stoprocentní pokrytí jejich pohledávky za 27 milionů korun. Současná taktika tohoto věřitele se nám jeví jako čistě účelová a šikanující tisíce subjektů,” dodal.

Logo Sberbanky na její pobočce v Moskvě

Sberbank se definitivně stáhla z evropského trhu, poslední část koupil rakouský podnikatel

Ruská Sberbank dokončila prodej své rakouské dceřiné společnosti. Koupila ji firma, kterou ovládá podnikatel Stefan Zöchling. Největší ruská banka se tak definitivně stáhla z evropského bankovního trhu. Informovala o tom agentura Reuters. Banka odmítla zveřejnit cenu transakce a uvedla, že získala všechna potřebná povolení regulačních orgánů. Sberbank se po začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru stala terčem rozsáhlých sankcí.

Přečíst článek

Developer Domoplan i stavební firma Thierra

Pohledávka společnosti ze skupiny Fipox u Sberbank CZ činí 60 milionů korun, což je podle něj marginální částka proti celkové hodnotě aktiv skupiny. „Chápeme, že je to investice za ostatní, ale máme k dispozici dostatek volných peněz k úhradě úplaty za postoupení. Po akvizici pohledávky vezmeme odvolání okamžitě zpět. Reakci na naší nabídku jsme prozatím ještě nedostali,” doplnil Vavřík.

Skupina Fipox zastřešuje firmy z developmentu, stavebnictví a energetiky. Její součástí je vedle developerské společnosti Domoplan i technologicko-stavební koncern Thierra, specialista na lehké obvodové pláště Alglas, projekční kancelář QPD, developer a správce holiday resortů MyResorts, specialista na obnovitelnou energetiku a energetickou správu chytrých domácností CEF-Clean Eenergy Fund a společnost IDA. Hodnota investic skupiny přesahuje 13 miliard korun. S účastí ve 12 společnostech působí v pěti zemích. Na trhu se pohybuje více než 14 let.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem loňského srpna. Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Benko do vězení! Heslo proti zakladateli společnosti Signa Holding Renému Benkovi se objevilo na staveništi v Theatinerstrasse v Mnichově už v dubnu

Kdo chce moc, nemá nic. Rakouský miliardář padl ke dnu a táhne s sebou známá jména

Miliardáři, dědicové, elita evropského byznysu. List akcionářů realitního impéria rakouského miliardáře a pověstného hejska Reného Benka zahrnuje samá velká jména. Teď v listopadu jeho Signa Holding skončila v insolvenci. Pád přináší řadu otázek. Pod tlakem je jeho švýcarská privátní banka Julius Bär. 

Přečíst článek

Sklárna v Květné končí s produkcí ručního skla

Sklárna v Květné končí s produkcí ručního skla. Definitivně zavře, nebo přejde na automatizovanou výrobu

Sklárna v Květné, která je součástí obce Strání na Uherskohradišťsku, ukončí příští rok v lednu téměř po 230 letech výrobu ručního skla. Propustí 81 z 87 současných zaměstnanců. Důvodem je nárůst cen energií v minulých letech, kvůli kterému podnik orientovaný na vývoz ztrácí na trhu konkurenceschopnost, řekl ředitel sklárny Marek Mikláš.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Michl zkritizoval měnovou politiku minulých let. ČNB možná ještě sníží úrokové sazby, uvedl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme