Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko by mohlo v zastropování cen plynu přehlasovat Německo, naznačil Fiala

Česko by v roli předsedající země EU mohlo přehlasovat Německo v otázce zastropování cen plynu, naznačil premiér Fiala.
ČTK
 ČTK

Česko by v roli předsedající země Evropské unie mohlo v pondělí na Radě EU pro energetiku přikročit k přehlasování Německa v otázce zastropování cen plynu. Na brífinku v Bruselu to ve středu naznačil český premiér Petr Fiala. Doufá ale, že dohody bude dosaženo shodou a o stanovení maximálních cen plynu nebude nutno rozhodnout na základě kvalifikované většiny.

Reklama

„Pokud shody nebude dosaženo, pak budeme muset postupovat v souladu se všemi principy a pravidly, na kterých EU stojí,” řekl Fiala na dotaz, zda bude nutné přistoupit k přehlasování Německa v otázce zastropování cen plynu. Všechny země by ale v takto citlivé záležitosti upřednostnily dosažení shody, která je blízko, uvedl Fiala.

Zastropování cen energií pro velké podniky přichází. Hrozí „maďarský scénář“?

Vláda rozhodla od ledna zastropovat ceny energií pro velké podniky, a to na stejných cenových úrovních, jaké budou platit pro domácnosti, tedy na úrovni 6000 korun za jednu megawatthodinu včetně DPH v případě elektřiny a 3000 korun včetně DPH v případě plynu.

Přečíst článek

Evropský blok se již od léta snaží najít shodu na parametrech mechanismu, jenž by předešel výraznému zdražování plynu, které negativně ovlivňuje i ceny elektřiny. Většina států včetně Itálie, Španělska či Polska požaduje nějakou formu cenového stropu, na podrobnostech se ale zatím neshodly. Menší skupina zemí v čele s Německem naproti tomu omezení cen odmítá kvůli obavám ze zvýšení spotřeby a nedostatku dodávek.

Zabránit výkyvům

„Naší snahou musí být najít mechanismus, jakým zabráníme těm obrovským výkyvům cen plynu a jak zabráníme tomu, abychom se dostávali do situace, se kterou si těžko mohou poradit domácnosti zemí Evropské unie a také firmy,” dodal Fiala.

Zprava ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na tiskové konferenci k zastropování cen energií pro velké firmy.

Záchrana českého průmyslu? Fialův kabinet schválil cenové stropy pro velké firmy

Naděje pro český průmysl je tady. Pro velké firmy bude v příštím roce platit stejný cenový strop, jaký už Fialův kabinet dříve nastavil pro ostatní odběratele.

Přečíst článek

Ke schválení mechanismu by stačila kvalifikovaná většina 15 států představujících 65 procent obyvatel EU, české předsednictví se ale pokouší získat souhlas všech zemí.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Průlomová dohoda EU na zastropování cen plynu je tu. Německo se obává „maďarského scénáře“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme