Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi kvůli nepojištěným požárům loni přišli o 1,7 miliardy, tvrdí analýza

Škody po požárech byly loni 5,3 miliardy korun, pojištěná byla čtvrtina
ČTK
 ČTK

Hasiči v roce 2022 vyjížděli ke zhruba 21 tisícům požárů s celkovou škodou okolo 5,3 miliardy korun. Pojištěná byla čtvrtina. Vyplývá to z analýzy České asociace pojišťoven. Češi tak podle ní přišli kvůli nepojištěným požárům o 1,7 miliardy korun.

Reklama

V Česku loni bylo 5307 pojistných událostí z požáru s celkovou pojištěnou škodou 3,6 miliardy korun, dalších 15 500 požárů za 1,7 miliardy korun pojištěno nebylo.

Podle aktuální analýzy dosahuje 'propojištění' pro případ požáru sice okolo 25 procent, podle jiných dat je jich ale více, uvedl analytik asociace Petr Jedlička. „Podle různých statistik dosahuje pojištění nemovitosti občanů 55 procent, u firem to bude ještě významně více. Důvodem tohoto rozdílu je velké množství požárů, při kterých zasahují hasiči, ale žádná zásadní škoda u nich nevzniká. Typicky může jít o požáry, trávy, odpadu nebo jiné poplachy, kde není reálná škoda nebo jen minimální,“ řekl. Denně se podle asociace stane v průměru 14,5 majetkové pojistné události, jejíž příčinou je požár.

FOTOGALERIE: Notre Dáme dostal nové krovy. Jak vypadal požár před čtyřmi lety?

V meziročním srovnání stoupl objem škod, a při stabilitě počtu pojistných událostí tedy i průměrná výše škod z požáru, a to o 13 procent. Počet pojištěných požárů se dlouhodobě pohybuje okolo 5300 událostí za rok s průměrnou škodou 676 tisíc korun v roce 2022 ve srovnání s 595 tisíc korun v roce 2021.

Ani požáry a spáleniště neodradily turisty od hrátek u moře, jako ve čtvrtek 27. července 2023 na pláži poblíž vesnice Gennadi na ostrově Rhodos v jihovýchodním Řecku v Egejském moři.

Dalibor Martínek: Češi si za drama na Rhodosu můžou sami. Cestovky nejsou charita

Vyděšení turisté už jsou z Rhodosu doma, nikomu se kromě stresu a materiální újmy nic nestalo. Vhodný okamžik konstatovat, že na turismus není nárok. Není to ani veřejná služba. Je to byznys. Lidé chtějí cestovat, patří to k naší éře zábavy. Platí za to peníze, cestovky poskytují službu, píše komentátor Newstream.cz Dalibor Martínek.

Přečíst článek

„Hodnota domácností i nemovitostí roste, rostou tedy i způsobené škody," upozornila odbornice na neživotní pojištění asociace Lenka Slabejová. Lidé by podle ní proto měli dbát na správnou výši pojistných částek, aby jejich pojištění nezůstalo pod skutečnou hodnotou majetku. „Správné pojistné částky však dosahuje jen třetina pojistných smluv," řekla. Takzvané podpojištění podle ní nejčastěji činí mezi 20 až 49 procenty a 15 procent smluv má více než 50procentní podpojištění.

Požáry byly mezi prvními událostmi, proti kterým se dalo pojistit. První pokusy o tento typ pojištění se datují do poloviny 17. století. V roce 1681 pak založil ekonom Nicholas Barbon s kolegy první pojišťovnu proti požárům The Insurance Office for Houses. Na českém území byla poprvé možnost pojištění proti požáru v roce 1748, kdy při tereziánských reformách vznikl takzvaný fond na úhradu škod vzniklých požáry, povodněmi a nepřízní počasí.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Požár Hřensko

Dalibor Martínek: V Hřensku shořel kus lesa a hasiči jsou opět za hrdiny. Ve skutečnosti se ale nic zvláštního nestalo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme