Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cena pokladu pod Cínovcem klesá. Hodnota lithia se letos propadla o 75 procent

Bloomberg: Propad ceny lithia se prohlubuje, letos už dosahuje 75 procent
iStock
 ČTK

Cena lithia navázala na téměř měsíc trvající pokles a od začátku letošního roku je nižší už asi o 75 procent. Analytici navíc očekávají, že cenový propad ještě zdaleka neskončil, uvedla dnes agentura Bloomberg. Lithium má zásadní význam při výrobě baterií do elektromobilů.

Reklama

Ceny uhličitanu lithného v Číně dnes klesly o dalších 2,3 procenta a tento měsíc se zatím propadly o 20 procent. Naposledy zaznamenaly denní nárůst 25. října. Uhličitan lithný je hlavní komoditou, s níž se obchoduje na světovém trhu s lithiem. V průmyslové kvalitě je hlavní surovinou pro výrobu baterií používaných v elektrotechnice a v automobilovém průmyslu. Cena spodumenu, což je hornina s obsahem lithia těžená v Austrálii, se letos propadla více než o polovinu.

V České republice jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia - naprostá většina na Cínovci, malé množství pak ve Slavkovském lese. Ložisko u Cínovce je největší v Evropě.

Ceny stlačil přebytek nabídky

Ceny lithia v předchozích letech prudce vzrostly, v letošním roce je ale stlačil dolů přebytek nabídky. Podle prognózy poradenské společnosti Benchmark Mineral Intelligence se světový trh s lithiem vrátí do deficitu nejdříve v roce 2028. Vývoj celosvětové poptávky po elektromobilech je totiž nejistý i kvůli vyšším úrokovým sazbám, někteří výrobci aut proto nyní přehodnocují strategii.

Těžba lithia (ilustrační foto)

Obří bohatství, ale za jakou cenu? Těžba lithia v Krušných horách zničí krajinu, obávají se místní

Plánovaná těžba lithia v Krušných horách vyvolává řadu negativních reakcí místních obyvatel. Lidé v okolí Cínovce, Dubí i Teplic se obávají zhoršení kvality života, dopadu na krajinu či vlivu na podzemní vody.

Přečíst článek

„Vzhledem k tomu, že dodávky lithia v příštím roce porostou, uvidíme pravděpodobně další pokles cen,“ řekl analytik BloombergNEF Allan Ray Restauro. „Na straně poptávky táhnout dolů náladu v celém odvětví regionální rozdíly v prodeji elektromobilů,“ dodal.

Pokles bude nejspíš pokračovat

Společnost SQM, která je druhým největším producentem lithia na světě, minulý týden varovala investory, že trend poklesu cen by mohl pokračovat po zbytek roku. Největší těžař Albemarle pak tento měsíc uvedl, že někteří producenti začali omezovat provoz, neboť ceny klesají na tak nízkou úroveň, kdy se nevyplatí provádět reinvestice.

Lithium je velmi lehký a měkký, stříbřitě lesklý kov. Dobře vede elektrický proud a teplo. Je základem prakticky všech komerčně používaných a vyvíjených bateriových technologií.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme