Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nezaměstnanost v lednu vystoupala na 3,6 procenta. Hlad po lidech ale zesílil

úřad práce, ilustrační foto, fronta, lidé, úřad
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Nezaměstnanost v lednu stoupla jen velmi mírně na 3,6 procenta a výhradně kvůli sezónnímu vývoji. Bez práce bylo 267 tisíc lidí, uvedl Úřad práce ČR. Přibylo i volných pracovních míst.

Reklama

Nezaměstnanost v Česku se v lednu zvýšila na 3,6 procenta, což je o desetinu procentního bodu více než v prosinci. Bez práce bylo 267 076 lidí, zhruba o 9000 více než o měsíc dříve.

„Meziměsíční přírůstek o méně než devět tisíc osob odpovídá z hlediska trhu práce historicky nejsilnějším rokům 2017 a 2018, kdy zaměstnavatelé omezovali propouštění sezónních pracovníků v obavě, že se k nim na začátku další sezóny již nevrátí. Proti loňskému lednu, ovlivněným jednou z vln pandemie, je lednový přírůstek skoro jen poloviční,” komentoval aktuální statistiku Pavel Sobíšek, hlavní ekonom české a slovenské UniCredit Bank. Podíl nezaměstnaných podle Sobíška představuje historicky třetí nejnižší lednovou hodnotu. Akutní nedostatek pracovních sil při podílu nezaměstnaných pod hranicí dvou procent se již týká pěti okresů.

Nezaměstnanost v lednu roste pravidelně. „Došlo k postupnému útlumu sezonních prací, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství,” uvedl ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon. Do evidence přibývali i lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Také část živnostníků přerušila své podnikání.

V meziročním srovnání je letos situace na trhu práce lepší. Loni v lednu byla míra nezaměstnanosti 4,3 procenta, bez práce bylo téměř 309 tisíc lidí. V lednu 2020, tedy ještě před začátkem epidemie koronaviru, byla nezaměstnanost 3,1 procenta a práci nemělo zhruba 230 tisíc lidí.

Počet dolarových milionářů se loni meziročně zvýšil o desetinu, navzdory koronaviru.

Válka o lidi: americké banky zasypávají zaměstnance penězi

Zlaté padáky, mnohamilionové odměny, to bývala realita šéfů bank v minulosti. Nyní Goldman Sachs, JP Morgan a spol. přeplácejí řadové lidi. Na Wall Street je válka o talenty. Nejsou lidi.

Přečíst článek

Přibylo volných pracovních míst

Pokud lidé nyní ztratili zaměstnání, velmi pravděpodobně si jej zase rychle nejdou, neboť situace na trhu práce zůstává napjatá. O tom svědčí fakt, že počet volných míst je  stále vyšší. Zaměstnavatelé jich na konci ledna nabízeli 351 680. Na jedno volné místo připadá v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání. „Zhruba 250 tisíc z nich by mohli obsadit cizinci, avšak těch se kvůli pandemii, nepružné legislativě a nově i hrozící válce Ukrajiny s Ruskem nedostává ještě výrazněji než před pandemií,” uvedl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. 

Příliv cizinců z civilizačně blízkých okruhů by podle Kovandy české ekonomice pomohl, stejně jako celé tuzemské společnosti. „Kromě jiného by tento příliv mírnil inflační tlaky. Proti jsou však tradičně odbory,” dodal.

Trh práce se podle anylatiků dostal do předpandemické kondice dřív než ekonomika sama, což nedává dobré perspektivy pro letošní rok podnikům, které se potýkají s nedostatkem pracovní síly.

Obavy zaměstnavatelů dokládá expertka na řízení lidských zdrojů v PwC Česká republika Andrea Linhartová Palánová daty z průzkumu CEO Survey. Trh práce bude letos podle ní formovat i vysoká inflace, která povede k růstu mzdových požadavků zaměstnanců. Boj o dobré zaměstnance tak ještě letos zesílí a bude úzce propojen s pokračující digitalizací a proměnou celého trhu. 

Zbylou nadějí pro firmy je podle Sobíška většinou jen zájem cizinců o práci v tuzemsku, který podporuje i nedávné posílení koruny vůči měnám zbytku regionu. Při akutním nedostatku pracovních sil se stává makroekonomickým tématem zvyšování produktivity, ať už automatizováním produkce, nebo efektivnějším využitím existujících pracovníků. Efektivita ovšem stále naráží na úzká hrdla v dodavatelských řetězcích, což je problém, který zřejmě vydrží po větší část letošního roku.

Míra nezaměstnanosti za celý letošní rok se podle Kovandy bude pohybovat na úrovni 3,1 procenta. „Bude tak nadále nejnižší nejen v zemích EU, ale dokonce v zemích organizace OECD, kde jí bude svojí níží konkurovat snad jedině nezaměstnanost japonská. To však znamená pokračující tlaky na růst výdělků, které zásadně přispívají k roztáčení inflace,” uzavřel Kovanda.

Podnikatel, ilustrační foto

Boj o lidi a zdražování tíží jinak optimisticky naladěné šéfy českých firem, ukázal průzkum

Ředitelé českých firem předpokládají, že se jejich podnikům bude letos dařit lépe než loni. Na 79 procent z nich očekává růst výnosů vlastních společností. V kontextu posledních let je to vysoké číslo. V loňském krizovém roce to bylo 71 procent šéfů a v předcovidovém roce 2019 v růst vlastních firem věřilo „jen“ 75 procent CEOs, ukázal průzkum PwC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lidí bez práce opět ubylo. Díky sezonním pracím, které jsou v plném proudu

AKTUALIZOVÁNO: Lidí bez práce opět ubylo. Díky sezonním pracím, které jsou v plném proudu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme