Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Škodovka od dubna zvýší tarifní mzdy o 10 procent. Zaměstnanci dostanou navíc bonus 33 tisíc

Jaroslav Povšík, předseda Podnikové rady odborů ve Škoda Auto a také znovuzvolený člen dozorčí rady firmy
ČTK
 ČTK

Škoda Auto zvýší po dohodě s odbory od dubna mzdové tarify o 10,1 procenta. Za hospodaření v minulém roce pak zaměstnanci dostanou bonus 33 tisíc korun. Odboráři Kovo a vedení Škody o tom zaměstnance informovali dopisem.

Reklama

Odboráři dále s vedením automobilky vyjednali dorovnání inflace za předchozí období ve výši 4000 korun a k tomu jednorázovou platbu 13 tisíc korun na pracovníka. V dubnové mzdě navíc ještě dostanou jednorázově dalších 15 tisíc korun v souvislosti s výročím 30 let Škody v rámci koncernu Volkswagen.

Zvýšení mzdy a další benefity

Mezi další vyjednané zaměstnanecké benefity patří zvýšení příspěvku na penzijní spoření na 1600 korun měsíčně, zvýšení limitů pro zaměstnanecké půjčky na bydlení nebo pořízení nového vozu Škoda nebo dodatečný jeden milion eur (asi 23,5 milionu korun) na sociální projekty.

Škoda Auto v Česku na konci minulého roku zaměstnávala okolo 35 tisíc lidí, včetně 800 učňů. Mzdové náklady Škody loni dosahovaly 32,5 miliardy korun.

Provozní zisk automobilky se loni snížil o 42 procent na 628 milionů eur, což je zhruba 15 miliard korun. Zisk po zdanění klesl o 53 procent na 415 milionu eur, tedy asi deset miliard korun. Celkové tržby se na rozdíl od provozního zisku zvýšily o 18,5 procenta na 21 miliard eur, tedy v přepočtu zhruba 499 miliard korun. Dodávky aut zákazníkům se loni snížily o 16,7 procenta na 731 300 vozů.

Škoda Auto, ilustrační foto

Jahn: Škoda bude muset po schválení Euro 7 propustit tři tisíce lidí a zavřít halu

V případě zavedení emisní normy Euro 7 bude Škoda Auto muset uzavřít jednu výrobní halu a o práci přímo u automobilky přijde 3000 lidí. Včetně dodavatelů pak půjde o zhruba 10 tisíc propuštěných lidí. Důvodem je ekonomická nemožnost dále vyrábět a prodávat menší modely Fabia, Scala a Kamiq. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekl člen představenstva Škoda Auto pro prodej a marketing Martin Jahn.

Přečíst článek

VW už nebude vyvíjet další generaci modelu Golf se spalovacím motorem

Schäfer: Golf 8 je poslední generací se spalovacím motorem

Německá automobilka Volkswagen neplánuje výrobu nové generace legendárního modelu Golf se spalovacím motorem. Uvedl to v neděli ředitel značky VW Thomas Schäfer v rozhovoru s listem Automobilwoche. Volkswagen tak skončí s výrobou modelu prodávaného od roku 1974, který po desetiletí patřil k neprodávanějším modelům automobilky v Evropě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme