Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zemřel ostravský miliardář René Matera, spoluvlastnil Tatru

Ostravský miliardář René Matera zemřel
Profimedia
 ČTK

Ve věku 60 let podlehl ve středu těžké nemoci ostravský podnikatel René Matera, zakladatel strojírenské skupiny Promet Group, která mimo jiné spoluvlastní automobilku Tatra Trucks. Uvedl to mluvčí skupiny Pavel Barvík. Matera loni vedení Promet Group předal své manželce Haně a dětem Denise a Radimovi Materovým, sám dál působil v dozorčí radě skupiny. 

Reklama

Podle časopisu Forbes patřil Matera mezi 100 nejbohatších Čechů, i s rodinou ho časopis letos zařadil na 46. místo s majetkem v hodnotě 11,6 miliardy korun.

Promet Group je významným středoevropským výrobcem a dodavatelem v oborech strojírenství, metalurgie a inženýringu. Skupina také se skupinami Czechoslovak Group a CE Industries spoluvlastní výrobce nákladních vozidel Tatra Trucks nebo chorvatského výrobce nákladních železničních vagonů Djuro Djaković.

René Matera byl absolventem Vysoké školy báňské v Ostravě. „Svou kariéru začal v polovině 80. let minulého století ve Vítkovicích na kompletaci hutí, válcoven a strojíren. Historie skupiny Promet Group sahá do roku 1992, kdy založil první firmu Procento - malou obchodní společnost, která se věnovala dodávání surovin a materiálů pro hutě a ocelárny,“ uvedl mluvčí.

Nová Tatra Force se systémem automatizovaného řízení

Tatra vyvíjí nový náklaďák s názvem Force, který se má v budoucnu stát plně autonomním

Kopřivnická společnost Tatra Truck, patřící do skupiny CSG, testuje nový vůz. Model Tatra Force se pyšní především automatizovaným řízením, které společnost v současnosti testuje a vyvíjí. Projekt je rozdělen do tří fází, přičemž v současné době probíhá jeho první fáze, která představuje testování systémů. Poslední fází má být nákladní vůz s automatizovaným řízením 3. úrovně, který bude schopen autonomní jízdy.

Přečíst článek

Ostravský patriot

Náplň oborů Materových firem se postupně rozrůstala. „Filosofií jeho podnikání bylo vytvořit průmyslovou skupinu, ve které se firmy svou činností doplňují. Skupina Promet Group tak dnes zahrnuje více než 40 společností, které zaměstnávají přes 4000 lidí,“ uvedl Barvík. Konsolidované tržby skupiny loni vzrostly o 1,88 miliardy na 10,43 miliardy korun, což bylo nejvíce v historii.

„Výrobní závody, jež jsou součástí Promet Group, pokračují v tradici českého strojírenství, inženýringu a metalurgie. Sídlo skupiny je v Ostravě. Závody má především na Moravě, například v Kopřivnici či Vsetíně, ale také v Úvalech u Prahy či v chorvatském Slavonskim Brodu,“ uvedl Barvík. Zákazníky jednotlivých divizí jsou přední evropské automobilky, výrobci manipulační a zemědělské techniky, slévárny a ocelárny.

Matera se zasloužil o záchranu a rozvoj kopřivnické automobilky Tatra, kterou společně s podnikatelem Jaroslavem Strnadem získali v roce 2013. „Významně se podílel i na projektech, které tatrováckou historii připomínají, jako jsou například výstavba nového Muzea nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici nebo rekonstrukce legendárního motorového vozu Slovenská strela a vytvoření jeho expozice,“ uvedl Barvík.

Loni Matera předal řízení skupiny manželce a dětem. „Nastal čas dát prostor našim dětem, aby dál rozvíjely skupinu Promet Group, kterou jim předávám v pozici významné středoevropské firmy v oborech metalurgie, strojírenství a inženýringu. Jsem rád, že se rozhodly pokračovat v jejím řízení a zachovat tak duch rodinné firmy,“ uvedl tehdy podnikatel.

Rodina Materových z Promet Group

Strojírenská Promet Group loni trhla rekord v tržbách a dokončila generační předání

Ostravská rodinná skupina Promet Group, za níž stojí rodina Materových a která zastřešuje okolo 40 společností působících zejména ve strojírenství, hutnictví nebo inženýrství, zvýšila v roce 2022 konsolidované tržby o 22 procent na rekordních 10,43 miliardy korun. Ukazatel EBITDA (provozní zisk před odpisy) skupině stoupl meziročně o 41 procent na 846 milionů korun. Uvedl to šéf marketingu a komunikace skupiny Pavel Barvík.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme