Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rošáda v Downing Street. Na politickou scénu se vrací expremiér Cameron

Rošáda na Downing Street. Na politickou scénu se vrací se expremiér Cameron
Profimedia
 ČTK

Novým šéfem britské diplomacie se stal bývalý premiér David Cameron. Do funkce ho v rámci výrazné obměny své vlády jmenoval ministerský předseda Rishi Sunak. Cameron se ministerského postu ujímá po Jamesovi Cleverlym, který se postavil do čela resortu vnitra poté, co z něj dnes Sunak odvolal Suellu Bravermanovou. Ta čelila kritice za ostrá slova vůči londýnské policii, že nedostatečně zasahuje proti účastníkům demonstrací na podporu Palestiny.

Reklama

„Před námi je řada znepokojivých mezinárodních výzev, včetně války na Ukrajině a krize na Blízkém východě,” uvedl Cameron na síti X krátce po jmenování do funkce. Doufá, že jeho zkušenosti přispějí k tomu, že Sunakovi pomůže s řešením klíčových úkolů v zahraniční politice. „I když jsem v posledních sedmi letech nebyl v první linii politiky, doufám, že moje zkušenost - jako lídra konzervativců po 11 let a premiéra šest let - mi usnadní pomoc premiérovi při řešení těchto životně důležitých výzev,” napsal Cameron.

Zpravodajský server britské BBC označil Cameronův návrat do vlády za překvapivý. Tento politik vedl britský kabinet v letech 2010 až 2016 a na premiérskou funkci rezignoval poté, co v referendu o vystoupení Británie z Evropské unie zvítězili stoupenci brexitu. Podle BBC Sunak doufá, že jeho krok učiní vládu viditelnější a že změní politickou atmosféru.

V centru Londýna demonstrovalo na 3000 lidí za návrat Británie do Evropské unie

EU je naše budoucnost, skandovali lidé v Londýně. Na demonstraci za návrat jich dorazily tisíce

Moře modrých a žlutých barev zaplavilo centrum Londýna. Tisíce demonstrantů tam požadovaly opětovné přistoupení Británie k Evropské unii. Národní pochod za znovupřipojení přilákal zhruba 3000 lidí, kteří prošli trasu od londýnského hotelu Hilton na Parliament Square.

Přečíst článek

Lipavský gratuloval

Z opozice však už zaznívá ostrá kritika vládní rošády. „David Cameron byl katastrofální premiér. Toto je poslední zoufalé zalapání po dechu vlády, která zcela postrádá talent a myšlenky. Uprostřed mezinárodní krize si Sunak vybral nevoleného zkrachovalce z minulosti, který před členy parlamentu ani nemůže skládat účty," napsal na X labouristický stínový ministr zahraničí David Lammy.

Cameronovi pogratuloval na sociální síti X český ministr zahraničí Jan Lipavský. Napsal, že se těší na prohlubovaní česko-britských vztahů a další obranu východního křídla; Británie i Česko jsou spojenci v NATO.

Ostrá slova bývalé ministryně

Dnešní personální změny britské vlády začaly odvoláním ministryně vnitra Bravermanové, jež byla v posledních dnech terčem kritiky kvůli svému ostrému útoku na londýnskou metropolitní policii. Ta je podle ní zaujatá a nedostatečně zasahuje proti účastníkům demonstrací na podporu Palestiny. Před několika dny Bravermanová v deníku The Times psala o „propalestinských davech” a obvinila policii, že při postupu na demonstracích uplatňuje „dvojitý standard” a toleruje, že demonstranti podporující Palestinu porušují zákon. Později vyšlo najevo, že Downing Street článek neschválila. 

Cleverly krátce po vydání oficiálního potvrzení o jmenování do funkce ministra vnitra řekl, že jeho cíl „je jasný - chránit lidi v této zemi”.

Bravermanová působila jako ministryně vnitra ve vládě Liz Trussové od loňského září do října, z postu ale musela odejít kvůli tomu, že ze soukromého e-mailu v rozporu s předpisy poslala oficiální dokument. Do funkce ji ale o několik dnů později znovu jmenoval Sunak, který se postu britského ministerského předsedy ujal po rezignaci Trussové.

Rishi Sunak

Karel Pučelík: Rishi Sunak se z technokrata stal populistou snadno a rychle

Britský premiér Rishi Sunak před rokem přicházel s aurou finančního experta, dnes se však pouští čím dál víc do kulturních válek. Britové ale mezitím na řešení reálných problémů stále čekají - asi až je po volbách vyřeší labouristé.

Přečíst článek

Budoucí šéfka konzervativců?

Agentura DPA o Bravermanové píše jako o nadějné kandidátce na šéfku britských konzervativců v případě, že strana v parlamentních volbách naplánovaných na příští rok prohraje. To se očekává, konzervativci v průzkumech za labouristy výrazně zaostávají. Objevují se spekulace, že kritikou na adresu londýnské policie a dalšími pravicově populistickými výroky si Bravermanová připravovala pozici jako kandidátka pravicového křídla Konzervativní strany.

Boris Johnson bude moderátorem v britské televizi

Britský expremiér Johnson míří do televize. Stane se moderátorem

Bývalý britský premiér Boris Johnson bude mít další práci v médiích. Britská televize GB News oznámila, že 59letý konzervativec se stane jejím moderátorem, tvůrcem programu a komentátorem. Johnson, který byl novinářem už před vstupem do politiky, působí od června také jako sloupkař v bulvárním deníku Daily Mail.

Přečíst článek

Birmingham, druhé největší město Británie, zbankrotoval

Co se stane, když krachuje druhé největší město Británie

Do finančních problémů se bez povšimnutí dostává mnoho samospráv po celém světě, ale ve Velké Británii záležitost dostává nový rozměr. Před několika týdny se totiž dostal do úzkých Birmingham, který je s více než milionem obyvatel druhým největším městem Spojeného království (formálně je dokonce největším, protože Londýn se skládá mnoha menších celků). Městská rada je dokonce největším komunálním tělesem napříč celou Evropou.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Britský premiér Rishi Sunak

Sunakova vláda chce zakročit proti „neschopenkové kultuře“. Opravdu Britové nechtějí pracovat?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme