Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Papež František odsloužil mši v Budapešti. Dorazily desetitisíce lidí, včetně Orbána

Papež František odsloužil mši v Budapešti
ČTK
 ČTK

Papež František v neděli v Budapešti odsloužil mši pod širým nebem, kde mimo jiné desetitisíce věřících vyzýval, aby otevřeli svá srdce a dveře trpícím, lidem v nouzi a migrantům, kteří hledají ochranu.

Reklama

Na náměstí u sídla maďarského parlamentu se za krásného počasí sešlo přes 50 tisíc lidí, uvedla agentura AP. Bohoslužbu sledovali i maďarští politici včetně premiéra Viktora Orbána, který je známý svým tvrdým postojem vůči uprchlíkům z muslimských zemí.

Mše byla vyvrcholením třídenní návštěvy hlavy katolické církve, která začala v pátek. Papež přijel na náměstí Lajose Kossutha před 9:00 SELČ v papamobilu, na pódium se poté dostal na invalidním vozíku, který používá kvůli bolestem kolena. 

Viktor Orbán pošťuchuje Maďarsko pryč z EU

Evropa se obává Huxitu. Orbán jemně pošťuchuje Maďarsko pryč z EU, píše Bloomberg

Nenávist maďarské veřejnosti vůči Evropské unii roste. V posledním průzkumu se obliba EU snížila o 12 procent, což je nejhorší propad v rámci celé Unie. Podle agentury Bloomberg se případného odchodu Maďarska Unie bojí víc než Brexitu. 

Přečíst článek

„Je bolestné a smutné vidět před sebou zavřené dveře. Zavřené dveře našeho sobectví vůči druhým, zavřené dveře individualismu ve společnosti, která se čím dál více izoluje, zavřené dveře naší lhostejnosti vůči lidem, kteří trpí a jsou znevýhodnění, dveře, které zavíráme před těmi, kdo jsou nám cizí, před migranty a chudými,” řekl papež ve svém kázání. O potřebě přívětivosti k cizincům se při své návštěvě v Maďarsku zmínil vícekrát, mimo jiné i s odkazem na slova maďarského patrona, svatého Štěpána.

Reklama

František ocenil to, že Maďarsko přijalo desetitisíce uprchlíků z Ukrajiny a v sobotu se v chrámu svaté Alžběty se stovkami běženců setkal. Jeho slova jsou vnímána zejména v kontrastu s tím, jak tvrdě maďarská vláda postupovala vůči uprchlíkům z neevropských zemí. Orbán tvrdí, že Maďarsko musí hájit své hranice a svou kulturu. Buduje si ovšem také obraz politika, který se zasazuje o křesťanské hodnoty.

Papež přicestoval do Maďarka v pátek, za sebou už má setkání s prezidentkou Novákovou, premiérem Orbánem, zástupci církevní obce i občanské společnosti. Dnes se vrací do Vatikánu.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Čínská státní vlajka s Budínským hradem v pozadí vlaje v Budapešti (středa 8. května 2024)

OBRAZEM: Si v Budapešti. Město obsadili záhadní muži s červenými čepicemi. Vidět byly i protesty za Tibet

Přečíst článek
Budapešť

Turisté patří do hotelů. Orbán v Budapešti cíleně likviduje byznys krátkodobých pronájmů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme