Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Papež František odsloužil mši v Budapešti. Dorazily desetitisíce lidí, včetně Orbána

Papež František odsloužil mši v Budapešti
ČTK
 ČTK

Papež František v neděli v Budapešti odsloužil mši pod širým nebem, kde mimo jiné desetitisíce věřících vyzýval, aby otevřeli svá srdce a dveře trpícím, lidem v nouzi a migrantům, kteří hledají ochranu.

Reklama

Na náměstí u sídla maďarského parlamentu se za krásného počasí sešlo přes 50 tisíc lidí, uvedla agentura AP. Bohoslužbu sledovali i maďarští politici včetně premiéra Viktora Orbána, který je známý svým tvrdým postojem vůči uprchlíkům z muslimských zemí.

Mše byla vyvrcholením třídenní návštěvy hlavy katolické církve, která začala v pátek. Papež přijel na náměstí Lajose Kossutha před 9:00 SELČ v papamobilu, na pódium se poté dostal na invalidním vozíku, který používá kvůli bolestem kolena. 

Viktor Orbán pošťuchuje Maďarsko pryč z EU

Evropa se obává Huxitu. Orbán jemně pošťuchuje Maďarsko pryč z EU, píše Bloomberg

Nenávist maďarské veřejnosti vůči Evropské unii roste. V posledním průzkumu se obliba EU snížila o 12 procent, což je nejhorší propad v rámci celé Unie. Podle agentury Bloomberg se případného odchodu Maďarska Unie bojí víc než Brexitu. 

Přečíst článek

„Je bolestné a smutné vidět před sebou zavřené dveře. Zavřené dveře našeho sobectví vůči druhým, zavřené dveře individualismu ve společnosti, která se čím dál více izoluje, zavřené dveře naší lhostejnosti vůči lidem, kteří trpí a jsou znevýhodnění, dveře, které zavíráme před těmi, kdo jsou nám cizí, před migranty a chudými,” řekl papež ve svém kázání. O potřebě přívětivosti k cizincům se při své návštěvě v Maďarsku zmínil vícekrát, mimo jiné i s odkazem na slova maďarského patrona, svatého Štěpána.

František ocenil to, že Maďarsko přijalo desetitisíce uprchlíků z Ukrajiny a v sobotu se v chrámu svaté Alžběty se stovkami běženců setkal. Jeho slova jsou vnímána zejména v kontrastu s tím, jak tvrdě maďarská vláda postupovala vůči uprchlíkům z neevropských zemí. Orbán tvrdí, že Maďarsko musí hájit své hranice a svou kulturu. Buduje si ovšem také obraz politika, který se zasazuje o křesťanské hodnoty.

Papež přicestoval do Maďarka v pátek, za sebou už má setkání s prezidentkou Novákovou, premiérem Orbánem, zástupci církevní obce i občanské společnosti. Dnes se vrací do Vatikánu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nový opoziční lídr Péter Magyar

Problémy pro Orbána? Maďarská opozice se nadechuje, na protivládní demonstraci přišly tisíce lidí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme