Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Paulson, který vydělal na finanční krizi 2008, se rozvádí

John Paulson se rozvádí
N D Louton / Cerative Commons / CC BY-SA 4.0
Stanislav Šulc

Po Bezosových a Gatesových se rozpadá další pár, který si rozdělí miliardy dolarů.

Reklama

Jméno Johna Paulsona vám možná tolik neříká. Přesto víte, o koho jde. Tento muž v roce 2008 sázel proti americkému realitnímu trhu, a když po pádu investiční banky Lehman Brothers zkolaboval nejprve tamní nemovitostní trh a poté i globální trhy, tak to byl právě Paulson, kdo sobě a dalším lidem vydělal kolem 20 miliard dolarů.

O jmění ve výši blížící se částce pěti miliard dolarů se nyní bude nejspíš dělit. Paulson se totiž po dvaceti letech rozvádí se svou ženou Jenny, uvádí agentura Bloomberg. „Rozvod byl podán v okrsku Suffolk ve státě New York. Paulsona zastupuje prestižní právník William D. Zabel. A ve hře podle člověka obeznámeného s případem není žádná předmanželská dohoda,“ uvedl Bloomberg.

Melinda Frenchová Gatesová

Melinda Gatesová je oficiálně miliardářkou. Zatím má 6 miliard dolarů

V rámci rozvodového vyrovnání zatím dostala akcie AutoNation, Deere & Co. či Canadian National Railway.

Přečíst článek

„John si Jenny velice váží a nadále bude podporovat vše pro blaho a štěstí rodiny,“ uvedl v prohlášení miliardářův zástupce Zabel.

Když muž se ženou snídá…

Pár se dal dohromady před dvěma dekádami, tedy dlouho předtím, než Paulson slavně vydělal na krachu realitní bubliny. Jenny se do USA přistěhovala z Rumunska a získala tu azyl. Pracovala jako roznašečka jídla pro jednu restauraci. A právě při donášce jídla do jedné investiční společnosti se setkala s Paulsonem. Ten ji okamžitě dal práci asistentky, přesto spolu začali chodit až déle než po roce. „Nechtěla si se mnou vyjít. Prý to neudělá, dokud ji nevyhodím a nenajdu jinou práci jinde,“ prozradil Paulson v knize Gregoryho Zuckermana The Greatest Trade Ever. „Nakonec jsme si tedy vyšli na oběd. A po zhruba dvou stovkách společných jídel jsem ji požádal o ruku,“ pokračuje miliardář.

(Ne)úspěšná dekáda

Paulsonův příběh však není jen příběhem úspěchu. Po opravdu legendární porážce systému v roce 2008 se jeho investiční fond rozrostl a vrcholu dosáhl v roce 2011, kdy spravoval aktiva v hodnotě 38 miliard dolarů. Navzdory tomu, že to byla právě dekáda neuvěřitelného růstu trhů, se však Paulsonovi příliš nedařilo a v roce 2019 spravoval již „jen“ devět miliard dolarů. „Většinou šlo o jeho vlastní peníze,“ dodává Bloomberg.

Sbírka The Macklowe Collection.

Aukce století. V Sotheby’s nabídnou umění za 13 miliard kvůli rozvodu majitelů

Jedna z největších sbírek umění The Macklowe Collection je na prodej. Pětašedesát děl nabídne newyorská aukční síň Sotheby’s ve dvou aukcích 15. listopadu a v květnu příštího roku. Vynést by měla asi 600 milionů dolarů (13 miliard korun).

Přečíst článek

I tak půjde o jeden z největších rozvodů v historii amerických soudů. Jak ale poznamenává Bloomberg poněkud neprávem je upozaďován nedávnými obřími rozvody, které mají na kontě Bezosovi a Gatesovi. Agentura zároveň spekuluje, zda se počet miliardářských rozvodů enormně nezvyšuje. „Nemyslím si, že by to nějak zásadně narůstalo. Jen ty majetky, ty jsou neskutečné,“ uvedl newyorský rozvodový právník Dror Bikel.

Zlatá ryba, ilustrační foto

Klub těch opravdu nejbohatších se za poslední rok rozrostl

Majetek v hodnotě 100 a více miliard dolarů má v současnosti celkem deset lidí. Nejčastěji zakladatelé big tech firem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Burza v Pekingu (ilustrační foto)

V Číně přibylo rozvodů miliardářských párů. Ne kvůli neshodám, ale ve snaze obejít pravidla burzy

Přečíst článek
Sergej Brin se rozvádí

Stanislav Šulc: Okurková sezona je tu. I Wall Street řeší, s kým se vyspal Elon Musk

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme