Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kellnerová dva roky po smrti manžela žádá aljašský soud o prošetření nehody

Pietní místo s kondolenční knihou pro rodinu Petra Kellnera v sídle společnosti PPF v pražských Dejvicích na snímku z 30. března 2021
ČTK
 ČTK

Podnikatelka Renáta Kellnerová s rodinou požádala soud na Aljašce o prošetření nehody, při níž v roce 2021 tragicky zahynul její manžel, miliardář Petr Kellner, a další čtyři lidé. V prohlášení o tom informovala investiční skupina PPF, která tak potvrdila informace aljašského zpravodajského webu craigmedred.news.

Reklama

Vrtulník s Kellnerem, dvěma dalšími klienty a dvěma horskými vůdci předloni v březnu havaroval poblíž ledovce Knik krátce poté, co manévroval nad hřebenem. Stroj se následně svezl asi 150 metrů po svahu, kde zůstal ležet.

Už z dřívější žaloby podané jediným přeživším nehody, Čechem Davidem Horváthem, vyplynulo, že Kellner zřejmě přežil havárii vrtulníku v horách na Aljašce, zemřel však při čekání na přílet záchranářů, který trval příliš dlouho kvůli selháním firmy, jež stroj provozovala.

Kellnerová chce prostřednictvím své žaloby, kterou k aljašskému soudu podala 24. března, dosáhnout vyšetření případných pochybení letecké společnosti, která vrtulník provozovala, i možných selhání dalších subjektů, které se podílely na záchranných operacích, uvedla v prohlášení PPF.

Petr Kellner

Kellner pád vrtulníku přežil. Pomoc ale nedorazila včas, uvádí žaloba

Český miliardář Petr Kellner zřejmě přežil loňskou havárii vrtulníku v horách na Aljašce, zemřel však při čekání na přílet záchranářů, který trval příliš dlouho kvůli selháním firmy, která stroj provozovala, stojí podle listu Anchorage Daily News v nové žalobě podané jediným přeživším nehody, Čechem Davidem Horváthem.

Přečíst článek

„Podle dostupných svědectví byly záchranné jednotky na místo neštěstí povolány až několik hodin po havárii, a je tudíž evidentní, že některé osoby musely pochybit,” uvedl v prohlášení mluvčí PPF Leoš Rousek.

Rodina Kellnerové podle něj původně chtěla s právními kroky vyčkat až do vydání závěrečné zprávy amerických úřadů k okolnostem tragédie. „Vyšetřování však ani po více než dvou letech není ukončeno. Vzhledem k tomu, že 27. března 2023 uplynula podle amerického práva dvouletá promlčecí lhůta pro podání občanskoprávních žalob, nezbylo rodině než urychleně konat,” stojí v prohlášení.

Renáta Kellnerová je podle časopisu Forbes 12. nejbohatší ženou na světě

Renáta Kellnerová je podle časopisu Forbes 12. nejbohatší ženou na světě

Podnikatelka Renáta Kellnerová s rodinou je na 12. místě žebříčku nejbohatších žen na světě, který sestavuje časopis Forbes. Pětapadesátiletá vdova po vlastníkovi investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi, který tragicky zahynul předloni v březnu, má podle žebříčku majetek za 16,3 miliardy dolarů (přes 372 miliard korun). Celkově se umístila na 100. příčce, a je tak nejvýše ze všech obyvatel Česka.

Přečíst článek

Kromě Kellnera přišli při havárii z 27. března o život také český trenér snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a dva horští vůdci: Gregory Harms a Sean McManamy. Nehodu přežil jen Čech David Horváth, jehož z vraku dostali záchranáři až asi šest hodin po nehodě, v oblasti přitom panovaly teploty hluboko pod nulou. Horváth loni zažaloval firmu Soloy Helicopters, která vrtulník provozovala. Tvrdí, že společnost reagovala na havárii příliš pozdě.

Na společnost Soloy Helicopters mířila také žaloba podaná jménem partnerky horského vůdce Harmse a jeho dítěte, která tvrdila, že pilot helikoptéry neměl na podobné lety dostatečné zkušenosti a provozní firma neměla patřičný dohled nad svým strojem a příliš pozdě upozornila na jeho zmizení. Harms podle žaloby rovněž zůstal po havárii ještě určitý čas naživu.

Podnikatel a finančník Petr Kellner měl pověst jednoho z nejvlivnějších Čechů, podle žebříčku časopisu Forbes z roku 2021 byl rok před smrtí 110. nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě 17,5 miliardy dolarů (asi 378 miliard korun). Kellnerová s rodinou je nyní na 102. místě žebříčku časopisu Forbes se jměním v hodnotě 16,8 miliardy dolarů (asi 363 miliard korun).

Petr Kellner se svojí manželkou Renátou na archivním snímku

Klíčové příběhy českého byznysu 2022: Kellnerová převzala rodinnou firmu, Komárek vyrazil dobýt svět

Příběhy nejbohatších Čechů v roce 2022 naznačují zásadní změny na českém byznysovém nebi. Po smrti Petra Kellnera růst jeho impéria zbrzďuje, naopak apetit Karla Komárka stát se skutečným globálním hráčem se projevil hned několikrát. A téměř úspěšně. Renáta Kellnerová a Karel Komárek tak jsou dalšími osobnostmi roku 2022 podle byznysového portálu newstream.cz. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme