Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Johnny Depp míří do Varů. 100 milionů dolarů za film již ale berou jiné hvězdy

Johnny Depp
Walt Disney Studios
Stanislav Šulc

Daniel Craig dostane od Netflixu za dvě chystaná pokračování detektivní komedie Na nože 100 milionů dolarů. Přitom Robert Pattinson si za nového Batmana pro kina přijde jen na tři miliony.

Reklama

Do Karlových Varů se pomalu blíží Johnny Depp a vedle jednoho z nejkontroverznějších herců současnosti do lázeňského města dorazí také jeden z nejlépe placených herců všech dob. Podle dostupných údajů Depp za svou roli kapitána Jacka Sparrowa kromě nominace na Oscara dostal kolem 300 milionů dolarů, tedy v průměru 60 milionů za každý z pěti filmů. Sám Depp o tom jednou prohlásil, že byl značně přeplacen.

Depp tak patří do nejvyšší platové třídy, kde se kromě něj objevují například Tom Cruise, Will Smith, Sandra Bullock či Ryan Reynolds. Tito herci si všichni umějí vydělat desítky milionů dolarů za jeden snímek, rekordmanem je zatím stále Will Smith, který za třetí díl Mužů v černém inkasoval 100 milionů dolarů.

Stojí za tím důležitá součást smlouvy mezi studiem a hvězdou, která herci vedle fixního platu (nejčastěji nejvýš 20 milionů dolarů) garantuje ještě podíl na zisku, případně i tržbách. Čím vstřícnější produkce, tím potenciálně vyšší zisky pro superstars. Tom Cruise navíc patří k veleúspěšným producentům díky sérii Mission: Impossible a tak vlastně vydělává hned dvakrát - jako herecká hvězda i jako producent.

Natáčení filmu - ilustrační foto

Pobídky fungují, světové štáby tu točí jako před pandemií. Dostanou víc peněz

Na pobídky jde z rozpočtu 800 milionů korun ročně. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) chtěl navýšení o 500 milionů, nakonec musel souhlasit "jen" s 300 miliony korun navíc pro filmaře.

Přečíst článek

Změna hry

Netflix, Amazon, Apple TV a další online hráči na zábavním trhu ale nyní přicházejí ze zcela novými pravidly a hvězdám rovnou nabízejí smlouvy s fixním platem mnohem vyšším než u filmových produkcí. Zářným příkladem toho je Daniel Craig, končící agent James Bond, který od Netflixu dostane na dřevo 100 milionů dolarů za dvě pokračování krimikomedie Na nože. 

„Netflix se tak snaží lákat hvězdy a kompenzovat jim fakt, že se nemohou nijak podílet na zisku snímku, tak jak tomu je v případě kin,“ uvádí Matt Donnelly z magazínu Variety.

Obchodní model videoték jim totiž z podstaty neumožňuje nabízet hercům jakékoli další příjmy nad rámec honoráře. Netflix, Amazon Prime, HBO Max a další totiž snímky uvádějí téměř výlučně na svých platformách v rámci předplatného a dodatečná distribuce je téměř marginální (například v artových kinech, kvůli kvalifikaci snímků na Oscary atd...). A měřit „tržby“ jednotlivých snímků je vlastně nemožné. „I proto odcházející Bond má v ruce šek s devítimístnou cifrou,“ dodává Donnelly.

Kino, ilustrační foto

Kina se probírají z koronavirové letargie, jde to ztuha. Hitem může být Zátopek

Koronavirové restrikce vlády zasáhly kina nesmírně tvrdě. Byla zavřená téměř osm měsíců. Teď se snaží tento marasmus, který provozovatelům biografů, distributorům i filmovým tvůrcům přinesl obrovské finanční ztráty, překonat. Ale jde to ztuha.

Přečíst článek

A Daniel Craig rozhodně není jediný, kdo si v posledních měsících vysloužil mimořádný honorář. Dalším je Dwayne Johnson, dlouhodobě patřící mezi nejlépe placené herce (zároveň také mezi herce, jejichž filmy vydělávají ohromné částky v poměru na rozpočet). Ten si za projekt Red One přijde na 50 milionů dolarů. Následuje Will Smith s Králem Richardem (40 milionů), Denzel Washington za The Little Things (40 milionů), Leonardo DiCaprio (Don't Look Up) a Mark Wahlberg (Spenser Confidential), oba s 30 miliony dolarů.

Herečky na huntě

Herci jsou v Hollywoodu dlouhodobě finančně zvýhodňováni a platí to i nyní, protože jednorázové honoráře hereček příliš nevyrostly. Nejvíce si vydělají megahvězdy jako Jennifer Lawrencová (25 milionů dolarů za Don't Look Up), Julie Robertsová (také 25 milionů za Leave the World Behind) či Sandra Bullocková, která získá za The Lost City of D 20 milionů dolarů.

Kolik berou hollywoodské megastars?
Herec/herečka Honorář (v milononech dolarů)/ za film
Daniel Craig 100 / za pokračování filmu Knives Out (Na Nože)
Dwayne Johnson 50 / Red One 
Will Smith  40 / King Richard (Král Richard)
Denzel Washington 40 / The Little Things (Střípky)
Leonardo DiCaprio 30 / Don´t Look Up
Mark Wahlberg 30 / Spenser Confidential (Spravedlnost podle Spensera)
Jennifer Lawrence 25 / Don´t Look Up
Julia Roberts  25 / Leave the World Behind
Sandra Bullock 20 / The Los City od D
Ryan Gosling 20 / The Grey Man
Chris Hemsworth 20 / Thor: Love and Thunder
Brad Pitt  20 / Bullet Train
Michael B. Jordan 15 / Without Remorse
Tom Cruise  13 / Top Gun: Maverick
Keanu Reeves 12-14 / The Matrix 4
Chris Pine 11,5 / Dungeons and Dragons
Robert Pattinson 3 / The Batman

Zdroj: The Variety.com

Kultura dostala v čase pandemie tvrdé rány

Viliam Buchert: Kulturní byznys dostal při pandemii velké rány. Stát ho dusí dál

Přijdete do restaurace a nikdo nekontroluje opatření související s koronavirem. Přijdete do divadla či do kina a musíte si pořád nasadit respirátor. Proč ty rozdíly? To politici a úředníci nikdy smysluplně nevysvětlili a je to trestuhodné.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Herec Cillian Murphy

V soukromí buďte klidní, v práci ale zuřiví a chaotičtí, radí čerstvý držitel Oscara Cillian Murphy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme