Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ekonom Kovanda se stal terčem internetových podvodníků. Zneužívají jeho jméno a nabízejí falešné investice

Ekonom Lukáš Kovanda
Poskytnuto Lukášem Kovandou
Stanislav Šulc

Kampaň, která poškozuje jméno jednoho z nejcitovanějších českých ekonomů, probíhá zejména na sociální síti Telegram, podvodníci ale zneužívají také síť X (kdysi Twitter). Na podvod upozornil uživatel sítě, který se nenapálil, ale oznámil vše právě Lukáši Kovandovi, hlavnímu ekonomu Trinity Bank.

Reklama

Nabídka falešných investic jsou jedním z nejčastějších podvodů v současnosti. Někteří internetoví podvodníci zneužívají vysoké inflace a nabízejí podezřele vysoké zhodnocení prostředků. Jiní pak zneužívají jména slavných investorů, miliardářů či ekonomů.

Přesně to se nyní stalo hlavnímu ekonomovi Trinity Bank Lukáši Kovandovi, jehož jméno i fotografii zneužívají podvodníci na sociální síti Telegram.

„Zkopírovali jeho profilovou fotku z Twitteru i jeho tweety automatizovaně přelévají do statusů na Telegramu. Takže když Lukáš Kovanda něco postne na Twitteru, automaticky se to objeví zde na telegramovém kanálu. To může pro potenciální oběť představovat zdroj ‚důvěryhodnosti‘,“ upozornil internetový odborník, jehož identitu redakce zná, ale po dohodě se ji rozhodla nezveřejnit. „Prostřednictvím tohoto účtu nabízejí jeho vlastním jménem investice na vinxmarkets.com,“ dodal odborník.

Podvod na Telegramu Telegram
Podvod na Telegramu Telegram

„Samozřejmě s tímto účtem nemám nic společného. Zvažujeme další kroky včetně možného podání trestného oznámení,“ reagoval na situaci Kovanda, který patří k nejcitovanějším českým ekonomům.

Zneužiti byli ČEZ i Kellner

Podle dostupných dat tento falešný telegramový účet funguje již několik měsíců a původně tam byly statusy ve španělštině. Ty jsou v tuto chvíli již smazány.

Internetové podvody spojené s „investicemi“ jsou v posledních letech na vzestupu stejně jako roste celé odvětví internetové kriminality. Podobně zneužita byla například společnost ČEZ, jejíž značka a vizuální identita byla zneužita před několika měsíci. Stejně tak podvodníci zneužívají například známé tváře, jako jsou Leoš Mareš či dnes již zesnulý Petr Kellner.

Lukáš Kovanda: Bankovní daň selže, varovali ekonomové. Vláda získá skoro o řád méně

Dramaticky nižší inkaso daně je možná nepříjemným překvapením pro politiky, méně však už pro analytiky a experty z bankovní branže. Ti už loni na podzim varovali, že vláda zdaleka nevybere tolik, kolik si „maluje“, píše ve svém komentáři k daňovému inkasu hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Obětí kyberzločinců může být kdokoliv. Miliony z účtu vyluxují během chvilky, varují banky

Obětí kyberzločinců může být kdokoliv. Miliony z účtu vyluxují během chvilky, varují banky

Kyberpodvodníci jsou stále sofistikovanější a dokážou podvést leckoho včetně vzdělaných lidí. I když počty trestných činů, které podvodníci páchají rostou i letos, nárůst podle policejního prezidenta Martina Vondráška není tak dynamický jako vloni. Banky se totiž spolu s Policií ČR intenzivně pouští do boje s kyberzločinem. Například ČSOB má v plánu spolu s policií proškolit milion lidí, kteří budou proti kyberšikaně ostražití a budou moci informovat o kybernebezpečích i své okolí. Škody jdou do desítek tisíc korun a někdy až milionů korun. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda v pořadu Značka: Osobně
video

Lukáš Kovanda: Lidé říkají, že je mě hodně. Chci ale jen popularizovat ekonomii

Přečíst článek
Ceny benzinu - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Vládní fiasko. Benzin atakuje rekordní ceny i přes snížení daní

Přečíst článek
Kolik Češi zaplatí v létě za benzin?

Lukáš Kovanda: Kolik Češi zaplatí v létě za benzin? To záleží na Izraeli a Íránu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme