Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zrenovovaný Mandarin Oriental v Singapuru odráží ambice celého městského státu

Mandarin Oriental Singapur
Zdeněk Pečený, Newstream
Zdeněk Pečený

Loňská rekonstrukce za 2,3 miliardy vdechla do singapurského Mandarin Oriental nové barvy a život. Také připomněla, jak moc se malý stát za poslední dvě dekády rozvinul.

Reklama

Rozvoj Singapuru

Když jsem singapurský hotel Mandarin Oriental navštívil krátce před koronavirovou pandemií, byl to takový depresivní tvamě hnědý prostor. Z nějakého důvodu se před dvaceti lety řada luxusních hotelů upnula na tmavě hnědé barvy.

To už je ale u tohoto hotelu minulostí. Loni na podzim se hotel po šestiměsíční transformaci znovu otevřel a září hravými barvami. Náklady na rekonstrukci měly dosáhnout 100 milionů dolarů.

Renovace, kterou vedl hlavní designér DesignWilkes Jeffrey Wilkes, přinesla do veřejných prostor hotelu a pokojů singapurské prvky. Například stromy angsanači architekturu ve stylu Peranakan, která míchá čínské a portugalské styly. Stále jde o majestátní hotel atriového typu z 80. let, které obdivuji. Myslím, že není nad pocit zvednout hlavu podívat se z lobby přes desítky podlaží až na střechu hotelu. Srdce našince navíc zaplesá při zjistění, že atrium zdobí skleněné lustry z českého skla. Barevné kombinace odrážející zeleň a květiny mi hodně připomínají Beverly Hills Hotel, který je znám svoji tapetou s banánovými listy.

Transformace hotelu má ale větší přesah, než jsou jen novotou zářící pokoje a nové barevné kombinace v lobby. Mandarin Oriental jako by vyprávěl příběh rozvoje samotného městského státu.

Stěhování pokojů

Když byl hotel v roce 1987 otevřen jako The Oriental Singapore, nacházel se sice u vody, ale tam toho ještě moc k vidění nebylo. Dnes slavná Marina Bay tenkrát ještě neexistovala, byl tam pouze vybagrovaný písek, na kterém měla být později postavena. Půdorys hotelu tak byl uspořádán s nejlepšími pokoji s výhledem na město, ne na moře.

To se během rekonstrukce ale změnilo. Marina Bay s hotelem Marina Bay Sands je dnes ikonoou Singapuru, světově proslulou syntézou vody a dynamické moderní architektury. Ikonická trasa singapurské zastávky závodů Formule 1 se navíc vine přímo před hotelem. Je jasné, že nejdražší pokoje by měly mít výhled na Marina Bay. Díky změně dispozic se rekonstrukcí snížil počet pokojů o 17 na 510.

Královským klenotem je Royal Marina Bay Penthouse s cenovkou od půl milionu na noc. Za tuto cenu ale host dostane rovnou čtyři ložnice. Je tak vhodný pro větší rodiny. Prezidentské apartmá začíná na 250 tisících korun za noc.

Privátní klub

Boj o obchodní cestující, o které ve finanční centru Asie není nouze, přitvrdil. Spolu se sousedním Ritz-Carltonem býval Mandarin první volbou pro obchodní cestující. Do boje však vstoupili noví konkurenti jako The Fullerton Bay Hotel a Westin, důslednou rekonstrukcí prošel i slavný Raffles.

Hotelová lounge, Haus 65, patří k tomu nejlepšímu, co jsem viděl. Vstup do Haus 65 mají hosté 166 suitů, tedy zhruba třetiny všech pokojů. Krom příjemného prostředí k práci a schůzkám nabízí jídlo a pití, které je již v ceně. Nechybí ani šampaňské Ruinart.

Díky spolupráci hotelu s privátním klubem Mandala Club, mohou hoteloví hosté s přístupem do Haus 65, využít také soukromý klub Mandala v Chinatownu, kam se jinak dostanou pouze jeho členové. Hosté Mandarin Oriental tak dostanou něco zcela jiného než běžný hotelový zážitek: Mandala Club je jeden z nejvyhlášenějších soukromých klubů v Singapuru.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hotel Marina Bay Sands v Singapuru

Slavný singapurský hotel vstupuje do nové éry, prošel nákladnou rekonstrukcí

Přečíst článek

Nepojízdné autobusy nepatří do šrotu. V Singapuru je přeměnili na luxusní hotelové pokoje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme