Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

VIDEO: Dobytčí trhy jako ve středověku? Stále existují v Ománu

Tereza Zavadilová
tzv

Hory, oázy, pouště, klid, starobylá města i okázalá moderní architektura, opera a nákupy. Arabský Omán toho nabízí hodně.

Reklama

Omán, rozhlehlá země sousedící se Saúdskou Arábií i Spojenými arabskými emiráty, se otevřela turistům poměrně nedávno. A není zdaleka tak lidnatá, jako třeba Dubaj. Proto tam lidí jezdí za nedotčenou přírodou a autenticitou. 

Oblíbeným turistickým městem je Nizwa, asi sto padesát kilometrů od hlavního města Maskatu. Nizwa sama mimochodem byla kdysi metropolí Ománu: a to v šestém a sedmém století. Sám prorok Mohamed motivoval její obyvatele ke konverzi ke svému novému náboženství a dosud v Ománu existuje původní větev islámu, která se neřadí mezi sunnu ani šíu, s názvem ibádí. V jinak dominantně muslimském Ománu je svoboda vyznání i křesťanské a hinduistické modlitebny.

Pozoruhodné trhy

Stará historie města, které bývalo odnepaměti centrem obchodu, vzdělanosti i umění, je patrná na každém kroku. Oblíbený je místní souk, trh, na kterém lze koupit tradiční potraviny jako ománskou chalvu a datle, i řadu dalších věcí. Nedaleko souku se koná tradiční dobytčí trh, který jako by vypadl z historického filmu - prodávané krávy, býci, kozy a ovce se potenciálním zájemcům i zvědavcům ukazují při klusu dokola tribuny, prodejci je halasně pobízejí a vychvalují a vyvolávají se ceny.

Reklama

Trh je atrakcí i pro turisty - výlety do Nizwy proto nabízejí k pobytům v muskatské oblasti i tuzemské cestovky včetně Čedoku, jak potvrzuje mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Kateřina Pavlíková, Čedok

Mluvčí Čedoku Pavlíková: Exotika se teď dá pořídit o dost levněji

Omán, Madagaskar, Zanzibar. Čedok nabízí exotiku i pro milovníky all inclusive zájezdů a poznávání. Díky spojení s polským vlastníkem má Čedok silnější vyjednávací pozici a dostane se na lepší ceny, říká mluvčí tradiční české cestovní kanceláře Kateřina Pavlíková. Letošek bude v historii Čedoku pravděpodobně nejúspěšnější od revoluce.

Přečíst článek

I v Nizwě je patrný vliv minulého, velice oblíbeného, pokrokového sultána Kábuse bin Saida, který do té doby izolovaný Omán zásadně zmodernizoval. Sám filantrop a milovník vědy a umění, nechal zrenovovat historickou pevnost, která je cílem turistů, a také mešity, z nichž několik pochází již z prvního tisíciletí. V městě je několik univerzit a nedaleko Nizwy je dechberoucí třítisícová hora Jebel Akhdar, na jejímž vrcholu jsou kameny s fosiliemi a v pohoří tradiční vesnice vytesané ve skále. 

Moderní sultán otevřel Omán

Vliv sultána Kábuse je nicméně ještě patrnější v metropoli Muskatu. Mezi perly současné islámské architektury patří muskatská opulentní Královská Opera a Velká mešita, kterou mohou navštívit i nemuslimové.  Mezi vyhledávané cíle v Muskatu patří tradiční souk Mutrah. 

Omán patří mezi ropné státy. Bohatství země je vidět na architektuře i nových silnicích a celkově vysoké úrovni turistických služeb a moderních hotelů. V Ománu se pěstuje řada druhů datlí a země je po staletí známá výrobou vonného kadidla. 

Dovolené o Vánocích jdou na dračku. Vítězí Egypt, Maledivy či Kanáry
video

Dovolené o Vánocích jdou na dračku. Vítězí Egypt, Maledivy či Kanáry

Navzdory nejisté ekonomické situaci Češi na cestování nezanevřeli, a i o letošních Vánocích vyrazí do zahraničí. A ve srovnání s předchozími covidovými sezónami jich bude cestovat mnohem víc.

Přečíst článek

Nosy Be - Přírodní rezervace Lokobe

REPORTÁŽ: Nejlepší „zašívárna“ světa? Madagaskar uchvátí baobaby i mlsnými lemury

Další díl reportáže z Madagaskaru, kam se dostanete z Prahy za 10 hodin letadlem s Čedokem, vás zavede do pralesa za lemury, k posvátným stromům i do místa, kde se destilují základní ingredience těch nejslavnějších parfémů světa. Dozvíte se, proč jezdil na ostrov slavný spisovatel Gerald Durrell, kde je schovaný báječný hotýlek a jak se nakupuje vanilka. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Život v Tokiu

Jak bojovat s overturismem, řeší to i v Japonsku. Místním zlevní nebo zakáží prodej alkoholu

Přečíst článek
Řecké ostrovy již přestávají zvládat invazi turistů

Řeckým ostrovům hrozí kolaps. Chybí voda a nezvládají turistickou invazi

Přečíst článek
Miodrag Mlačić, ředitel Chorvatského turistického sdružení

Miodrag Mlačić: Češi dávno nejsou paštikáři. Patří k těm nejbohatším turistům v Chorvatsku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme