Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tatrovky vyrazily na Dakar. Na týmy v Saúdské Arábii čeká velké množství nových tras

Slavná Tatra Karla Lopreise
Tatra Trucks
Michal Nosek

Závodní vozy se v pátek seřadily na start 46. ročníku Rallye Dakar. Na závodníky čeká v Saúdské Arábii šedesát procent nových tras a další změny. Mezi tradičními soutěžícími nechybějí ani posádky týmu Tatra Buggyra Racing nebo dalších tatrovek. Začátkem nového roku také startuje soutěž Africa Eco Race, do jejích etap opět vyráží se svou tatrou Tomáš Tomeček. 

Reklama

Loni se do první desítky Rallye Dakar prosadily dvě posádky s tatrovkami, letos mají dle svých oficiálních vyjádření přinejmenším stejné ambice, nejvyšší metou je však zisk pověstného beduína. Případné dosažení triumfu by bylo i oslavou 35. výročí od prvního vítězství vozu Tatra na slavném Dakaru. Tehdy, psal se rok 1988 a Karel Loprais se svou posádkou poprvé vítězně dojel k Růžovému jezeru.

Galerie soutěžních vozů Tatra

Za dob Karla Lopraise vývoj speciálních vozů a jejich stavba spadaly do oddělení vývoje běžných modelů Tatry a jejich testování. V novém tisíciletí rodina Lopraisů s tahači Tatra závodila v soukromém týmu, se kterým továrna již neměla nic společného. „Tatra měla tovární tým do přelomu tisíciletí, přičemž veškeré aktivity kolem dálkových soutěží včetně Rallye Dakar byly spojeny s vývojem běžných nákladních vozů pro komerční trh," uvedl Andrej Čírtek, tiskový mluvčí společnosti Tatra Trucks.

Pro Tatra Trucks má podle mluvčího účast na rallye Dakar dvojí hlavní význam. „Samozřejmě je to zviditelnění značky a propagace vozů, tedy marketingově-obchodní význam. V posledních letech Tatra uspěla například v Saúdské Arábii, kde za asistence a podpory automobilky, včetně částečného přenosu technologií, vznikla továrna, která vyrábí vozy Tatra pro místní trh a armádu, nebo na začátku minulého roku oznámený projekt montáže vozů Tatra ve Spojených arabských emirátech promístní trh ve spolupráci s Excalibur Army a firmou Resource Industries. Účast na Rallye Dakar, která se v tomto regionu koná již několik let, na to mohla mít svůj vliv. Druhým neméně důležitým je testování komponent a konstrukčních částí vozů, které jsou využitelné pro běžnou produkci a vývoj technických novinek pro běžné tatrovky,“ doplnil Andrej Čírtek.

Nová Tatra Force se systémem automatizovaného řízení

Tatra vyvíjí nový náklaďák s názvem Force, který se má v budoucnu stát plně autonomním

Kopřivnická společnost Tatra Truck, patřící do skupiny CSG, testuje nový vůz. Model Tatra Force se pyšní především automatizovaným řízením, které společnost v současnosti testuje a vyvíjí. Projekt je rozdělen do tří fází, přičemž v současné době probíhá jeho první fáze, která představuje testování systémů. Poslední fází má být nákladní vůz s automatizovaným řízením 3. úrovně, který bude schopen autonomní jízdy.

Přečíst článek

Přínos umělé inteligence 

Při vývoji kamionu pomohla týmu konstruktérů umělá inteligence, například při výpočtech rozložení celkové váhy vozu i tvaru karoserie. Šéfkonstruktér David Vršecký přiznal, že umělá inteligence mu přinesla nový pohled na stavbu závodního vozu. „Člověk se musí naučit umělou inteligenci správně použít. Důležité je zadání. Naše data jsou specifická a velmi složitá. A jen se správným zadáním může přijít dobrý výsledek,“ uvedl v oficiální zprávě Vršecký. Vedle umělé inteligence byla při konstrukci vozu využita také virtuální realita. 

Armádní technika využívající technologii Tatra

FOTOGALERIE: O české obrněnce roste zájem. Poptává je řada armád

Czechoslovak Group podnikatele Michala Strnada, vyrábí vozidla Pandur II a Titus. K dalším tuzemským výrobcům patří podnik SVOS se svým strojem Vega a o své místo na zbrojařském nebi usiluje i skupina Zetor, která pokračuje v přípravě výroby armádního obrněnce Gerlach. Podívejte se v galerii na různé modifikace obrněnců české výroby.

Přečíst článek

Africa Eco Race 2024 

Předposlední den minulého roku byla slavnostně zahájena i druhá legendární vytrvalostní motoristická soutěž, Africa Eco Race. Jde už o 15. ročník podniku, který vznikl v roce 2008 a navázal na původní africkou Rallye Dakar. První etapa odstartovala  z marockého přístavu Nador. Závod skončí 14. ledna u Růžového jezera poblíž Dakaru. Soutěžní etapy a přejezdy budou celkově měřit 6000 kilometrů, z čehož dvě třetiny připadnou na měřené úseky. Ani letos nechybí na startu Tomáš Tomeček s vozem Tatra 815 v barvách týmu Promet/Czechoslovak Group.

Tomáš Tomeček patří mezi závodnické legendy spojené se značkou Tatra, proto je nám ctí, že můžeme být jeho partnery. Jeho sportovní úspěchy pomáhají šířit dobré jméno Tatry i společností Czechoslovak Group a Promet Group s ní spojených a doufáme, že uspěje i v tomto ročníku Africa Eco Race. Přejeme mu hodně síly a výdrže, a také štěstí, to vše bude určitě v kabině své tatrovky na cestě k Růžovému jezeru potřebovat,“ popsal druhý závod  Čírtek. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme