Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Manifesto tentokrát zatraktivní lokalitu Anděla

Manifesto Market Anděl
Chybík+Krištof / poskytnuto Manifesto Market
Petra Jansová

Manifesto Market bude mít v Praze třetí pobočku. Streetfood koncept tentokrát zaplní nároží mezi Andělem a Na Knížecí.

Reklama

S konceptem Manifesto přišel newyorský architekt Martin Barry před třemi lety, jeho záměrem bylo oživit lokalitu a zanedbané pražské pozemky. Aktuálně provozuje dvě pobočky, jednu na Florenci a druhou na Smíchově. Právě tu poblíž smíchovské náplavky by do budoucna mělo nahradit vznikající Manifesto Anděl. Na pozemku o rozloze 2500 metrů čtverečních během léta vyroste 13 restaurací, dva bary, bazének a pódium. Stejně jako pobočku na Smíchově ji navrhl tým architektů Chybík+Krištof, kteří dostali za úkol znovu využít mobiliář a materiály z Manifesta Smíchov - kontejnery, osvětlení, nábytek i podlahy. 

Pro lokalitu Anděl vznikne nový design zhruba trojnásobné velikosti. Centrální část ozdobí vodní prvek a v areálu vznikne scéna zamýšlená pro kulturní produkce. Je v plánu, že střechy pokryjí panely z recyklované textilie nahrazující substrát pro nízké, stálezelené byliny. Počítá se i s využitím dešťové vody pro zálivku i čištění a unikátního kompostéru, v němž se promění biologický odpad a obaly z biomateriálů v substrát. Na dosud vyasfaltované ploše rovněž přibude zeleň, investice do ní se pohybuje v řádech milionů korun.

Prostor bude mít tři vstupy. „Naším cílem je propojit market s okolím tak, aby vzniklo v podstatě takové město ve městě,“ přibližuje myšlenku prostoru členka autorského týmu a architektka Laura Druktenyte. V plánu je rovněž vytvořit street art na fasádách okolních domů. 

Zcela novým prvkem bude hydroponická vertikální farma. Vypěstovanou zeleninu budou moci využívat provozovatelé. Udržitelnost je jedním ze tří principů, na kterých Manifesto svůj koncept staví, a promítá si i do využitých technologií. Manifesto Anděl bude napojeno na energii z obnovitelných zdrojů od Nano Energies, zavede také řadu udržitelných inovací. V plánu je v budoucnu například i využití solárních panelů nebo kompletní odbourání jednorázového nádobí. 

Projekt, který vzniká ve spolupráci s developerem Penta Real Estate, vítají i místní. Vedení Prahy 5 si od něj slibuje zlepšení bezpečnostní situace v lokalitě. „Anděl je přesně ta lokalita, která si podobný projekt zaslouží a je pro něj jako stvořená. Upřímně se těším, protože Manifesto areál bývalé vietnamské tržnice oživí a výrazně promění i strukturu návštěvníků,” uvedla starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková.

Foto: Chybík+Krištof / poskytnuto Manifesto Market

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme