Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Los Angeles stojí dům v průměru 18,5 milionu korun. I tak je o ně rvačka

výhled na LA
Zdeněk Pečený
Zdeněk Pečený

Realitní trh v Los Angeles je považován za jeden z nejprestižnějších nejen ve Spojených státech, ale na celém světě. Je také jedním z nejméně cenově dostupných.

Reklama

Dobrá investice

Los Angeles má časem prověřený statut dobré dlouhodobé investice. Do luxusních čtvrtí jako Hollywood Hils, BeverlyHills či Bel Air láká nejen nejbohatší Američany, ale svoji trofejní nemovitost se tu snaží ulovit i milionáři a miliardáři z celého světa.

Los Angeles a s ním i jižní Kalifornie souběžně zažívají dva trendy realitního trhu. Jsou to rostoucí ceny na jedné straně a na druhé pokles prodejů. Mnoho analytiků s příchodem kovidové pandemie předvídalo realitní armagedon. Stal se ale pravý opak. Ceny nemovitostí po celém světě začaly růst ještě rychleji. „Covid obrátil náš život vzhůru nohama, narušil mnoho aspektů každodenního života, ale trh s bydlením zažil vyjímečný růst,“ řekl Lawrence Yun, hlavní ekonom Národní asociace realitních kanceláří (NAR).

„Nikdy jsme neviděli dva po sobě jdoucí roky v takovém tempu, rostoucíceny dvouciferným tempem – takže docela velkolepý výkon v oblasti bydlení," dodal Yun. A většina realitních makléřůve Spojených státech souhlasí. „Po krátkodobém počátečním útlumu v roce 2020 se trh opravdu rozjel,“ říká Ron Melendez, agent v Los Angeles ze společnosti Compass.

Nabídka poptávce nestačí

V závěru loňského roku vykázal trh v metropolitní oblasti Los Angeles růst cen o 16,7 procenta. Mediánová cena dosáhla 826 tisíc dolarů (zhruba 18,5 milionu korun). To znamená, že polovina nemovitostí se prodala za méně a polovina za více než tuto cenu. Ceny těch trofejních nemovitostí ale začínají na pěti- až desetinásobku této ceny a občas se mohou dostat na stonásobek.

Na druhé straně ale počet prodaných nemovitostí ve stejném období klesl o 9,1 procenta. Z toho vyplývá, že na trh stále přichází málo nemovitostí a poptávka převyšuje nabídku. To pak může vést ještě k většímu růstu cen těch málo nemovitostí, které se jejich majitelé rozhodnou nabídnout k prodeji.

Změna v nedohlednu

Makléři neočekávají, že se to mělo v dohledné době zásadním způsobem změnit. Shodnou se ale, že do konce letošního roku přijde ochlazení. Rostoucí úrokové sazby odradí řadu potenciálních kupců. „Nevypadá to, že by v nejbližší době došlo k razantní změně," dodal Melendez. "Moje předpověď je, že se trh začne ke konci roku vyrovnávat v oblasti nabídky a poptávky, a to díky kombinaci rostoucích cen a rostoucích úrokových sazeb.“

Ve zprávě zveřejněné minulý týden skupina pro ekonomický a strategický výzkum společnosti FannieMae uvedla, že očekává, že aktivita na realitním trhu letos klesne z maxim z roku 2021. Skupina předpovídá pokles prodeje rodinných domů o 2,4 procenta v roce 2022 – což je o něco strmější pokles než dříve očekávaný pokles o 1,2 procenta – kvůli omezením spojeným s rostoucími sazbami hypoték. Realitní kupina ESR aktuálně letos předpokládá růst cen domů o 7,6 procenta, což je výrazný pokles z loňských rekordních 17,3 procenta.

Novostavby, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zlevní válka na Ukrajině nemovitosti v Česku? Je to možné, ale...

Válka na Ukrajině vyvolá v Česku poměrně hlubokou stagflační krizi. Inflace bude vysoká, třeba letos v průměru dvouciferná, zatímco ekonomika bude stagnovat.

Přečíst článek

Podívejte se, jak vypadá dům v Beverly Hills za 765 milionů. Opulentnost nečekejte

V kopci nad Beverly Hills stojí dům za 33,95 milionu dolarů (téměř 765 milionů korun). Kdo čeká rozsáhlé luxusní sídlo s desítkami pokojů pro hosty, vícero kuchyněmi a nespočtem koupelen, bude zklamán. Přesto má nemovitost pojmenovaná Eclipse hodně co nabídnout.

Přečíst článek

jachta

Výrobce jachet Ferretti uspíší vstup na burzu v Hongkongu

Zatímco se mediálním prostorem šíří zprávy o zabavování superjachet ruských oligarchů, jeden z výrobců těchto plavidel se v tichosti chystá na burzu. Načasování nemusí být zrovna šťastné, válka na Ukrajině solidně otřásla s akciemi takových výrobců.

Přečíst článek

Designér Jan Plecháč

Luxus pro všechny? Sklárny Moser se spojily s předním designérem

Sklárny Moser se spojily s designérem Janem Plecháčem. Držitel několika prestižních designérských ocenění, který se prosadil i v zahraniční konkurenci, se stal jejich kreativním ředitelem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dům Casa Encantada v Bel Air v Los Angeles je na trhu v červnu 2023 nabízen na realitním trhu jako nejdražší nemovitost v USA, a to za 250 milionů dolarů.

Nejdražší dům v Americe. „Picasso” mezi rezidencemi v luxusní čtvrti Bel Air se opět zapíše do realitních dějin

Přečíst článek
Jennifer Lopezová prodává svůj dům v Bel Air v Los Angeles za 42,5 milionu dolarů.

Půl roku po svatbě s Affleckem prodává Jennifer Lopezová svůj dům. Cena? Téměř miliarda

Přečíst článek
Spojené státy ztrácejí lesk. Cizinci přestali kupovat tamní nemovitosti

Spojené státy ztrácejí realitní lesk. Cizinci přestali kupovat tamní nemovitosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme