Reklama

Jak vybrat ten správný kávovar pro domácí kávování? Pár rad, které se budou hodit

Jak vybrat ten správný kávovar pro domácí kávování? Pár rad, které se budou hodit
Pixabay
 nst
nst

Rádi byste si pořídili domácí přístroj na přípravu své oblíbené kávy, ale nevíte, podle čeho vybírat? Na trhu najdete několik druhů kávovarů. Pojďte se s námi podívat, jak jednotlivé stroje fungují a jaké mají (ne)výhody. 

Reklama

Ať už jste milovníkem espressa, caffè latte nebo dalších kávových nápojů, potřebujete ten správný přístroj a příslušenství. Dnešní moderní kávovary uvaří kvalitní kávu a k tomu nabízejí další funkce pro zvýšení uživatelského komfortu. Jak jednotlivé druhy kávovarů fungují a jaké mají (ne)výhody? 

Překapávače kávy

Překapávací kávovar se skládá z nádobky na vodu, konvice a hlavice. Káva vznikne překapáváním horké vody přes hlavici s filtrem naplněným namletou kávou. Moderní překapávače mají užitečné doplňkové funkce, jako je časovač, automatické vypnutí nebo funkce odvápnění. 

Výhody: 

  • nízká pořizovací cena, 
  • snadné ovládání, 
  • příprava většího množství kávy najednou. 

italské espresso

Čekal se dramatický růst cen kávy. Kvůli válce bude jen dočasný

Většina komodit a zboží kvůli válce na Ukrajině a sankcím výrazně podraží. Pro kávu to ale platit nebude. Ta kvůli tragickému suchu v Brazílii má letos zásadně zdražovat, protože se na trhu objeví méně suroviny, než kolik svět spotřebuje. Již na podzim se ale projeví pokles poptávky v Rusku a na Ukrajině, uvádí studie společnosti HedgePoint.

Přečíst článek

Nevýhody: 

Reklama
  • nutnost čištění nebo výměny filtru, 
  • nižší kvalita kávy než u klasického espressa. 

Pákové kávovary 

Milovníci kvalitního espressa a domácích kávových rituálů ocení pákový kávovar. Namletou kávu nasypete do hlavice a „zaháknete“ do presovače, k tomu odměříte potřebné množství vody. Časem budete přesně vědět, kolik kávy a vody je potřeba, aby vám přístroj připravil espresso na míru vaší chuti. 

Výhody: 

  • originální chuť, 
  • parní tryska na našlehání mléka, 
  • vlastní způsob přípravy kávy. 

italské espresso

Uznejte pití espressa jako dědictví UNESCO, žádá už podruhé Itálie

Kultura pití espressa by se měla dostat na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Již podruhé o to má v plánu požádat Itále. Její typicky zvyk, kdy si lidé často v rychlosti u baru vypijí malý šálek tradičně připravené kávy, je podle tamního ministerstva zemědělství autentickým rituálem a nedílnou součástí národní identity.

Přečíst článek

Nevýhody: 

  • složitá příprava pro nezasvěcené, 
  • pravidelná údržba a péče. 

Automatické kávovary 

Chcete si pochutnat na espressu, ale nemáte čas na složitou přípravu jako u pákového presovače? V tom případě vás potěší automatický kávovar, u kterého stačí zmáčknout tlačítko a lahodný nápoj je na světě. 

Výhody: 

  • jednoduchá příprava, 
  • funkce samočištění a odvápnění, 
  • integrovaný mlýnek na kávová zrna, 
  • zásobník na mléko pro automatickou přípravu našlehané mléčné pěny. 

Starbucks v Praze na Václavském náměstí

Lidé na home office pijí více kávy. Jak ji pít správně?

Káva podle názoru vědců vede k vyšší produktivitě, říká CNBC. Musí se ale pít správně.

Přečíst článek

Nevýhody: 

  • pořizovací cena, 
  • větší rozměry. 

Kapslové kávovary 

Kapslový kávovar vám připraví kávu z hliníkových „polštářků“ plněných mletou kávou. Kávovar si kapsli protrhne a tlakem a horkou vodou z ní vytlačí kávu. Výrobci nabízejí mnoho druhů a příchutí a vy si vyberete podle svých preferencí. Navíc každý den můžete vyzkoušet jinou příchuť. 

Výhody: 

  • snadná manipulace, 
  • široká nabídka kapslí, 
  • malé rozměry. 

Nevýhody: 

  • pořizovací cena, 
  • vysoká cena kapslí, 
  • množství odpadu z použitých kapslí. 
Reklama

Související

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Host na prvním místě

Přečíst článek
Chleba

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „A nemáte nějaké normální jídlo?“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme