Jak vybrat ten správný kávovar pro domácí kávování? Pár rad, které se budou hodit
Rádi byste si pořídili domácí přístroj na přípravu své oblíbené kávy, ale nevíte, podle čeho vybírat? Na trhu najdete několik druhů kávovarů. Pojďte se s námi podívat, jak jednotlivé stroje fungují a jaké mají (ne)výhody.
Ať už jste milovníkem espressa, caffè latte nebo dalších kávových nápojů, potřebujete ten správný přístroj a příslušenství. Dnešní moderní kávovary uvaří kvalitní kávu a k tomu nabízejí další funkce pro zvýšení uživatelského komfortu. Jak jednotlivé druhy kávovarů fungují a jaké mají (ne)výhody?
Překapávače kávy
Překapávací kávovar se skládá z nádobky na vodu, konvice a hlavice. Káva vznikne překapáváním horké vody přes hlavici s filtrem naplněným namletou kávou. Moderní překapávače mají užitečné doplňkové funkce, jako je časovač, automatické vypnutí nebo funkce odvápnění.
Výhody:
- nízká pořizovací cena,
- snadné ovládání,
- příprava většího množství kávy najednou.
Většina komodit a zboží kvůli válce na Ukrajině a sankcím výrazně podraží. Pro kávu to ale platit nebude. Ta kvůli tragickému suchu v Brazílii má letos zásadně zdražovat, protože se na trhu objeví méně suroviny, než kolik svět spotřebuje. Již na podzim se ale projeví pokles poptávky v Rusku a na Ukrajině, uvádí studie společnosti HedgePoint.
Čekal se dramatický růst cen kávy. Kvůli válce bude jen dočasný
Money
Nevýhody:
- nutnost čištění nebo výměny filtru,
- nižší kvalita kávy než u klasického espressa.
Pákové kávovary
Milovníci kvalitního espressa a domácích kávových rituálů ocení pákový kávovar. Namletou kávu nasypete do hlavice a „zaháknete“ do presovače, k tomu odměříte potřebné množství vody. Časem budete přesně vědět, kolik kávy a vody je potřeba, aby vám přístroj připravil espresso na míru vaší chuti.
Výhody:
- originální chuť,
- parní tryska na našlehání mléka,
- vlastní způsob přípravy kávy.
Kultura pití espressa by se měla dostat na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Již podruhé o to má v plánu požádat Itále. Její typicky zvyk, kdy si lidé často v rychlosti u baru vypijí malý šálek tradičně připravené kávy, je podle tamního ministerstva zemědělství autentickým rituálem a nedílnou součástí národní identity.
Uznejte pití espressa jako dědictví UNESCO, žádá už podruhé Itálie
Enjoy
Nevýhody:
- složitá příprava pro nezasvěcené,
- pravidelná údržba a péče.
Automatické kávovary
Chcete si pochutnat na espressu, ale nemáte čas na složitou přípravu jako u pákového presovače? V tom případě vás potěší automatický kávovar, u kterého stačí zmáčknout tlačítko a lahodný nápoj je na světě.
Výhody:
- jednoduchá příprava,
- funkce samočištění a odvápnění,
- integrovaný mlýnek na kávová zrna,
- zásobník na mléko pro automatickou přípravu našlehané mléčné pěny.
Káva podle názoru vědců vede k vyšší produktivitě, říká CNBC. Musí se ale pít správně.
Lidé na home office pijí více kávy. Jak ji pít správně?
Enjoy
Nevýhody:
- pořizovací cena,
- větší rozměry.
Kapslové kávovary
Kapslový kávovar vám připraví kávu z hliníkových „polštářků“ plněných mletou kávou. Kávovar si kapsli protrhne a tlakem a horkou vodou z ní vytlačí kávu. Výrobci nabízejí mnoho druhů a příchutí a vy si vyberete podle svých preferencí. Navíc každý den můžete vyzkoušet jinou příchuť.
Výhody:
- snadná manipulace,
- široká nabídka kapslí,
- malé rozměry.
Nevýhody:
- pořizovací cena,
- vysoká cena kapslí,
- množství odpadu z použitých kapslí.
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.