Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francouzi zatočili s ptačí chřipkou. Přesto jejich foie gras ve světě nechtějí

Francouzi zatočili s ptačí chřipkou. Přesto jejich foie gras ve světě nechtějí
iStock
 ČTK

Produkce foie gras, tedy ztučnělých jater vodních ptáků, ve Francii by v letošním roce měla poprvé po pěti letech vzrůst, protože Francie spustila očkování kachen proti ptačí chřipce, která v posledních letech ničila chovy. Na vývoz však budou mít negativní dopad zákazy některých zemích, uvedla skupina producentů Cifog.

Francie patří k zemím, které nejvíce postihlo celosvětové rozšíření vysoce patogenní ptačí chřipky, která v minulých letech narušila dodávky drůbeže a vajec a způsobila prudký růst cen v mnoha částech světa. V rámci boje s touto nemocí začala Francie tento měsíc očkovat 64 milionů kachen. Stala se tak prvním vývozcem drůbeže, který začal s očkováním, a mezi producenty foie gras to vzbudilo naději, že se podaří ukončit jejich krizi.

Cifog očekává, že produkce foie gras se letos zvýší o 20 procent na 9855 tun, když loni se propadla o 35 procent. Zůstane však stále 26 procent pod průměrem z předchozích pěti let a poloviční ve srovnání s údajem před deseti lety. Vyšší náklady na chov, včetně nákladů na vakcinaci, by pak měly letos zvýšit cenu foie gras o pět procent.

Foie gras, delikatesa, která budí vášně

Foie gras. Delikatesa nebo kulinární snobismus? Král Karel III. i gastroinfluencer Pavel Maurer mají jasno

Foie gras jsou jednou z gurmánských specialit, která mezi milovníky jídla budí silné vášně. Jedněmi milovaná, druhými proklínaná ztučnělá kachní či husí játra ale patří mezi delikatesy, které byste měli alespoň jednou za život ochutnat, míní gastroinfluencer Pavel Maurer. Dějte si ale pozor, ať to není v zemi, kde je jejich konzumace zakázána.

Přečíst článek

Exportní blokády

Francouzská vakcinační kampaň však přiměla několik zemí, aby zavedly zákaz na francouzskou drůbež. Je mezi nimi i Japonsko, které je s podílem deset procent hlavním vývozním trhem pro francouzská foie gras mimo Evropu. Zákaz dovozu zavedly také Spojené státy a Kanada, i když Kanada od té doby změnila zákaz jen na nezpracované syrové produkty, dodal Cifog.

Stále více vlád se sice zabývá možností očkování proti ptačí chřipce, které by mohlo být způsobem, jak virus omezit, většina největších světových producentů drůbeže se ale očkování brání. Mají obavy, že by mohlo zamaskovat šíření ptačí chřipky a vyvolat zákazy obchodu, napsala agentura Reuters.

Francie je předním producentem i konzumentem foie gras. Vykrmování kachen a hus pro foie gras je však velmi kontroverzní, protože tato metoda je považována za krutou.

Drůbežář: Proč jsou drahé potraviny? Vláda nás v tom nechala vykoupat

Drůbežář: Proč jsou drahé potraviny? Vláda nás v tom nechala vykoupat

Energie ze dne na den zdražily o stovky procent. Obilí dvojnásobně. Nakonec zdražily před rokem a půl o desítky procent i potraviny. Češi byli v šoku, utáhli si opasky, začali nakupovat ve slevě. Maloobchodní tržby třináct měsíců klesají, inflace je v rámci Evropy rekordní. Dlouhé měsíce se řeší, kdo je viníkem drahých potravin. Bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula to dokonce nechal vyšetřovat, nezjistil nic, a nakonec byl vyměněn. Své se rozhodl k tomu říct David Bednář, ředitel drůbežářských závodů Klatovy, druhého největšího českého zpracovatele kuřecího masa. „Viníkem je vláda, neudělala v době krize vůbec nic,“ nebere si servítky Bednář.

Přečíst článek

Utrácení části velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se vyskytla ptačí chřipka, 3. ledna 2023. Pokračuje utěsňování budovy před usmrcením nosnic plynem.

Rána drůbežářskému průmyslu. Kvůli chřipce je nutné vybít sedminu tuzemského chovu

Ve velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku se virus ptačí chřipky šíří i do dalších částí chovu. Zlikvidovat tak bude nutné všech téměř 750 tisíc nosnic chovaných ve třech samostatných halách. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá v úterý řekla, že všechny slepice v areálu firmy představují 15 procent slepic v ČR.

Přečíst článek

ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.

Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka

O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.

Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.

Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.

Související

Karel Pučelík: Sarkozyho kauza ukazuje pokrytectví vládnoucích elit. Posouváme se na hranu trapnosti

Přečíst článek
Doporučujeme