Francouzi zatočili s ptačí chřipkou. Přesto jejich foie gras ve světě nechtějí
Produkce foie gras, tedy ztučnělých jater vodních ptáků, ve Francii by v letošním roce měla poprvé po pěti letech vzrůst, protože Francie spustila očkování kachen proti ptačí chřipce, která v posledních letech ničila chovy. Na vývoz však budou mít negativní dopad zákazy některých zemích, uvedla skupina producentů Cifog.
Francie patří k zemím, které nejvíce postihlo celosvětové rozšíření vysoce patogenní ptačí chřipky, která v minulých letech narušila dodávky drůbeže a vajec a způsobila prudký růst cen v mnoha částech světa. V rámci boje s touto nemocí začala Francie tento měsíc očkovat 64 milionů kachen. Stala se tak prvním vývozcem drůbeže, který začal s očkováním, a mezi producenty foie gras to vzbudilo naději, že se podaří ukončit jejich krizi.
Cifog očekává, že produkce foie gras se letos zvýší o 20 procent na 9855 tun, když loni se propadla o 35 procent. Zůstane však stále 26 procent pod průměrem z předchozích pěti let a poloviční ve srovnání s údajem před deseti lety. Vyšší náklady na chov, včetně nákladů na vakcinaci, by pak měly letos zvýšit cenu foie gras o pět procent.
Foie gras jsou jednou z gurmánských specialit, která mezi milovníky jídla budí silné vášně. Jedněmi milovaná, druhými proklínaná ztučnělá kachní či husí játra ale patří mezi delikatesy, které byste měli alespoň jednou za život ochutnat, míní gastroinfluencer Pavel Maurer. Dějte si ale pozor, ať to není v zemi, kde je jejich konzumace zakázána.
Foie gras. Delikatesa nebo kulinární snobismus? Král Karel III. i gastroinfluencer Pavel Maurer mají jasno
Enjoy
Exportní blokády
Francouzská vakcinační kampaň však přiměla několik zemí, aby zavedly zákaz na francouzskou drůbež. Je mezi nimi i Japonsko, které je s podílem deset procent hlavním vývozním trhem pro francouzská foie gras mimo Evropu. Zákaz dovozu zavedly také Spojené státy a Kanada, i když Kanada od té doby změnila zákaz jen na nezpracované syrové produkty, dodal Cifog.
Stále více vlád se sice zabývá možností očkování proti ptačí chřipce, které by mohlo být způsobem, jak virus omezit, většina největších světových producentů drůbeže se ale očkování brání. Mají obavy, že by mohlo zamaskovat šíření ptačí chřipky a vyvolat zákazy obchodu, napsala agentura Reuters.
Francie je předním producentem i konzumentem foie gras. Vykrmování kachen a hus pro foie gras je však velmi kontroverzní, protože tato metoda je považována za krutou.
Energie ze dne na den zdražily o stovky procent. Obilí dvojnásobně. Nakonec zdražily před rokem a půl o desítky procent i potraviny. Češi byli v šoku, utáhli si opasky, začali nakupovat ve slevě. Maloobchodní tržby třináct měsíců klesají, inflace je v rámci Evropy rekordní. Dlouhé měsíce se řeší, kdo je viníkem drahých potravin. Bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula to dokonce nechal vyšetřovat, nezjistil nic, a nakonec byl vyměněn. Své se rozhodl k tomu říct David Bednář, ředitel drůbežářských závodů Klatovy, druhého největšího českého zpracovatele kuřecího masa. „Viníkem je vláda, neudělala v době krize vůbec nic,“ nebere si servítky Bednář.
Drůbežář: Proč jsou drahé potraviny? Vláda nás v tom nechala vykoupat
Zprávy z firem
Ve velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku se virus ptačí chřipky šíří i do dalších částí chovu. Zlikvidovat tak bude nutné všech téměř 750 tisíc nosnic chovaných ve třech samostatných halách. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá v úterý řekla, že všechny slepice v areálu firmy představují 15 procent slepic v ČR.
Rána drůbežářskému průmyslu. Kvůli chřipce je nutné vybít sedminu tuzemského chovu
Money
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.