Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi na Kanárech hledají lepší work-life balance. Nikdo tu neřeší, jaké máte auto, ale jestli je grilovačka na pláži

Hotel, který provozuje Nikola Dzurianová, prošel zásadní rekonstrukcí.
Se svolením Nikoly Dzurianové
Petra Jansová

Početná komunita krajanů se postupně prosazuje na Kanárských ostrovech. Pomohla tomu i pandemie, která na ostrovy přilákala řadu lidí, protože tu nepanovaly tak přísné podmínky jako jinde. Navíc tu je stabilní klima, příjemné permanentní jaro. Češi se tu potkávají na letištích i na plesech. A daří se jim tu podnikat – v realitách, hoteliérství i gastru. Už dávno neplatí, že „Kanáry“ jsou jen pro celebrity a extrémně zámožné.

Reklama

Žije jich tam odhadem několik tisíc a úspěšně tam rozvíjejí svůj byznys. Nejčastěji Češi na Kanárských ostrovech podnikají v turismu nebo realitách. Jedno ale mají společné, propadli tamnímu životnímu stylu. Španělské souostroví v Atlantiku má v sobě kus Afriky, funguje ale evropsky. Je skvěle dostupné z jakékoliv evropské metropole a láká i klimatem, slunce na Kanárech svítí 360 dní v roce a průměrná teplota dosahu je 23 stupňů Celsia. Vlastně tam celý rok panuje jaro.

Jak se žije a podniká na Kanárských ostrovech se můžete podívat do následující galerie.

Souostroví ale dávno není jen turistickou destinací, ale stává se i druhým domovem tisíců cizinců. Ti podle španělského statistického úřadu INE v roce 2022 uskutečnili více než polovinu realitních nákupů. V posledních dvou letech se navíc změnil i profil těchto lidí. Britské a německé důchodce vystřídaly mladé rodiny.

Afrika fungující jako Evropa

Ostrov od ostrova se liší a přitahuje lidi s rozdílným životním stylem. Na ty největší, Lanzarotte a Gran Canaria, míří největší davy turistů. O něco klidnější je Fuerteventura, která přitahuje hlavně sportovce. Všeobecně je ale život na Kanárech naprosto odlišný do toho v Česku. Vesměs všichni tam chtějí vyvážit práci a volný čas. Za ničím se nehonit.

Budva v Černé Hoře je oblíbenou přímořskou destinací.

Reportáž z Černé Hory: Je tam výrazně levněji než v Chorvatsku, mají skvělý olivový olej a pršut

Statisíce Čechů každoročně vyráží na prázdniny do Chorvatska. Černá Hora, rovněž svazová republika bývalé Jugoslávie, ale nabízí podobně komfortní, zajímavou a zároveň levnější dovolenou. Navíc se tam dá pohodlně doletět jen za hodinu a půl. Z Prahy i Brna.

Přečíst článek

„Žije se tu jinak než v Česku. Necítíte se podtlakem. Nikdo tu neřeší, v jakém autě jezdíte, v jakém domě bydlíte nebo co máte na sobě, ale to, kdy se jde na surf nebo zda bude večer grilovačka na pláži,“ přibližuje Nikola Dzurianová, rodačka z Olomouce, která na Kanárech nejenom žije, ale i úspěšně podniká. Na ostrově Fuerteventura provozuje hotel, kavárnu, restauraci a coworking.

Krajanů na soustroví žije ale mnohem víc, jejich příběhy čtěte v novém magazínu Newstream CLUB.

Obálka druhého čísla magazínu Newstream CLUB Newstream

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Podmanivý ostrov São Miguel. Místo, ze kterého se nikomu nechce pryč

REPORTÁŽ: Podmanivý ostrov São Miguel. Místo, ze kterého se nikomu nechce pryč

Přečíst článek
Katedrála v Bordeaux na konci 19. století

FOTOGALERIE: Jak se cestovalo na konci 19. století bez davů a focení na mobily?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme