Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Tereza  Zavadilová

Tereza Zavadilová

Spoluzakladatelka a CEO serveru newstream.cz a bývalá dlouholetá šéfredaktorka deníku E15. V médiích pracuje jako ekonomická redaktorka od druhé poloviny devadesátých let, například v České tiskové agentuře, Lidových novinách, Týdnu a české redakci BBC. Dlouhodobě sleduje finanční sektor a akciové trhy, je aktivní investorkou. Na newstream.cz píše seriál Psychologie trhu.  tereza.zavadilova@newstream.cz

články autora

Marco Iannaccone, náměstek generálního ředitele a člen představenstva UniCredit Bank

Marco Iannaccone z UniCredit Bank: Druhá půlka roku bude těžší. Chystáme se na to

Firmy i banky mají za sebou dekádu růstu. Proto jsou silné a odolné a krátkodobé problémy dokážou přežít, říká Marco Iannaccone, místopředseda představenstva a náměstek UniCredit Bank. Banka i klienti se podle něj připravují na to, že v druhé půlce roku vlivem geopolitických problémů ekonomika zpomalí.  

Přečíst článek
Ocelárny Doněck

Ocelové srdce Donbas. Proč ho Rusko tak chce a Ukrajinci ho nechtějí dát?

Donbas vznikl jako východní Klondike – lidé se tam stěhovali za těžkou prací a výdělky. Živil kus ruského impéria i Sovětského svazu. Pro Ukrajinu byl průmyslovým těžištěm.

Přečíst článek
Burza - ilustrační foto

Šéfové fondů mění strategii, chystají se na špatné časy

Problémů z Evropy se bojí i američtí správci aktiv - krize se přenese jako ta finanční z roku 2008. Kontinent doplácí na stagflaci i blízkost válečnému konfliktu.

Přečíst článek

Investiční výzva má vítěze! Turbulentní dobu porazil Dalibor z newstream.cz s akciemi ČEZ

Kdo v uplynulém kvartále vsadil vše na jednu kartu, mohl hodně vyhrát i hodně prohrát. A jak si vedly jednotlivé instrumenty v #investicnivyzva?

Přečíst článek
žena prochází mezi troskami ruských tanků zbytky ulice v Buče

Rusko může za válku tvrdě zaplatit v reparacích. Ukrajina má šanci na biliony korun

Otázka válečných reparací se brzy dostane na scénu. Válka není u konce, ale Ukrajina sčítá škody. Bude z toho velká právní bitva.

Přečíst článek
premiér Viktor Orbán

Tereza Zavadilová: Orbánovi voliči chtějí pohádku, ne civilizovanou Evropu

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz už asi bouchají šampaňské. Podle odhadů to vypadá, že opět budou sestavovat vládu, v pořadí už čtvrtou.

Přečíst článek
dálnice, německé dálnice

Německou dálnicí rychlostí 120 km/h. Debata o snížení rychlostního limitu je kvůli Rusku znovu na světě

Nižší rychlost rovná se nižší spotřeba. Debata o snížení rychlostního limitu na německých dálnicích je kvůli ukrajinské krizi znovu na stole. Dvě ze tří koaličních stran ve vládě by omezení rychlosti na 120 kilometrů v hodině podpořily.

Přečíst článek
Ikea v Petrohradu, lidé čekají ve frontě

Rusové panikaří, skupují vložky, plenky, léky i cukr

Palivo a topení jsou paradoxně asi jediné položky, které v Rusku nezdražily. Jinak rostou ceny všeho. Pokud by válka trvala rok a inflace rostla nynějším tempem, ceny zboží se ztrojnásobí.

Přečíst článek
Jaroslava Palendalová, ředitelka Kruk International pro Česko a Slovensko

Jaroslava Palendalová: Dopad inflace a války na Ukrajině do nesplácených dluhů čekáme až v druhé půlce roku

Inkasní agentury řeší nesplácené pohledávky až tak s půlročním zpožděním od chvíle, kdy člověk přestane platit, vysvětluje šéfka české a slovenské pobočky pohledávkové společnosti Kruk Jaroslava Palendalová. Negativní efekty se podle ní sčítají. Ale během pandemie se i dlužníci rozplatili, dodává.

Přečíst článek
Jitka Haubová, členka představenstva Komerční banky

Jitka Haubová: Banka musí fungovat i v dobách krizí

Členka představenstva Komerční banky Jitka Haubová má plné ruce práce. Řídí digitální transformaci banky, která přijde na tři miliardy korun. Během pandemie měla jako nejvyšší manažerka provozu na starosti všechny krizové změny. Nyní s týmy zajišťuje výplatu klientů zkrachovalé Sberbanky, pomáhá Ukrajincům i řeší nápor dotazů kolem aktuální situace.

Přečíst článek
Vladimir Putin a  čínský prezident Xi Jinping

Rusko chce Čínu zatáhnout do izolace, bojí se trhy

Rusko údajně požádalo Čínu o vojenskou i materiální pomoc, spekulují americká média. USA budou dnes poprvé od konfliktu jednat s Čínou.

Přečíst článek
Účtenky, EET

Tereza Zavadilová: Zrušení EET? To je ale hloupý krok

Současná vláda Petra Fialy dokazuje, že ani ona neumí odolat lákadlu laciných populistických kroků. Snaha zrušit elektronickou evidenci tržeb (EET) tomu aspoň nasvědčuje. Není k tomu totiž žádný racionální důvod.

Přečíst článek
Sberbank v Moskvě

Rusové mají další problém, úřady omezily výběry dolarů

Ruská centrální banka omezila občanům výběry valut z jejich účtů na maximálně deset tisíc dolarů. Je to další z řady opatření, mířících proti cizím měnám.

Přečíst článek
Moskva, mrakodrapy

„Velká čtyřka“ opouští Rusko. Rozloučí se s tisícovkami zaměstnanců

Ruské firmy a vláda přijdou o špičkové poradenské, účetní a auditorské služby. Takzvaná velká čtyřka opouští trh a zbavuje se tamních obřích kanceláří, vyplývá z prohlášení firem.

Přečíst článek
Burza, ilustrační foto

Výklep na burzách. Od ledna se evropské akcie zřítily minimálně o pětinu

Pražská burza ráno klesla o více než šest procent, rakouská přes sedm procent. V závěru dne pražská burza ztráty zmírnila, přesto zavřela na nejnižší hodnotě od loňského 4. srpna. Šlo o nejvýraznější denní pokles od poloviny března 2020.

Přečíst článek

News box

Jádro by podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (STAN) mohlo do budoucna tvořit až 6️⃣0️⃣ procent energetického mixu ČR, v současné době je to 38 procent. Podmínkou je výstavba nových bloků jaderných elektráren, mohou být až čtyři. Jádro pak mají doplňovat hlavně obnovitelné zdroje, dočasně pak elektrárny spalující plyn. Ministr to dnes řekl v pořadu televize Nova Za pět minut 12.
Vietnamská komunistická strana nominovala na funkci prezidenta země současného ministra veřejné bezpečnosti 👴 To Lama. Informovala o tom agentura Reuters. V březnu se pouhý rok po nástupu do úřadu vzdal funkce prezident Vo Van Thuong. To Lam stál v čele ministerstva veřejné bezpečnosti i v roce 2017, kdy byl z Německa přes Slovensko unesen do vlasti vietnamský podnikatel.
Dva lidé zemřeli při nehodě 🛳️ lodi na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla dnes podle agentury AP policie. Dalších pět osob se pohřešuje.
Slovenský premiér Robert Fico, který je po středečním postřelení atentátníkem hospitalizován, je  mimo ohrožení života. Jeho stav je ale vážný, rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu, řekl dnes novinářům zástupce nemocnice.
Rusko i Ukrajina shodně uvedly, že se v noci na dnešek staly terčem 🚀 vzdušných útoků. Kyjev oznámil sestřelení všech 37 útočících ruských dronů, ruská protivzdušná obrana odvracela dronový a raketový útok na okupovaném ukrajinském poloostrově Krym a také v Krasnodarském kraji na jihu země.
Česko bylo za první čtvrtletí letošního roku na pátém místě na světě v nákupech 🥇 zlata. Česká národní banka (ČNB) ho nakoupila pět tun, loni za stejné období skončila šestá se dvěma tunami. Centrální banky byly už tradičně největšími nákupčími zlata vůbec.
Navzdory sankcím a silnému politickému tlaku pokračuje většina zahraničních společností ve svém podnikání v Rusku. Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu se z Ruska zcela stáhlo jen 9️⃣,5️⃣ procenta zahraničních podniků. Zhruba třetina zahraničních firem své aktivity v Rusku omezila.
V Izraeli v sobotu večer demonstranti opět protestovali proti premiérovi 👱‍♂️ Benjaminu Netanjahuovi a požadovali návrat rukojmích, které v Pásmu Gazy stále zadržuje palestinské teroristické hnutí Hamás. Informovala o tom agentura DPA.
Francouzská potravinářská firma Danone  završila prodej svých aktiv v Rusku a odchází z ruského trhu. Stalo se tak v třetím roce ruské války proti Ukrajině, napsal dnes server RBK-Ukrajina s odvoláním na prohlášení firmy. Z něj citovala i ruská agentura TASS.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme