Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zpřesněný odhad ČSÚ: Ekonomika padla v prvním čtvrtletí o 2,1 procenta

Baterie do elektromobilů v závodu Škoda Auto.
Škoda Auto
 ČTK

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesla o 2,1 procenta, mezičtvrtletně o 0,3 procenta. Uvádí to zpřesněný odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ), který se shoduje s odhadem statistiků z konce dubna. Na meziročním vývoji hrubého domácího produktu (HDP) se podle ČSÚ negativně podepsal mimo jiné propad spotřebních výdajů domácností.

Reklama

I když celkový vývoj ekonomiky byl negativní, oproti předchozímu kvartálu stoupla hrubá přidaná hodnota (HPH), a to konkrétně o 0,1 procenta. Vzrostla zejména ve stavebnictví, peněžnictví a pojišťovnictví a ve zpracovatelském průmyslu. Ve většině služeb ovšem klesla.

Ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet uvedl, že k meziročnímu poklesu ekonomiky nejvýrazněji přispěl vývoj v odvětví obchodu, dopravy a ubytování a v profesních, vědeckých, technických a administrativních činnostech. Naopak se podle něj dařilo zpracovatelskému průmyslu. „Na straně poptávky byly hlavním faktorem poklesu HDP nižší spotřební výdaje domácností a investice,” doplnil Kermiet.

Zveřeněné statistiky podle analytiků potvrdily odolnost tuzemské ekonomiky vůči dopadům pandemie navzdory výrazným restrikcím. Zveřejněná struktura vývoje ekonomiky pak podle nich ukázala, že i spotřebitelé se nové situaci dokázali relativně dobře přizpůsobit. Ve druhém čtvrtletí čekají ekonomové obrat a výrazný růst ekonomiky mimo jiné kvůli meziročnímu srovnání. Za celý rok by pak ekonomika podle odhadů mohla vzrůst o tři až čtyři procenta.

„Celkově lze říci, že ekonomika se dokázala s problémy, které ji na začátku roku postihly, vypořádat nadmíru dobře a nadále tak prokazovala vyšší míru odolnosti. Ta byla zjevná také při srovnání s výkony sousedních a podobně průmyslově orientovaných ekonomik Německa a Slovenska, které ve stejném období poklesly mezičtvrtletně o skoro dvě procenta,” uvedl i ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

I podle analytika ČSOB Petra Dufka je výsledek vzhledem k okolnostem pozitivní. „Nová data z české ekonomiky nám umožňují potvrdit náš příznivý výhled pro letošní rok, který počítá s růstem HDP o 3,5 procenta,” uvedl.

Pozitivně pak k vývoji ekonomiky podle ČSÚ přispívaly výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí, změna stavu zásob a zahraniční poptávka.

Výdaje na konečnou spotřebu se v období od ledna do konce března mezičtvrtletně snížily o 1,3 procenta a meziročně o 3,7 procenta. Z toho výdaje na konečnou spotřebu domácností klesly proti proti předchozímu čtvrtletí o 0,2 procenta a proti loňskému stejnému čtvrtletí o 6,1 procenta. „Meziročně oslabila zejména spotřeba předmětů se střednědobou trvanlivostí a výdaje za služby,” uvedli statistici.

Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí mezičtvrtletně klesly o 3,6 procenta, meziročně však byly vyšší o 1,3 procenta.

V Česku bylo prvním čtvrtletí zaměstnáno v průměru 5,327 milionu lidí. Celková zaměstnanost se tak proti loňskému poslednímu kvartálu zvýšila o 0,3 procenta, meziročně však klesla o 1,6 procenta.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Česká ekonomika je ještě závažněji nemocná, než se dosud myslelo

Přečíst článek
výroba převodovek

Česká ekonomika loni rostla o 3,3 procenta. Letošní výkon bude kvůli válce na Ukrajině horší, míní analytici

Přečíst článek
V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla podle zpřesněného odhadu o 8,1 procenta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme