Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobce batohů Topgal nutil jejich prodejce zdražit. Zaplatí pokutu 10 milionů

Topgal musí zaplatit desetimilionovou pokutu kvůli zakázaným cenovým dohodám s prodejci
Profimedia
 ČTK

Sedm let výrobce školních batohů značky Topgal uzavíral s jejich prodejci zakázané cenové dohody, které zboží zdražovaly koncovému zákazníkovi. Za vměšování se do maržové politiky prodejců zaplatí Topgal pokutu přesahující 10 milionů korun.

Reklama

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal výrobce školních aktovek a batohů Topgal pokutou 10,7 milionu korun za to, že stanovoval svým odběratelům minimální maloobchodní ceny svého zboží. Úřad o tom informoval na svém webu

Podle zjištění úřadu firma určovala svým odběratelům minimální ceny zboží od roku 2014 do roku 2021. „Dodržováním stanovených cen podmiňovala obchodní spolupráci s odběrateli, kontrolovala, zda odběratelé cenovou politiku dodržují a případně je vyzývala k navýšení cen na jí stanovenou úroveň, a to i pod hrozbou sankcí, které v některých případech reálně uplatnila,“ uvedl úřad.

Proč budou muset Pražané ze svých kapes zaplatit důsledky protizákonného nařízení magistrátu

První říjnový den tomu byly dva roky, co platí sporné nařízení magistrátu č. 26/2005 Sb. hl. m. Prahy, které Úřad pro ochranu hospodářské soutěže („ÚOHS“) označil jako porušení zákona.  Od března loňského roku navíc vede s magistrátem oficiální správní řízení, které je nestandardně dlouhé kvůli lhostejnosti vedení hl. m. Praha. Tento laxní přístup vede k tomu, že diskriminovaným firmám narůstají ztráty, které budou po magistrátu vymáhat.

Přečíst článek

Zakázané vertikální dohody ve výsledku sedm let narušovaly hospodářskou soutěž na trhu se školními batohy a batohy pro volný čas. „Určování minimálních cen ze strany dodavatelů zboží omezuje cenovou soutěž mezi prodejci a zvyšuje tak cenovou hladinu zboží pro spotřebitele. Maloobchodní prodejci si mohou určit prodejní cenu zboží zcela volně a dodavatel je v cenotvorbě nesmí nijak omezovat. Dodavatel smí určit pouze doporučenou cenu, avšak její dodržování nesmí vymáhat,“ upřesnil ÚOHS.

Při určování výše sankce ale ÚOHS přihlédl k tomu, že firma Topgal ihned poté, co v jejím sídle ÚOHS provedl místní šetření, problematické dohody ukončila a své odběratele informovala o tom, že stanovené prodejní ceny jsou nezávazné. „Společnost Topgal splnila podmínky pro narovnání, v jehož rámci uznala odpovědnost za spáchaný přestupek, díky čemuž jí byla sankce snížena,“ doplnil ÚOHS. Stanovená pokuta je pravomocná a firma ji musí zaplatit.

Střední odborná škola - Centrum odborné přípravy a Gymnázium v Českobrodské ulici v pražských Hrdlořezech

Podívejte se na školy, ve kterých děti baví se učit

S novým školním rokem se zase v Česku určitě rozběhne nekonečná diskuse o počtu žáků ve zdejších školách a školkách. A není divu. Zatímco dětí je rok od roku stále více, a silnější populační ročníky se rozrůstají i o děti imigrantů, školy se v celé zemi staví jen výjimečně. Přinášíme vám proto fotogalerii pěti nejzajímavějších, které se v posledních letech u nás postavily či se zrovna jejich výstavba připravuje. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna

David Ondráčka: Případ ÚOHS. Jak z pyramidy moci učinit moderního regulátora

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme