Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vítkovice Steel umazává ztrátu, dosáhla nejlepšího výsledku za poslední tři roky

Vítkovice Steel, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Ostravská hutní firma Vítkovice Steel loni snížila ztrátu na 267 milionů korun, oproti roku 2019 je to o 213 milionů méně. Jde o její nejlepší výsledek za poslední tři roky. V roce 2018 byla ve ztrátě 1,68 miliardy. Provozní zisk EBITDA dosáhl loni nuly.

Reklama

Na počátku roku 2020 se trh s ocelí vyvíjel příznivě a poptávka byla silná, především u plechů. Pak ale přišla koronavirová pandemie, kterou provázely nucené odstávky výroby ve firmách a následně propad poptávky. Loňský výsledek ale potvrzuje návrat firmy k pozitivnímu provoznímu výkonu. 

„Díky silnější kontraktaci zakázek v prvních měsících roku se firmě ještě v prvním pololetí dařilo držet výrobu a zároveň i hospodářské výsledky. Avšak totální ochlazení poptávky, které přišlo ve třetím kvartále, přineslo problémy s udržením výroby. Importy ze zemí mimo evropskou unii stlačily prodejní ceny plechů téměř na úroveň variabilních nákladů,“ uvedla za firmu Jana Dronská.

„Máme za sebou těžký rok, pandemie přinesla výzvy osobní, ale také obchodní. Poptávka po plechu klesla o více než 20 procent a čelili jsme obrovskému tlaku levných dovozů z mimoevropských zemí. Přes všechny komplikace se nám podařilo v roce 2020 opět vyrobit více než půl milionu tun výrobků a meziročně zlepšit výsledky hospodaření,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva společnosti Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka.

železárny

Třinecké železárny dosáhly nejnižšího zisku za desetiletí

Třinecké železárny dosáhly loni zisku 469 milionů korun, což bylo o 141 milionů méně než v roce 2019. Jde o nejhorší výsledek za poslední dekádu, firma ale dosáhla pozitivního výsledku hospodaření i přes nejistoty na trhu s ocelí a dopady koronavirové pandemie.

Přečíst článek

Loňské tržby společnosti za prodej výrobků a služeb klesly o pětinu na 6,5 miliardy korun. „To ale můžeme považovat vzhledem k okolnostem za dobrý výsledek. Do zahraničí směřovalo 70 procent prodaných výrobků, přičemž klíčovými trhy pro společnost byly země EU,“ uvedl finanční ředitel Radek Strouhal.

Navzdory koronakrizi firma loni také investovala. Renovovala například jeřáby a jejich vybavení dálkovými ovladači, zavedla značení plechů pomocí čárových kódů a automatické objednávání přeprav. Pokračovala také s likvidací budov bývalé ocelárny.

Letošní rok považuje vedení společnosti také za mimořádný. „Oživení poptávky překonalo očekávání producentů a vytvořilo prostředí raketového růstu cen. Vzrostla však také cena vstupního materiálu - ocelových bran, a to až na trojnásobek loňských letních cen. Věřím ale, že turbulentní situaci zvládneme a své pozice na trzích posílíme. Pozitivní je pro nás prodloužení ochranných opatření EU na dovozy štětovnic,“ uvedl Ščuka.

Vítkovice Steel jsou tradičním evropským výrobcem válcovaných výrobků z oceli. Firma je největším výrobcem ocelových plechů v České republice a jediným výrobcem štětovnic, které se používají především při zakládání staveb a zpevňování břehů vodních cest. Podnik má téměř 900 zaměstnanců. Firmu vlastní nadnárodní investiční fondy ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Izraelská Future Meat Technologies má první závod na světě na produkci buněčného masa.

První továrna na maso „ze zkumavky” na světě. Staví ji izraelská Future Meat

Izraelská společnost Future Meat Technologies otevřela závod, který je podle ní prvním průmyslovým závodem na výrobu buněčného masa na světě. Závod má být schopen vyprodukovat 500 kilogramů umělého masa denně, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme