Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Těžaři diamantů slaví. Průkopník syntetické verze kamenů zkrachoval

Těžaři diamantů slaví. Průkopník syntetické verze kamenů zkrachoval
iStock
 ČTK

Americká společnost WD Lab Grown Diamonds, která je druhým největším producentem syntetických diamantů ve Spojených státech, zkrachovala. Stala se tak první velkou obětí rostoucího přebytku v odvětví umělých drahokamů, uvedl list Financial Times.

Reklama

Společnost má podle soudních dokumentů celkové závazky 44 milionů dolarů (přes jednu miliardu korun) a celková aktiva tři miliony korun. Celkem má 100 až 199 věřitelů.

Syntetické drahokamy se staly výraznou hrozbou pro sektor přírodních diamantů, protože spotřebitelé, zvláště ve Spojených státech, si raději vybírají kameny, které jsou vytvořené v laboratoři, ale chemicky jsou téměř totožné s protějšky vykopanými ze země.

Těžařské společnosti, včetně giganta De Beers, již delší dobu varovaly, že sektor se syntetickými diamanty se sám zničí kvůli nadprodukci, která způsobila kolaps cen syntetických diamantů a celému odvětví ztráty. Ceny laboratorně vytvořených diamantů o velikosti jednoho karátu se za posledních sedm let propadly více než trojnásobně, protože výrobci zaplavují trh.

Kolaps vyrobce syntetických kamenů je úlevou pro těžaře

WD Lab Grown Diamonds byla založena v roce 2008. Byla průkopníkem v odvětví, které otřáslo globálním diamantovým sektorem. V loňském roce tržby firmy činily 33 milionů dolarů.

Nezávislý analytik Paul Zimnisky uvedl, že WD Lab Grown Diamonds reprezentovala odvětví a její kolaps ukazuje, že je pro kohokoliv obtížné konkurovat čínským nebo indickým producentům.

Pro diamanty do Pandory. Symbol luxusu nahrazují synteticky pěstované kameny

Pro diamanty do Pandory. Symbol luxusu nahrazují synteticky pěstované kameny, a mají úspěch

Není diamant jako diamant. Nové technologie přestávají z drahého kamene dělat symbol luxusu. Syntetické diamanty vyráběné v laboratořích srážejí ceny těch přírodních, po nichž výrazně klesá poptávka. Zatímco prodejci klasických zásnubních a snubních prstenů si zoufají, klenotnické sítě cílící na hlavní zákaznický proud, jako je dánská Pandora, naopak popularizaci diamantů vítají.

Přečíst článek

Kolaps velkého producenta syntetických diamantů však může být i určitou úlevou pro těžařské firmy. Ty jsou pod tlakem poklesu cen způsobenému slabšími výdaji spotřebitelů, který měl rovněž negativní dopad i na trh se syntetickými diamanty.

Firma De Beers založila vlastní řadu laboratorně vytvořených diamantů, která má značku Lightbox. Minulý měsíc ale zrušila své původní rozhodnutí prodávat zásnubní prstýnky se syntetickými diamanty.

Další velký americký producent syntetických diamantů Diamond Foundry se poohlíží po možnostech růstu i mimo sektor šperků. Generální ředitel Martin Roscheisen řekl v srpnu listu FT, že chce dodávat diamantové destičky pro polovodičový průmysl.

Diamant, ilustrační foto

Ceny diamantů z loňského rekordu již klesly o 18 procent, roste zájem o ty syntetické

Diamanty v posledních několika měsících ztratily na hodnotě. Ještě v únoru loňského roku se jejich cena vyšplhala na rekordní hodnoty, od té doby však klesla již o 18 procent. Od začátku roku jsou pak nižší o 6,5 procenta, ukazuje globální index cen surových diamantů. A jejich cena bude podle analytiků zřejmě dále klesat, upozornil zpravodajský server CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pro diamanty do Pandory. Symbol luxusu nahrazují synteticky pěstované kameny

Pro diamanty do Pandory. Symbol luxusu nahrazují synteticky pěstované kameny, a mají úspěch

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme