Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Škodě Transportation se v Německu daří. Má tu kontrakty za 15 miliard

Vizualizace tramvaje Škody Transportation
Škoda Transportation
 ČTK

Tramvaje Škody Transportation ze skupiny PPF jezdí v devíti německých městech a usiluje o další, prozrazuje šéf společnosti Petr Brzezina.

Reklama

Plzeňská Škoda Transportation ze skupiny PPF se v Německu daří. Získala tu dosud zakázky na téměř 150 tramvají do celkem devíti měst včetně velkých center jako je Bonn a Frankfurt. Jde o kontrakty téměř za 15 miliard korun a dalších soutěží v SRN se firma účastní. Na Západě získala ještě velké zakázky ve finských Helsinkách a Tampere. Skupina dosud vyrobila přes 1000 tramvají, největší zakázka 250 vozů byla do Prahy, řekl prezident největšího středoevropského výrobce kolejových vozidel Petr Brzezina. Západoevropský trh s Německem v čele považuje za velmi důležitý.

Dosavadní největší tramvajovou zakázkou za téměř sedm miliard korun je kontrakt pro tři německá města - Mannheim, Heidelberg a Ludwigshafen, které jsou propojené společnou tramvajovou sítí. „První z 80 tramvají bude hotová příští rok. Už je ve výrobě. Je to spolupráce s naší finskou společností Transtech, kde vyrábí určité části a další pak my tady v Plzni, kde se to montuje,“ uvedl Brzezina. V Plzni se dále tramvaj oživí a pak se odveze do Mannheimu, kde hned začnou testy. „Bude to v průběhu příštího roku. Pak musíme postupně dostat všechna schválení a homologace a předáme to zákazníkovi. V té době už poběží sériová výroba všech 80 kusů,“ řekl.

Dovolená s rouškami? Letos nejspíš ještě stále obličejové masky nesundáme.

Delta udeřila. Akcie evropských cestovek padají

Vytoužený nárůst turismu se ani toto léto nejspíš neodehraje, míní investoři. Daří se outdooru.

Přečíst článek

Druhou největší zakázkou téměř za tři miliardy korun, kterou získala skupina letos v únoru, je dodávka 45 tramvají do tří měst v Braniborsku, kde už jezdí škodovácké nízkopodlažní tramvaje ve městě Schöneiche. Vozy si dohromady objednaly Frankfurt nad Odrou, Branibor nad Havolou a Chotěbuz. Podepsaný je kontrakt na 24 vozidel s opcí na dalších 21.

„Dále už běží výroba tramvají do Bonnu,“ uvedl prezident. Tento kontrakt uzavřel podnik koncem roku 2019. Škoda Transportation tam dodá 26 tramvají ForCity Smart a má opci na dalších 12 vozů. Součástí jsou dodávky náhradních dílů po dobu 25 let. Výše zakázky může dosáhnout téměř čtyř miliard korun, první tramvaje tam budou v roce 2022.

„Účastníme se dalších tendrů v Německu a předpokládám, že tam budeme dál úspěšně působit. Teď jsme výrobně poměrně naplněni. A i když se rozšiřujeme, tak si hlídáme kapacity, aby byl růst přiměřený,“ uvedl Brzezina.

Skupina, která založila před sedmi lety v Německu dceřinou společnost Škoda Transportation Deutschland, tam dodala první vozy v minulých dvou letech do města Chemnitz, kde už jezdí všech 14 tramvají za necelou jednu miliardu korun.

Tramvaje dnes podle Brzeziny představují 25 až 30 procent ročních tržeb skupiny, které loni přesáhly 11 miliard korun. Největší objem tvoří poslední roky vlaky a velké procento také modernizace a servis.

Foto: Škoda Transportation

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme