Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropný gigant ExxonMobil žaluje akcionáře usilující o ochranu klimatu. Podkopávají byznys

Jedna z továren ExxonMobil v americkém Texasu.
profimedia.cz
 ČTK

Americký ropný gigant ExxonMobil žaluje americké a nizozemské akcionáře, kteří aktivistickým způsobem usilují o ochranu klimatu. Cílem žaloby je zabránit, aby se o návrhu těchto akcionářů hlasovalo na květnové valné hromadě.

Reklama

Žalovanou stranou jsou společnosti Follow This a Arjuna Capital. Exxon tvrdí, že tito akcionáři jsou „vedeni extrémní agendou” a že jejich opakované návrhy nejsou v zájmu investorů, uvedla agentura Reuters.

Společnosti Follow This a Arjuna Capital se podle Exxonu staly jeho akcionáři pouze proto, aby prosazovaly změny prostřednictvím akcionářských návrhů, jejichž cílem je podkopat jeho současné podnikatelské aktivity, napsala agentura Bloomberg.

Follow This a Arjuna Capital vyzývají Exxon k rychlejšímu snižování emisí skleníkových plynů. Blokování návrhů akcionářů soudní cestou je neobvyklé a společnost ExxonMobil takovýto postup zvolila poprvé ve své historii, poznamenal server BBC.

„Návrh se nesnaží zlepšit hospodářské výsledky společnosti ExxonMobil,” uvedla firma. „Podobně jako v případě předchozích návrhů se Arjuna a Follow This snaží jeho prostřednictvím uskutečňovat svůj záměr zmenšit podnik, do kterého investují,” dodal ExxonMobil.

Ropná firma Exxon kupuje břidlicového giganta Pioneer

Exxon v akvizici roku na americkém ropném trhu kupuje břidlicového giganta Pioneer

Americká ropná společnost Exxon Mobil koupí svého konkurenta Pioneer Natural Resources. Transakce v hodnotě 59,5 miliardy dolarů, tedy zhruba 1,4 bilionu korun, se uskuteční formou výměny akcií. Jde o největší převzetí Exxonu od nákupu firmy Mobil Oil v roce 1998 a největší akvizici v letošním roce. Exxon se díky převzetí stane lídrem mezi producenty na největším americkém ropném poli a zajistí si desetiletí nízkonákladové těžby.

Přečíst článek

Ropná společnost Chevron, ilustrační foto

Další ropný mega deal. Chevron koupí za 53 miliard dolarů konkurenční firmu Hess

Americká ropná společnost Chevron koupí menšího konkurenta Hess. Hodnota transakce, která se uskuteční formou výměny akcií, činí 53 miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Hess má významná aktiva v Guayaně a v těžbě z břidlic ve Spojených státech. Akcie Chevronu v reakci na oznámení ztrácejí v premarketu kolem tří procent.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme