Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Progresus vstoupil do oblasti industriálních budov. U Chomutova dokončil centrum za půl miliardy

Interiér nové haly na Chomutovsku
Progresus
Michal Nosek

Mezi Chomutovem a Kláštercem nad Ohří otevřelo nové logistické a průmyslové centrum za 520 milionů korun. Výstavba projektu Garbe Park Klášterec II, o pronajímatelné ploše přes 18 tisíc metrů čtverečních, byla dokončena za osm měsíců.  

Reklama

Hlavní nájemce převzal dokončené logistické a průmyslové centrum  v Ústeckém kraji. Nový objekt má výhodnou polohou u dálnice D7 vedoucí do Německa.  „Zájem o kvalitní a udržitelné průmyslové nemovitosti v atraktivních lokalitách je v Česku nadále obrovský. S hlavním nájemcem Isolite jsme měli podepsanou smlouvu na obsazení více než 70 procent objektu už před zahájením výstavby,” uvedl Lukáš Zrůst, spoluzakladatel investiční skupiny Progresus, jež v projektu figuruje jako hlavní investor. Spoluinvestorem a developerem je německá skupina Garbe a generálním dodavatelem stavby byla česká společnost IMOS. 

„Do budoucna chceme náš rozvoj stavět především na udržitelných a moderních projektech. Na Garbe Park Klášterec II jsme si ověřili, že ve spolupráci s našimi partnery dokážeme výstavbu industriální nemovitosti zvládnout v mimořádné krátkém čase i špičkové kvalitě a nabídnout nájemcům udržitelná řešení pro jejich podnikání,“ dodal Zrůst. 

V areálu ještě přibude dřevostavba

Na předání industriálního centra nájemcům naváže v 1. čtvrtletí roku 2024 instalace dřevěného modulu od výrobce RD Rýmařov ze skupiny Progresus. Venkovní modul se zelenou střechou  v blízkosti příjezdové cesty bude sloužit obsluze parku a zároveň poskytne zázemí pro manažerská firemní jednání. Nabídne také venkovní terasu . „Díky tomu, že se RD Rýmařov z naší skupiny věnuje dřevostavbám již přes 50 let, víme, že tento materiál má pozitivní vliv na životní funkce člověka - soustředění, kreativitu, komunikaci či paměť,” vyzdvihl ředitel skupiny Progresus Jan Nový. 

Také zástupci developera Garbe při předání objektu zdůraznili rychlost, s jakou byl celý projekt dokončen. „Od nákupu pozemků, přes stavební povolení, uzavření nájemních smluv, zajištění výstavby včetně financování, až po předání logistického a průmyslového centra do užívání uběhl pouhý jeden rok. Připomněl Martin Polák, obchodní ředitel Garbe pro střední Evropu. Dodal, že pro zajištění co nejvyšší kvality a přesnosti stavby byla využita mimo jiné i nejnovější technologie zaměřování nosných sloupů pomocí dronů. 

Obce haly chtějí, ale zájem nájemců klesá

Podle starosty Klášterce nad Ohří Štefana Drozda je příchod investorů do regionu příznivou zprávou. „Vznikají nová pracovní místa a zdravé konkurenční prostředí. Nejde jen o samotný Klášterec nad Ohří, ale o celé Chomutovsko. V dnešní době je cenný každý projekt zvyšující ekonomický potenciál a stabilitu regionu,“ řekl k nové hale. 

Výstavbu nových hal plánují i další investoři. Developeři připravují statisíce metrů čtverečních skladovacích a výrobních prostor. Například tři halyvznikají mezi obcemi Železná Huť a Přehýšov. „Areál logistického centra bude mít do budoucna celkem 130 tisíc metrů čtverečních skladovacích nebo průmyslových ploch,“ uvedla již dříve Marcela Fialková z developerské firmy UDI Group, která haly buduje a dodala, že nestaví pro konkrétního nájemce. Nacházíme se ve složité době a firmy jsou opatrnější. Ale když se nakonec rozhodnou, dávají přednost areálům, které jsou už rozestavěné. A proto být připraveni.  

Starostka obce Michaela Fialové výstavbu nových hal, stejně jako starosta Klášterce nad Ohří vítá s tím, že to může obci pomoci, ať už prostřednictvím daně z nemovitosti, či vznikem nových pracovních pozic pro místní občany.  

Zájem o nové haly však v této době klesáklesá. Vyplývá to z analýzy, kterou provedla realitní a poradenská firma 108 Real Estate. „Ve třetím kvartálu evidujeme zásadní pokles poptávky, což je parametr popisující míru obsazování nových průmyslových prostor k pronájmu,“ uvedl k projektům pro Český rozhlas vedoucí oddělení pronájmu průmyslových nemovitostí Matěj Indra

Setkání Realitního Clubu

Oživení na realitním trhu přijde nejdřív na jaře, shodují se odborníci

Realitní trh ožije po snížení úrokových sazeb. Dojít by k tomu mohlo nejdřív na jaře příštího roku, shodli se hosté setkání Realitního Clubu, které pravidelně pořádá Newstream. Vyčkávání se ale týká také segmentu luxusních nemovitostí, movití klienti s nákupem nespěchají, čekají na další snižování cen.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Janem Šulcem, šéfem společnosti EBM.

Úprk z Prahy do levnějšího Kladna? I tam se bydlení prodraží, říká developer

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme