Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Malajsijský Skyvax usiluje o koupi české státní firmy na výcvik pilotů

Letecké výcvikové středisko v Praze by mohla koupit malajsijská společnost Skyvax.
Řízení letového provozu ČR
 ČTK

Letecké výcvikové středisko v Praze by mohla koupit malajsijská společnost Skyvax. Jednání s ní potvrdil vlastník střediska, státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP). Informovala o tom Česká televize i web Zdopravy.cz. Skyvax na webu uvádí, že výběrové řízení už vyhrál.

Reklama

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) by ale ŘLP mělo o výsledku informovat dozorčí radu až 24. června.

„Exkluzivně jednáme s malajsijskou společností Skyvax, která podle našeho názoru předložila nejlepší ekonomickou nabídku,” řekl televizi mluvčí ŘLP Richard Klíma.

O přípravách prodeje svého výcvikového střediska s leteckými simulátory Czech Aviation Training Centre (CATC) ŘLP informovalo loni. V plánu mělo prodat ve veřejné soutěži stoprocentní podíl ve společnosti. Generální ředitel ŘLP Jan Klas v minulosti připustil, že případný prodej výcvikového střediska by mohl odlehčit finanční zátěž pro podnik i stát.

United Airlines

United Airlines posílí flotilu o stovky letadel. Utratí 30 miliard dolarů

Americká letecká společnost United Airlines oznámila svou dosud největší objednávku. Chce růst na domácím trhu, a koupí proto 270 letadel Boeing a Airbus, jejichž katalogová cena přesahuje 30 miliard dolarů.

Přečíst článek

Společnost CATC, jejíž hlavní aktivitou je výcvik a udržování kvalifikace pilotů, stevardů a mechaniků pro dopravní letadla, využívá 13 letových a jeden požární simulátor, například pro nejrozšířenější letouny typu Boeing 737 nebo Airbus A320. Většinu z nich podnik vlastní, dva má v pronájmu.

ŘLP podnik koupilo v roce 2012 od ČSA za 280 milionů korun. CATC předloni zaznamenala podle výroční zprávy tržby za své služby přes 227 milionů korun, zisk před zdaněním činil 582 tisíc korun. Základní kapitál společnosti je 150,2 milionu korun. Na konci roku 2019 měl podnik, který sídlí v areálu starého ruzyňského letiště, 62 zaměstnanců. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Letadlo většinou řídí autopilot, ale bez lidské kontroly se zatím neobejde.

Airbus vyvíjí systém, který by mohl nahradit drahé piloty. A zlevnit letenky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme