Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lasvitu či Linetu se v Tunisku líbí. Kvůli politice se tam ale další firmy nehrnou

Tunisko
Stanislav Šulc / Newstream

Pro Českou republiku je Tunisko čtvrtým nejdůležitějším exportním trhem v Africe. České firmy tam loni vyvezly zboží za 3,6 miliardy korun, o rok dříve export činil 3,9 miliardy korun. 

Reklama

Současná politická situace v Tunisku podle českého velvyslance Jana Vyčítala nenahrává tomu, aby do země přicházely nové firmy z České republiky. Zatím to ale neznamená ani to, že by společnosti, které už v zemi působí, měly odcházet. Tunisko potřebuje zásadní ekonomickou reformu včetně zjednodušení přístupu investorů ze zahraničí. Kroky, které prezident Kaís Saíd podniká, nepřinášejí systémová řešení, řekl Vyčítal.

Pro Českou republiku je přitom Tunisko podle státního portálu Businessinfo.cz čtvrtým nejdůležitějším exportním trhem v Africe. České firmy tam loni vyvezly zboží za 3,6 miliardy korun, o rok dříve export činil 3,9 miliardy korun. 

V této severoafrické zemi působí například výrobce vybavení do koupelen Ravak, výrobce zdravotnických lůžek Linet nebo sklářská společnosti Lasvit.

Pracovnice ve skladu

Firmy chystají masivní nábory. Propouštět se nebude

Najít dobrého programátora je těžké již řadu let. V postcovidovém světě je ale stejně těžké najít i dělníka nebo technicky vzdělaného zaměstnance. A jde o celosvětový jev, naznačuje průzkum Manpower.

Přečíst článek

České firmy, které na tuniský trh vstoupily, obchodují také se sousední Libyí. Ta je podle Vyčítala z pohledu platební morálky i odbytu zajímavější. Přesah je možný také do Alžírska. Vždy to podle Vyčítala ale znamená, že podnikatelé musejí mít správného partnera v dané zemi.

Jen pět kontejnerů denně

Tunisko by se podle Vyčítala chtělo stát obchodní vstupní bránou do Afriky, ale nemá na to dostatečnou infrastrukturu ani zajištěné fungování státních institucí. Například tuniské přístavy jsou podle něj kvůli nadměrné byrokracii schopny odbavit tři až pět kontejnerů za den. Běžné je ale odbavení třeba 100 kontejnerů za hodinu, řekl.

Ve městě Sfax se podle velvyslance v říjnu uskuteční velký stavební veletrh. Přijet by na něj mělo i několik českých vystavovatelů, zaměřených převážně na čištění a filtraci vody. Cílem je najít místního partnera, který by dodanou technologii koupil a byl schopen v zemi propagovat. 

Vyčítal nečeká, že by teď měly zájem na trh vstoupit velké firmy, které by uzavíraly velké obchody. Důvodem je i nepřehledná politická situace.

Trable s dinárem

Tuniský prezident na konci července odvolal premiéra a pozastavil činnost parlamentu. Momentálně podle Vyčítala mluví o tom, že by se mohla upravit ústava tak, aby schvalovala aktuální stav, tedy že prezident vede zemi bez parlamentu.

průmyslová výroba, ilustrační foto

Exportérům se daří. EGAP pojistil zboží za 45 miliard

Vývoz roste zejména směrem na východ. Největší přírůstek hlásí Asie.

Přečíst článek

Vyčítal očekává, že se uskuteční referendum, které potvrdí změnu ústavy. Nepředpokládá ale, že by se činnost parlamentu obnovila. „Pokračovali by tak zkorumpovaní a zmanipulovaní poslanci, proti kterým on vystoupil. A to byl důvod, proč parlament odstavil,” řekl.

Podnikatelům prezident Kaís Saíd podle Vyčítala mimo jiné zakázal vycestovat a zahájil protikorupční řízení proti podezřelým z toho, že zneužívají nedostatky státní správy k vlastnímu obohacení. Korupce je podle českého ambasadora problém, ale větší potíž má podle něj Tunisko s neefektivitou státní správy. 

V rámci potřebné ekonomické reformy by měl stát podle něj také zprivatizovat státní podniky, přestože to může znamenat propouštění nebo snižování platů. Tuniský dinár by měl být směnitelný, dodal Vyčítal.

Karel Havlíček (za ANO), ministr průmyslu a obchodu a dopravy

Česko mění pohled Evropy na jádro, říká vicepremiér Havlíček

Diskuse před dvěma lety v Evropě byla vyloženě protijaderná. Dnes ne že by byla úplně projaderná, ale už má nad jádrem nadhled. Smiřují se s tím. Česko v tom sehrálo důležitou roli. Teď nás totéž čeká s plynem, říká vicepremiér a ministr resortů průmyslu a dopravy Karel Havlíček v rozhovoru pro newstream.cz. Další vláda bude podle něj krom dostavby Dukovan připravovat i plán pro Temelín, malé reaktory nic nevyřeší.

Přečíst článek

Věda a byznys Josefa Tučka

Zvýší sílu i výkon: exoskelet si hledá nový trh

Technologie to měla být pro vojáky, ale moc z ní ještě neměli. Exoskelet však zvolna proniká do mnohdy až nečekaných oborů a oblastí. Třeba mezi rekreační běžce.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Irsko chce být lídrem v digitalizaci i umelé inteligenci. I s pomocí Čechů, říká náměstek irského ministra Dara Calleary

Irsko chce být lídrem v digitalizaci i umělé inteligenci. I s pomocí Čechů, říká náměstek irského ministra

Přečíst článek
Brusel chce zavést jednotný celní systém. Země včetně Česka by měly ušetřit desítky miliard

Brusel chce sjednotit půl století starý celní systém v EU. Země by měly ušetřit desítky miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme