Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kampaň Národní den bez spěchu si z Cannes odváží bronz

 nst
nst

Agentury McCann Prague a Hero & Outlaw si spolu s Českou asociací pojišťoven připisují další mezinárodní úspěch na nejvýznamnějším mezinárodním festivalu reklamní kreativity ve francouzském Cannes. Národní den bez spěchu si odnáší bronzového lva v kategorii Média. Iniciativa, která staví na výrazném zapojení veřejnosti, upozorňuje na rizika spojená s nepřiměřenou rychlostí za volantem.

Reklama

Národní den bez spěchu je pokračováním úspěšné kampaně 13 MINUT, která už v minulém roce získala v Cannes v kategorii PR stříbrného lva. Díky integrovanému přístupu se podařilo rozpoutat celospolečenskou diskuzi, která vedla k prokazatelnému poklesu počtu nehod z nepřiměřené rychlosti. Hlavní myšlenka kampaně poukazuje na skutečnost, že spěch za volantem je nejčastějším důvodem k překročení rychlosti na silnicích. A zároveň pak příčinou 40 procent dopravních nehod končících smrtí. Dle průzkumu společnosti Behavio drtivá většina českých řidičů (86 procent) rychlostní limity porušuje pravidelně a bez výčitek.

Pokračování kampaně Zpomal, dokud není skutečně pozdě:

ČAP - Národní den bez spěchu

Principem Národního dne bez spěchu je dát řidičům pár minut času navíc, aby zbytečně neriskovali a nespěchali na silnicích. Byl proto vyhlášen den, kdy se plánovaně až o 13 minut zpozdily oficiální začátky sportovních, kulturních nebo vzdělávacích akcí.

Když reklama a PR zachraňují životy

Iniciativa získala významnou podporu včetně Fotbalové asociace ČR. V rámci prestižní pohárové domácí soutěže MOL Cup se symbolicky posunul výkop semifinálových utkání. Fotbalové kluby AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, Bohemians Praha 1905 a SK Dynamo České Budějovice se rovněž připojily vytvořením společného videa. Kampaň podpořila svou účastí také Česká televize, Vysoká škola kreativní komunikace nebo divadlo Jatka78 a soubor Cirk La Putyka.

Marketing je jako sval, musí se neustále cvičit, říká šéfka reklamky Iva Welker
video

Marketing je jako sval, musí se neustále cvičit, říká šéfka reklamky

Iva Welker působí v reklamním světě přes dvacet let. A pořád ji její práce baví. „Reklama spojuje osobní invenci a kreativitu, to se mi na tom líbí. Každý den je díky tomu jiný. Správný marketér se za běhu učí stále něčemu novému,“ prozrazuje v dalším díle pořadu Eva Talks na Newstream TV Iva Welker, ředitelka české pobočky mezinárodní kreativní agentury VMLY&R.

Přečíst článek

„Národní den bez spěchu je osvětová iniciativa, kterou chceme upozornit na zbytečný spěch, kterého se běžně dopouštíme na tom nejhorším místě, za volantem. Chceme, aby si lidé skutečně pomocí zážitku uvědomili, že ne všechno je naléhavá situace, kvůli které má smysl riskovat zdraví nebo životy nás i ostatních nepřiměřenou rychlostí. Někdy je skutečně lepší být někde o pár minut později, než tam nedojet vůbec,“ vysvětluje výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Ocenění „Cannes Lions“, které je považováno za Oscara ve světě reklamy, potvrzuje mezinárodní uznání důležitosti i inovativnosti této kampaně v oblasti bezpečnosti na silnicích. Do této soutěže se každoročně přihlašují statisíce projektů z celého světa. Uznání poroty a ocenění některým z metálů získává však jen hrstka vyvolených, a to pouze ty nejkreativnější nápady s výraznými výsledky.

„Jsem rád, že se nám podařilo vybudovat komunikaci, která pravděpodobně zachránila nejeden život. Navázat na dokument 13 MINUT tímto oficiálním hnutím, kterým se stal Národní den bez spěchu, jsme si dali za cíl hned po loňském úspěchu a máme v plánu v něm pokračovat již každoročně. Pevně věříme, že se nám k této aktivitě podaří přesvědčit i další trhy, a zamezíme tak zbytečným nehodám nejen Evropě, ale snad na celém světě. Již na tom pilně pracujeme,” doplňuje Jan Binar, generální ředitel agentury McCann Prague, která stojí za kreativním zpracováním iniciativy.

„Vidíme, že reklama a komunikace či PR neslouží jen ke zvýšení prodejů výrobku, ale mohou a měly by řešit celou řadu společensky negativních jevů, zachraňovat životy a podobně,“ uvedl jeden ze zakladatelů agentury Hero & Outlaw Marek Hanč. 

Národní den bez spěchu se díky letošnímu úspěchu bude konat i v příštích letech a bude otevřen úplně každému, kdo se bude chtít zúčastnit. Více o tom, jak se zapojit, čtěte zde.

Iniciativa Národní den bez spěchu navazuje na osvětovou kampaň „Zpomal, dokud není skutečně pozdě“. Podívejte se ne odvysílanou televizní reklamu:

Televizní reklama „Zpomal, dokud není skutečně pozdě“ získala loni v Cannes stříbro

Video transgenderové influencerky Dylan Mulvaneyové propagující na sociálních sítích speciálně pro ni vyrobené plechovky piva Bud Light vyvolal bojkot milovníků piva v takové míře, že v květnu tato značka přišla o prestižní post nejprodávanějšího piva v USA.

Transgenderová reklama, která vejde do dějin. Americký Bud kvůli ní přišel o pozici nejprodávanějšího piva

Snaha nadnárodních firem s konzervativními zákazníky oslovit nové spotřebitele se může hrubě nevyplatit. Přesvědčil se o tom pivovarský gigant Anheuser-Busch, který na jaře vsadil na transgenderovou influencerku Dylan Mulvaneyovou (na snímku). Její video propagující na sociálních sítích speciálně pro ni vyrobené plechovky piva Bud Light vyvolal bojkot milovníků piva v takové míře, že v květnu tato značka po letech přišla o prestižní post nejprodávanějšího piva v USA, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Vítězové Zlatého středníku 2022

PROHLÉDNĚTE SI: Hlavní ceny za marketing a PR Zlatý středník vyhráli Šticha, MSL a agentura Hero & Outlaw Hanče a Půra

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme