Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hra o výkupné: Firmy hackerům platí až pětkrát více než loni

ilustrační foto
Shutterstock / poskytnuto
 ČTK

Průměrná výše výkupného, které firmy zaplatily hackerům za odblokování svých počítačových systémů, se za poslední rok zvýšila pětkrát na dva miliony dolarů, tedy asi 47 milionů korun. Výkupné je ale pouze částí celkových nákladů na obnovu systémů. Ty bez započítání výkupného dosáhly 2,73 milionu dolarů, což je nárůst téměř o milion dolarů. Vyplývá to z globálního průzkumu bezpečnostní firmy Sophos mezi 5000 vedoucími pracovníky v oblasti kybernetické bezpečnosti a IT, který byl proveden mezi lednem a březnem letošního roku.

Reklama

Navzdory rostoucí výši průměrného výkupného intenzita ransomwarových útoků poklesla. Napadeno bylo 59 procent organizací, zatímco v průzkumu z roku 2023 to bylo 66 procent. Ačkoli pravděpodobnost napadení ransomwarem roste s výší obratu, i menší organizace s příjmy nižšími než deset milionů dolarů, jsou pravidelně terčem ransomwarových útoků. V uplynulém roce jich bylo napadeno 47 procent.

"Ransomwarové útoky jsou v současnosti stále nejčastější hrozbou, která pohání ekonomiku kybernetické kriminality. Bez ransomwaru bychom se nesetkali s takovou rozmanitostí a objemem hrozeb a služeb, které jsou zdrojem těchto útoků. Raketově rostoucí náklady na ransomwarové útoky vyvracejí skutečnost, že jde o zločin rovných příležitostí. Prostředí ransomwaru nabízí něco pro každého kyberzločince, bez ohledu na jeho dovednosti. Zatímco některé skupiny se zaměřují na mnohamilionové výkupné, existují i takové, které se spokojí s nižšími částkami a vynahrazují si je objemem útoků,“ uvedl technický ředitel Sophosu John Shierhos.

Na tuzemské banky zaútočili hackeři, chtějí konec podpory Ukrajiny

Česká ministerstva a nemocnice se staly oběťmi útoku ruských hackerů

Některé české instituce byly od loňského roku cílem útoků zneužívajících do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook. Způsob a jejich zaměření odpovídaly profilu aktivit skupiny APT28, která je spojována s ruskou vojenskou tajnou službou GRU. V prohlášení na svém webu to uvedlo ministerstvo zahraničí na základě informací zpravodajských služeb. Česko s mezinárodními partnery zásadně odsoudilo aktivity skupiny APT28, jež podle úřadu dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Přečíst článek

Již druhým rokem jsou nejčastěji identifikovanou příčinou útoku zneužité zranitelnosti, které se týkají 32 procent organizací. Těsně následovaly kompromitované přihlašovací údaje (29 procent) a škodlivé e-maily (23 procent).

Méně než čtvrtina plátců výkupného předala útočníkům původně požadovanou částku a 44 procent respondentů uvedlo, že zaplatilo méně, než bylo půvo dně požadováno. Průměrná výše zaplaceného výkupného činila 94 procent původního požadavku na výkupné. Ve více než čtyřech pětinách případů pocházelo financování výkupného z více zdrojů.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme