Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Strůjci masivního kyberútoku z víkendu požadují miliardové výkupné

Kybernetický útok hackerů, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Hackeři, kteří zřejmě stojí za víkendovým kybernetickým útokem na stovky firem i veřejných organizací nejen ve Spojených státech, požadují 70 milionů dolarů (asi 1,5 miliardy korun). S odkazem na informace na blogu, který obvykle používá kybernetický gang REvil, to uvedla agentura Reuters.

Reklama

Hackeři podle tiskových agentur nejspíš v pátek pronikli do hojně využívaného nástroje od amerického softwarového dodavatele Kaseya, který slouží IT odborníkům ke správě serverů, desktopů, síťových zařízení či tiskáren. Nástroj s názvem VSA pak upravili a skrze něj spustili vlnu útoků typu ransomware na cíle, které jej využívají. Podle agentury Reuters byly zasaženy stovky firem i veřejných organizací v desítce zemí, rozsah ale zatím není zcela znám.

Sofistikovaný kybernetický útok zasáhl nejen firmy, ale i školy nebo cestovní kanceláře. Obětí útoku je pravděpodobně také obchodní řetězec Coop, který musel kvůli tomu ve Švédsku v pátek zavřít asi 500 prodejen.

Skupina REvil je proslulá četnými hackerskými útoky a žádostmi o vysoká výkupné a podle analytiků má kořeny v Rusku. Podle amerických vyšetřovatelů stála tato skupina mimo jiné za nedávným útokem na největšího světového výrobce masa JBS, který v zájmu ochrany zákazníků nakonec hackerům zaplatil asi 11 milionů dolarů (237 milionů korun).

REvil je jedna z nejnebezpečnějších podobných skupin, která má na svědomí desítky masivních útoků, uvedl regionální ředitel bezpečnostní firmy Check Point Software Technologies Peter Kovalčík.

Bitcoin, ilustrační foto

FBI získala zpět většinu bitcoinů z výkupného při útoku na Colonial Pipeline

Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že se mu podařilo získat zpět většinu výkupného v digitální měně bitcoin, které zaplatila ropná firma Colonial Pipeline hackerům po nedávném kybernetickém útoku. Ten krátkodobě vyřadil z provozu největší americký ropovod. Bitcoiny získalo zpět nové oddělení vytvořené současnou administrativou prezidenta Joea Bidena. Oddělení je zaměřeno výhradně na boj s útoky využívající metodu ransomware, jež v poslední době zasáhly řadu kritických odvětví po celém světě.

Přečíst článek

„Letošek zatím bohužel boří rekordy. V posledních 12 měsících došlo k rekordnímu nárůstu ransomwarových útoků o 93 procent, v České republice se oproti minulému roku celkový počet kyberútoků více než zdvojnásobil,” dodal Kovalčík. Podle něho je jasné, proč si hackeři zvolili k útoku tento víkend.

„Cílení podobných útoků na víkendy a svátky má za cíl omezit reakci napadané organizace, IT pracovníci často nejsou tak rychle k dispozici a organizace jsou zranitelnější,” uvedl Kovalčík. V USA mají kvůli oslavám Dne nezávislosti prodloužený víkend.

Americký prezident Joe Biden o víkendu oznámil, že vyšetřováním události pověřil americké tajné služby. Útok hackerů vyšetřuje také americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) ve spolupráci s agenturou pro kybernetickou bezpečnost CISA.

Foto: Pixabay

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme