Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francouzské BNP Paribas se v prvním kvartále dařilo. Pomohl jí prodej americké divize

Francouzská banka BNP Paribas, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Francouzská banka BNP Paribas v prvním čtvrtletí meziročně více než zdvojnásobila čistý zisk na 4,44 miliardy eur (95 miliard korun. Pomohl jí prodej americké divize pro drobné klienty. Zisk největší banky v eurozóně byl v souladu s očekáváním analytiků.

Reklama

V čase, kdy evropské bankovní domy usilují po řadě turbulencí o obnovení důvěry v bankovní sektor, BNP Paribas posílila své kapitálové a likviditní rezervy.

Bance se dařilo v oblasti dluhopisů, surovin a měn. Dobře se vyvíjelo i klasické investiční bankovnictví a poradenství pro firmy, stejně jako privátní bankovnictví, které těžilo z vyšších úrokových sazeb.

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Na švýcarský úřad Finma, který vykonává dohled nad finančním sektorem, už přišly stovky žalob kvůli způsobu, jakým švýcarský stát zachránil banku Credit Suisse. Spor se vede zejména o dluhopisy AT1, které nechal úřad v záchranném procesu ocenit na nulu, čímž smazal jejich úhrnnou hodnotu zhruba 17 miliard dolarů (asi 365 miliard korun). Informovala o tom agentura Bloomberg. Celkem už se náhrady soudní cestou dožadují držitelé více než třetiny těchto dluhopisů.

Přečíst článek

Francouzská BNP Paribas byla úspěšnější s cennými papíry než Deutsche Bank

Méně úspěšná byla BNP Paribas v obchodování s cennými papíry, kde se jí tržby snížily o 1,8 procenta. Právě tuto oblast přitom prohlásil generální ředitel Jean-Laurent Bonnafe za růstovou. Přesto byla BNP Paribas úspěšnější než někteří konkurenti včetně Deutsche Bank, které klesl příjem z obchodování s fixním výnosem o 17 procent.

Richard Bechník: Panika kolem akcií bank je zbytečná

Richard Bechník: Panika kolem akcií bank je zbytečná

V březnu zaplavily trhy poměrně negativní zprávy z bankovního sektoru USA i Evropy. Diskuze ohledně zdraví bankovních domů stále neutichají a staví většinu investorů i běžných uživatelů bankovních produktů před otázku, v jaké situaci se skutečně nacházíme. „V tuto chvíli v evropském bankovním sektoru vidíme spíše strach živený nejistotou investorů než reálnými ekonomickými problémy. Ty začínají až ve chvíli, kdy lidé v nedůvěře spouští vlnu vybírání svých vkladů. Tomu jsme prozatím vzdáleni,“ píše ve svém komentáři Richard Bechník, hlavní analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Přečíst článek

Tržby BNP Paribas se od ledna do března zvýšily o pět procent na 12,5 miliardy eur. Byly tak vyšší, než 11,7 miliardy eur, kolik udával tržní konsenzus.

Prodej Bank of West se uzavřel v únoru. Podle BNP Paribas přinesl kapitálové zisky 2,95 miliardy eur. Banka už dříve uvedla, že výtěžek z prodeje použije k financování dalších odkupů svých akcií a k financování relativně malých, ale rychlých akvizic. Chce jejich prostřednictvím také dál rozvíjet svou přítomnost v Evropě.

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Akcie největší německé banky Deustche Bank dnes prudce padají, zatím o více než dvanáct procent, přičemž ovšem se propad prohlubuje. Deutsche Bank je rovněž vůbec nejvýznamnější investiční bankou v EU, která jako jediná z unie patří do první ligy světového investičního bankovnictví, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Akcie bank jsou nyní hop nebo trop investicí, říká analytik

Rostoucí úrokové sazby odhalují fatální nesoulady mezi aktivy a pasivy bank, pojišťoven a penzijních fondů. Příběhy britských penzijních fondů, Silicon Valley Bank a dalších ukazují, že vyšší sazby mohou znamenat riziko pro finanční sektor, namísto očekávaných zisků.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme