Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fitch: Čínští developeři Evergrande a Kaisa jsou v částečné platební neschopnosti

Evergrande
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Agentura Fitch snížila rating čínských developerských společností China Evergrande Group a Kaisa Group, označila je za podniky v částečné platební neschopnosti, píší světové agentury.

Reklama

Kaisa podle zdroje agentury Reuters začala pracovat na restrukturalizaci dluhu v objemu 12 miliard dolarů (269,5 miliardy korun). Samy podniky částečnou platební neschopnost neoznámily, Fitch je ale první, kdo je tak označil.

Evergrande nepotvrdila splacení úroků ze zahraničních dluhopisů ve výši 82,5 milionu dolarů ani po třicetidenní ochranné lhůtě. „Předpokládáme proto, že nebyly zaplaceny,” uvedla agentura Fitch. V posledních dvou měsících Evergrande své závazky uhradila až na poslední chvíli.

Evergrande

Nad čínskou Evergrande se stahují mraky, musí zaplatit dvě miliardy korun

Čínský realitní gigant China Evergrande Group je opět na pokraji platební neschopnosti. Pesimistické komentáře firmy z konce minulého týdne vyvolávají očekávání, že do řešení situace se přímo zapojí stát a že firmu čeká řízená restrukturalizace dluhu. Firmě dnes končí další třicetidenní lhůta odkladu splátek dluhu v objemu 82,5 milionu dolarů (asi 1,9 miliardy korun).

Přečíst článek

Nezaplacení dlužné částky znamená platební neschopnost u dluhopisů Evergrande. Další cenné papíry denominované v dolarech jsou tedy okamžitě splatné, jestliže o tom rozhodnou držitelé dluhopisů, jejichž úhrnná hodnota činí alespoň 25 procent celkové dlužné částky, poznamenala Fitch.

Totéž platí pro společnost Kaisa, která má podle údajů společnosti Refinitiv příští rok splatné dluhopisy celkem za 2,8 miliardy dolarů. V letech 2023 až 2025 má každoročně splatit dluhopisy za 2,2 až 3,2 miliardy dolarů.

Společnost Evergrande v Číně bývala nejvýznamnějším developerem, nyní se však potýká se závazky v přepočtu za více než 300 miliard dolarů. Její pád by pravděpodobně zasáhnul celý realitní sektor a rozšířil by se i mimo něj.

Evergrande

Naděje na odvrácení krize se vytrácí. Dohoda Evergrande s konkurencí krachla

Zadlužená čínská realitní společnost China Evergrande je zase o krok blíž bankrotu. Oznámila krach dohody o prodeji zhruba polovičního podílu v divizi pro správu majetku Evergrande Property Services.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

dvousetkoruna

Lepší rating Česka? Ne díky konsolidačnímu balíčku, ale velkému odběru ruské energie

Přečíst článek
Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Čínská ekonomika a S&P jsou i ke konci roku v křeči

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme