Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konkurence pro Teslu? Firma Xiaomi představila svůj elektromobil

Elektromobil Xiaomi SU7
Xiaomi
 ČTK

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi představil svůj první elektromobil. V příštích letech se chce stát jedním z pěti největších výrobců vozů na světě. Vozy značky Xiaomi bude vyrábět jednotka státní automobilky BAIC Group v pekingské továrně s roční kapacitou 200 tisíc vozidel.

Reklama

Sedan nazvaný SU7 určený pro masový trh je velmi očekávaným modelem. Odhaduje se, že maximálně využije sdílení operačního systému s populárními telefony společnosti.

Nový vůz podle Xiaomi dokáže na jedno nabití ujet až 800 kilometrů. Jeho maximální rychlost by měla činit 265 kilometrů za hodinu. Firma hodlá zahájit prodej nového vozu již v příštím roce, zatím však nesdělila jeho cenu.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si nový elektromobil

Šéf poradenské společnosti Automobility Bill Russo upozornil, že Xiaomi je dobře zavedenou značkou spotřební elektroniky a že ekosystém jejích chytrých zařízení má miliony uživatelů a fanoušků. „Mají tak velkou příležitost prorazit (na automobilovém trhu), protože automobil se stává chytrým zařízením,“ dodal.

Xiaomi ale s vozem přichází v době, kdy se čínský automobilový trh, který je největší na světě, potýká s přebytkem kapacit a se zpomalující poptávkou. Tyto faktory rozpoutaly zdrcující cenovou válku, připomíná Reuters. Výrobce chytrých telefonů se zavázal, že v příštích deseti letech investuje do automobilů deset miliard dolarů (asi 222 miliard korun).

Xiaomi chce být jedním z lídrů

„V příštích 15 až 20 letech se tvrdou prací staneme jedním z pěti největších výrobců automobilů na světě a budeme usilovat o pozvednutí celého čínského automobilového průmyslu,“ řekl šéf společnosti Lej Ťün. Dodal, že firma plánuje vyrábět „auta snů srovnatelná s Porsche a Teslou“ a že schopnosti autonomního řízení vozů Xiaomi budou v tomto odvětví na špičce.

Automobil BYD Yangwang U8

Čínská automobilka BYD bude vyrábět vozy v Maďarsku, zaměstnávat chce tisíce lidí

Čínský výrobce elektromobilů BYD postaví v Maďarsku svou první evropskou továrnu na osobní vozy. Společnost dodala, že továrna ve městě Szeged (Segedín) by měla vytvořit tisíce nových pracovních míst.

Přečíst článek

Společnost Xiaomi ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 183 procent na šest miliard jüanů (18,7 miliardy korun). Firma jíž dříve uvedla, že investuje do sektoru automobilů, aby se nesoustředila pouze na smartphony, a že prodej SU7 plánuje zahájit v únoru příštího roku.

Zatímco Xiaomi přichází s vlastním elektromobilem, představil naopak čínský výrobce elektromobilů Nio už na podzim vlastní chytrý telefon. Je založený na operačním systému Android, ale upravený pro větší integraci s jeho vozidly.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Elektromobil Xiaomi SU7

Elektroauto od Xiaomi zafungovalo a je z něj hit. Akcie firmy míří vzhůru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme