Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ESG se nikdo nevyhne. Jak porozumět tomu, o co se jedná?

ESG se nikdo nevyhne. Začít se dá i jednoduchými kroky – třeba porozuměním, o co se jedná
iStock
Newstream & Partner

Tři klíčová slova – Environmental, Social a Governance (ESG) – jsou fenoménem globálního byznysového prostředí. Nutí firmy změnit kurz uvažování a osvojit si nové strategie a standardy, které by podpořily pozitivní společenské a enviromentální změny. O tom, jak si jednotlivé společnosti vedou v oblastech životního prostředí, vztahů se zaměstnanci a odpovědnosti a etiky pracovních postupů, budou již od nového roku některé z nich povinny referovat v rámci ESG nefinančního reportingu. Možností, co dělat a jak změny rozpohybovat, je celá řada.

Reklama

Koncept ESG začal nabývat na významu ve finančním a obchodním světě na přelomu 21. století, kdy se kladl větší důraz na zvyšování firemní kultury s nutnou odpovědností vůči svému okolí. Přispěly k tomu různé události, které tlačily na vyšší povědomí o těchto faktorech. Jedním příkladem za všechny může být věčnými chemikáliemi zamořená oblast v belgických Antverpách, kde před více než dvěma desítkami byla vyráběna chemická sloučenina pod zkratkou PFOS, která se pro svoji odolnost proti rozpadu používala do impregnací a izolačních hmot. Nebezpečné karcinogenní látky jsou dodnes v zemině, vodě, plodinách, dokonce i ve slepičích vejcích.

Odpovědné chování se stalo nevyhnutelným imperativem, a to i ze strany samotných investorů. Ti nyní zohledňují nejen finanční výkonnost podniku, ale také jeho dopady na životní prostředí, sociální odpovědnost a kvalitu správy. Povinné vykazování pak téma dostalo mezi priority rostoucího počtu firem. Například dle dat asociace ABSL, která v ČR sdružuje mezinárodní firmy z oboru podnikových a IT služeb, se ESG věnuje plných 88 procent firem. Nejčastěji k jejich prioritám patří právě podpora životního prostředí a tvorba zdravého a inkluzivního pracovního prostředí.

Řešení pro firmy od Green0meter jsou nově dostupná na jednom místě online. Uhlíkovou stopu zjistí do pěti minut

Platforma Green0meter ze skupiny ČSOB, která pomáhá firmám se snižováním jejich environmentálního dopadu, spustila unikátní digitální rozcestník Green0meter Marketplace. Díky němu mohou firmy jednoduše odhadnout svoji uhlíkovou stopu, zjistit, jaké povinnosti z oblasti ESG reportingu se jich týkají a získat odborné poradenství. Cílem je usnadnit podnikům přechod na udržitelné fungování a pomoci s plněním všech souvisejících pravidel a reportů.

Přečíst článek

Změna klimatu jako klíčový problém

Silné zaměření na životní prostředí odpovídá i zjištění průzkumu Deloitte. Dle něj 75 procent dotazovaných organizací zvýšilo během posledního roku své investice do udržitelnosti, a to i přesto, že firmy očekávají v příštím roce nejistý ekonomický cyklus. Změnu klimatu totiž vnímá naprostá většina firem jako jeden z nejnaléhavějších problémů své organizace. Zároveň věří, že celosvětová ekonomika může nadále růst i při dosahování klimatických cílů a snižování emisí skleníkových plynů.

Podpořit životní prostředí mohou firmy nespočtem aktivit. Ve výrobě se mohou zaměřit výhradně na recyklovatelné materiály, v logistice mohou optimalizovat trasy, aby snížily uhlíkovou stopu, stejně tak mohou omezit služební cesty anebo začít využívat energeticky účinné technologie. Právě úspora energie je často skloňovaná i v souvislosti s masivním nárůstem dat, který podnítila digitalizace a nástup umělé inteligence. I když si to mnoho lidí neuvědomuje, zadání dotazu do vyhledávače Google je energeticky náročné. Deset vyhledávání spotřebuje stejnou energii, jako když pustíte na krátkou dobu vysavač. Čím náročnější algoritmy, tím větší spotřeba energie. A čím více dat, tím větší nároky na jejich úložiště. Řešení této problematiky přinesla třeba společnost Pure Storage. Jejich úložná pole mají schopnost efektivnějšího uskladnění většího množství dat na menším prostoru než běžné úložné produkty. Tím pádem dosahují výrazné redukce spotřeby energie a snížení emisí spojených s výrobou energie až o 85 procent ve srovnání s konkurenčními produkty.

Inovativní novinku už využívají velké firmy, jako je například Meta, provozovatel Facebooku. Nedávno za ni společnost Pure Storage obdržela i diamantové ocenění asociace ABSL.

Ženy investorky - ilustrační foto

Ženy málo investují. Sázka na spořící účty se jim brzy vymstí, varuje Markéta Jelínková z Amundi

Ženy investorky na rozdíl od svých mužských protějšků investují mnohem konzervativněji a s dlouhodobější strategií. Jejich hlavním cílem je zajištění na stáří. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro investiční společnost Amundi, největšího evropského správce majetku. „V posledních měsících se snažíme investorkám vysvětlovat, že se začátkem nové fáze cyklu, kdy začnou klesat úrokové sazby centrálních bank a s nimi úroky na spořících účtech, bude nutné volit jiné nástroje, zejména dluhopisy,“ uvedla pro newstream.cz portfolio manažerka Amundi Markéta Jelínková.

Přečíst článek

Vstřícnější pracoviště pro lidi s hendikepem

Ve sféře sociální odpovědnosti se společnosti angažují v podpoře programů pro rozvoj komunit, vzdělávání a sociální spravedlnost. Klade se důraz na dosažení diverzity a inkluze ve firemních strukturách s cílem zajištění rovných příležitostí pro všechny zaměstnance. Aktivity jsou často spojeny s partnerstvím s neziskovými organizacemi a charitativními projekty, které představují značnou finanční a materiální podporu pro tyto iniciativy.

Firmy dále investují do zaměstnaneckých výhod a programů, jež dbají na duševní pohodu pracovníků. Čím dál více se nabízejí i flexibilní úvazky, které poskytují rovnováhu mezi osobním a pracovním životem. Často tak usnadňují návrat do práce lidem po rodičovské dovolené. Podniky také upravují své kanceláře tak, aby tam mohli bez problému pracovat i lidé s různým hendikepem. Přičemž musí myslet na to, že každé zdravotní postižení vyžaduje individuální přístup k úpravě pracovního prostoru. Úskalí může vyřešit automatické otevírání dveří, označení překážek i lepší akustika místnosti.

Jak využít zlaté horečky umělé inteligence a neohrozit cíle udržitelnosti?

Jak využít zlaté horečky umělé inteligence a neohrozit cíle udržitelnosti?

Umělá inteligence se v posledních letech stala jednou z nejrychleji rostoucích oblastí investic firem do nových technologií a inovací. Využijí ji prakticky všechny obory, od zdravotnictví, přes výrobu polovodičů a čipů a automobilový průmysl až po finanční služby. Nejnovější vlna široce dostupných nástrojů generativní umělé inteligence, k nimž patří i mediálně známý ChatGPT, pak způsobuje dramatický nárůst strojově generovaných dat, a je obecně hnací silou bezprecedentního růstu množství nestrukturovaných dat jako takových. Co to přinese za výhody a výzvy?

Přečíst článek

Uhlíková neutralita v kancelářských budovách se odkládá

Kde se naopak v souvislosti s ESG zaspalo, je nabídka administrativních budov. Trh nemovitostí v České republice zatím neposkytuje plnou odezvu na nové potřeby firem, a nezmění to ani plánovaná výstavba v nejbližších letech. Nadnárodní společnosti přitom již nyní podle informací Colliers poptávají administrativní prostory, které by byly v souladu s moderními požadavky na použité materiály, využití obnovitelné energie, uhlíkovou stopu, nakládání s odpady, zdravé pracovní prostředí či hospodárné nakládání s vodou. Realizace prvních projektů na stavbu první uhlíkově neutrální kancelářské budovy však experti v Colliers předpokládají až v roce 2027–2028.

Mezi projekty, které v maximální míře splňují aktuální požadavky ESG, patří například PORT7 od developera Skanska v Praze 7. Tento projekt byl již dokončen a cílí na certifikace LEED Platinum, WELL a WELL H&S, které hodnotí schopnost kancelářských budov naplňovat ESG požadavky. Dalším příkladem může být společnost Crestyl, jejíž projekt Hagibor plánuje získání nejvyšší certifikace LEED Platinum pro všech šest kancelářských budov.

ESG reporting za dveřmi

ESG reporting, v jehož rámci budou muset firmy podávat zprávy o enviromentálních, sociálních a správních dopadech své činnosti bude povinný již od ledna 2024 pro společnosti, které spadají pod směrnici o nefinančním vykazování z roku 2014. Pro velké společnosti, které v současné době nepodléhají této směrnici, začne povinnost od ledna 2025. A od začátku roku 2026 se povinnost týká i kótovaných malých a středních podniků, malých úvěrových institucí a tzv. kaptivních pojišťoven. V rámci dodavatelských vztahů budou tyto směrnice ovlivňovat i další firmy, které jsou partnery společností, na něž se požadavek vztahuje.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme