Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ericsson koupí americkou Vonage. Draze, míní analytici

Ericsson, logo
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Švédský výrobce telekomunikačních zařízení Ericsson koupí od Američanů firmu Vonage, která se specializuje na cloudovou komunikaci. Cena? 6,2 miliardy dolarů v hotovosti, píše agentura Reuters. Akcie Ericsson v reakci na zprávu ztrácí 3,8 procenta.

Reklama

Dohoda je největší akvizicí švédské firmy za několik let a přichází po loňském převzetí americké firmy Cradlepoint za 1,1 miliardy dolarů, která Ericssonu poskytla přístup k nástrojům, které dokážou připojit zařízení využívající takzvaný internet věcí přes síť 4G nebo 5G, připomíná Reuters.

Vonage se specializuje na vývoj aplikační programovací rozhraní (API), které pomáhá různému softwaru mezi sebou komunikovat. „Vonage je doplňkem toho, co jsme v podnikání doposud vybudovali... Cradlepoint byl také jedním z velkých odrazových můstků k tomu, co dnes Ericsson představuje,“ dodal finanční ředitel Ericssonu Carl Mellander.

Cena je stanovena včetně dluhu, a tansakce by měla být dokončena v první polovině příštího roku. Správní rada Vonage dohodu jednomyslně podpořila, schválit ji ale ještě musejí akcionáři Vonage a také regulační úřady.

Martin Cígler

Budoucí miliardář Cígler: Vizi prodat firmu nemám, zajímavé nabídce bych se ale nebránil

Hned po sametové revoluci začal Martin Cígler podnikat, vytvořil svůj první účetní program pro firmy. Nyní je společnost Solitea, kterou založil a vede ji, hegemonem podnikového software ve střední Evropě. A dál roste. Její programy využívá přes čtvrt milionu firem v Česku, na Slovensku, v Rakousku, Slovinsku a dalších zemích. Solitea v posledních letech kupuje ve spojení s investiční skupinou Sandberg jednu firmu za druhou a zvětšuje svůj dosah. Má Dotykačku, iDoklad a dalších víc než třicet produktů. Už kolem ní začaly kroužit nadnárodní IT koncerny. Cígler má našlápnuto stát se jedním z nejbohatších lidí v Česku.

Přečíst článek

Ericsson zaplatí 21 dolarů za akcii Vonage, což představuje asi 28procentní prémii nad páteční závěrečnou cenou a 34procentní prémii k cenovému průměru za poslední tři měsíce. Analytici tak zhodnotili cenu jako vysokou

Akcie Ericssonu na začátku obchodování klesly o 3,8 procenta, což je jejich největší propad od letošního července.

Tržby společnosti Vonage, která působí napříč sektory, jako je zdravotnictví, finance, vzdělávání a doprava, za finanční rok do konce září činily 1,4 miliardy dolarů. Cloudová komunikační platforma firmy slouží více než 120 tisícům zákazníkům a více než jednomu milionu registrovaných vývojářů po celém světě.

Jaromír Jágr v pořadu Victory Club
video

Jaromír Jágr: Když děláte svou vášeň naplno, vyděláte si peníze

V první epizodě pořadu Victory Club Jaromír Jágr popisuje svou cestu na vrchol sportovního světa. Jakou roli v tom hrál talent? Kdo byl jeho životním vzorem a co si od něj vzal? Jakou roli hrají v jeho životě peníze? A co je vlastně úspěch pro Jaromíra Jágra, který i před padesátkou patří k největším hvězdám extraligy? Sledujte první díl pořadu Victory Club na newstream.cz.

Přečíst článek

Transakce je v souladu s plánem Ericssonu, který počítá s celosvětovou expanzí v bezdrátových sítích a zvýšením podílu na trhu. Představuje také novou etapu plánovaného směrování firmy pod vedením generálního ředitele Börje Ekholma. Ten se ujal funkce v roce 2017 a rozhodl se zaměřit na restrukturalizaci podniku a změnu jeho směru. Ericsson se na začátku tohoto tisíciletí zaměřil na řadu multimediálních oblastí, ale potýkal se s tím, že jeho nákupy často nešlo správně zařadit do provozní činnosti, což zatěžovalo zisk a marže skupiny.

Elon Musk

Musk si může koupit celé Česko

Majetek Česka činí 5,85 bilionu korun, takže šéfovi Tesly Elonu Muskovi by po takovém nákupu zbylo 1,15 bilionu, což v žebříčku nejbohatších světa stále stačí na 27. místo.

Přečíst článek

Karel Janeček na předávání Českého slavíka

Antivaxerský Český slavík rozhodil Novu i Babiše

Od několikahodinové reklamy na Karla Janečka se distancoval téměř každý. Končícího premiéra Andreje Babiše pak návrat pěvecké ankety vybudil k faktickému ohlášení prezidentské kandidatury.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme