Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Energo-Pro stoupl zisk o polovinu, vydělávala na dražší elektřině

Česká energetická skupina Energo-Pro dosáhla loni provozního zisku před odpisy a zdaněním (EBITDA) 307,8 milionu eur (zhruba 7,21 miliardy korun).
ČTK
 ČTK

Česká energetická skupina Energo-Pro dosáhla loni provozního zisku před odpisy a zdaněním (EBITDA) 307,8 milionu eur (zhruba 7,21 miliardy korun). Meziročně jde o nárůst o 49 procent. Ke zvýšení zisku přispěly zejména výnosy z výroby elektřiny a také z distribuce a dodávek elektřiny v Gruzii. Celkové výnosy skupiny pak i díky vyšším cenám energií na trhu meziročně vzrostly o 61 procent na 1,72 miliardy eur (asi 40,28 miliardy korun).

Reklama

Do provozního zisku společnosti Energo-Pro a.s. ještě navíc nebyly zatím zahrnuty dvě nové vodní elektrárny v Turecku Alpaslan 2 a Karakurt, které v loňském roce fungovaly poprvé v plném celoročním režimu. U těchto dvou elektráren byl zisk EBITDA 84 milionů eur (přes 1,96 miliardy korun), řekla ČTK mluvčí skupiny Hana Hikelová.

„Těší nás výsledky všech našich dceřiných firem, a to zejména proto, že se jich podařilo dosáhnout ve velmi volatilních podmínkách, ke kterým přispěla vyostřená geopolitická situace, zvýšená úroveň inflace globálně, i turbulentní situace na energetických trzích,” uvedl generální ředitel skupiny Petr Milev.

Energo-Pro loni ve svých vodních elektrárnách vyrobila přes 2,52 terawatthodiny elektřiny, což je oproti roku 2021 nárůst o pět procent. Podle firmy k tomu přispělo zejména zlepšení hydrologických podmínek v Turecku a Gruzii.

K zisku přispěl i nárůst průměrných prodejních cen vyrobené elektřiny, které stouply ve všech třech zemích, v nichž skupina působí.

Pokles naopak skupina zaznamenala v distribuci a dodávek elektřiny v Bulharsku a v Gruzii. V těchto segmentech se projevilo vedle vyšších cen energií také například teplejší počasí.

Úroveň hrubé zadluženosti společnosti loni ke konci roku činila 716,4 milionu eur (16,77 miliardy korun), což je podle skupiny oproti roku 2021 bez výraznějších změn.

Společnost Energo-Pro byla založena v roce 1994 ve Svitavách. Vlastní a provozuje vodní elektrárny ve čtyřech zemích - v Gruzii, Turecku, Bulharsku a České republice. Kromě hydroenergetiky se zabývá distribucí a prodejem elektřiny a provozuje distribuční sítě v Bulharsku a Gruzii s více než 2,3 milionu zákazníků. Do skupiny patří i výrobce turbín a strojů pro vodní energetiku Litostroj Group. Celková instalovaná kapacita elektráren společnosti činí 857 megawattů, roční výroba elektřiny přesahuje 2,5 terawatthodiny. Skupina také letos zahájila stavbu vodní elektrárny v Kolumbii, kde loni získala veškeré potřebné licence.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme