Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Energetický regulační úřad uložil rekordní pokutu. Armex Energy musí zaplatit miliony

Armex Energy je dodavatelem elektřiny a plynu
iStock
 ČTK

Energetický regulační úřad (ERÚ) uložil společnosti Armex Energy rekordní pokutu 4,746 milionu korun za nekalé obchodní praktiky. Jde o dosud nejvyšší sankci uloženou za protispotřebitelské chování jednomu konkrétnímu dodavateli. Firma podle úřadu spáchala 55 dílčích útoků vůči spotřebitelům. Rozhodnutí je pravomocné, řekl mluvčí ERÚ Michal Kebort. Proti prvoinstančnímu rozhodnutí společnost podala rozklad, úřad ho zamítl.

Reklama

„Dotčení spotřebitelé si u tohoto dodavatele energií sjednali produkty s fixovanou cenou. Ve chvíli, kdy pro něj původní fixované kontrakty přestaly být výhodné, se ale dodavatel snažil převést zákazníky na jiné produkty za podstatně vyšší ceny,“ uvedl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Armex Energy chtěla podle úřadu fixované produkty změnit na tzv. spotové, jejichž cena se průběžně mění podle vývoje na burze. Z podstaty věci tak jde podle ERÚ o pravý opak fixací, na které měli spotřebitelé podle uzavřených smluv nárok. V dopisech zákazníkům zároveň dodavatel uváděl, že pokud klienti s přechodem na spotové ceny nesouhlasí, mohou si vybrat buď alternativní ceníkový produkt, nebo smluvní vztah ukončit.

Národní konference Efektivní energetika, 23. ledna 2024, Praha. Premiér Petr Fiala (ODS).

Fiala: Česko má ambici stát se jedním z center nových jaderných technologií ve světě

Česko se v budoucnu může stát centrem nových jaderných technologií, řekl na konferenci Efektivní energetika premiér Petr Fiala (ODS). Jaderná energie podle něj bude základem tuzemské energetiky a ČR v ní má dlouhodobou tradici. Tu chce využít nejen při stavbě nových bloků, ale také při vývoji malých modulárních reaktorů. ČR nyní připravuje stavbu zatím jednoho nového jaderného bloku v Dukovanech, podle Fialy pokračuje tendr úspěšně. Podle šéfa ČEZ Daniela Beneše bude v Česku nutné do roku 2050 do energetiky investovat až čtyři biliony korun.

Přečíst článek

„Společnost Armex Energy se ve správním řízení hájila tím, že ji k takové jednostranné změně smlouvy opravňovaly mimo jiné i všeobecné obchodní podmínky. Všeobecné obchodní podmínky platné v době, kdy dotčení spotřebitelé podepsali smlouvy, však podobná ustanovení neobsahovaly. Dodavatel je změnil až dodatečně, a to ryze účelově, jen aby nemusel dodržet své závazky,“ řekla členka Rady ERÚ Markéta Zemanová.

Dodavatel podle ERÚ argumentoval mimořádnými okolnostmi, které přinesla tehdy začínající energetická krize. „Ani energetická krize nemůže být omluvou pro to, aby dodavatel jakožto silnější ze smluvních stran takto flagrantně zneužíval svého postavení proti spotřebitelům. Popisovaný přestupek je svou podstatou i rozsahem natolik závažný, že jsme přikročili k udělení rekordní sankce blížící se maximální pětimilionové hranici dané zákonem o ochraně spotřebitele,“ uvedl Trávníček.

Rozhodnutí ERÚ kromě těchto nekalých obchodních praktik zohlednilo také užívání agresivní obchodní praktiky, které se společnost dopustila ve třech případech. Požadovala v nich úhradu za energii, kterou dodala zákazníkům, aniž by si ji zákazníci objednali. V dalších 15 zdokumentovaných případech společnost porušila energetický zákon, když nedodržela standard lhůty pro vyřízení reklamace vyúčtování.

Dukovany

Analytici: Konec Westinghouse v jaderném tendru by neměl zvýšit cenu

Snížení počtu soutěžících o dostavbu jaderných bloků v Dukovanech a případně i v Temelíně sice sníží konkurenci, odborníci ale nečekají, že by důsledkem byla vyšší nabízená cena.

Přečíst článek

Případ tak výší pokuty překonal dosavadní nejvyšší sankci, kterou ERÚ uložil v roce 2019 společnosti Stabil Energy. Té dal pokutu čtyři miliony korun za nekalé obchodní praktiky. Firma o rok později přišla o licenci.

Armex Energy je dodavatelem elektřiny a plynu, na svých webových stránkách uvádí, že má téměř 80 tisíc zákazníků. Kromě toho se zabývá také prodejem pohonných hmot a provozováním čerpacích stanic, prodejen Travel Free, kasin, developerskou činností, i hoteliérstvím a gastronomií. Sídlo firmy je v Děčíně. Tržby společnosti v roce 2021 činily přes 2,2 miliardy korun. Zakladatelem a většinovým majitelem Armex Energy je podnikatel Hynek Sagan.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti stoupne méně, než jak zněl původní návrh

Lukáš Kovanda: ERÚ ustoupil politickému tlaku, elektřina domácnostem přesto zdraží

Přečíst článek
Singapur

Singapurské finanční experimenty. Země začne testovat digitální měnu centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme