Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Deutsche Bank loni vydělala nejvíc za desetiletí, odmění akcionáře

Deutsche Bank
Elliott BrownFollow / Creative Commons / CC BY 2.0

Největší německá banka Deutsche Bank svižně nastoupila do závěrečné cílové rovinky své víceleté generální přestavby. V loňském roce více než zečtyřnásobila čistý zisk na desetileté maximum 2,5 miliardy eur (61,4 miliardy korun). Banka oznámila, že po dvouleté přestávce znovu vyplatí dividendu.

Reklama

Tržby v loňském roce vzrostly o šest procent na 25,4 miliardy eur. Od začátku pandemie banku drží nad vodou vyšší výnosy z obchodování s dluhopisy a měnami.

Zisk Deutsche Bank je jen zlomkem zisku jejích hlavních amerických konkurentů, i tak je vítězstvím pro generální ředitele Christiana Sewinga, který spustil v roce 2019 rozsáhlou reorganizaci v hodnotě devět miliard eur s cílem vrátit banku do zisku po miliardových ztrátách v uplynulém desetiletí a řadě regulatorních pochybení.

„Dostali jsme Deutsche Bank trvale zpět do ziskové zóny a na růstový kurz. A předsevzali jsme si, že se už z tohoto kurzu nenecháme vychýlit,“ uvedl šéf podniku Christian Sewing.

Se zrychlující se inflací a sílící konkurencí o talenty ale bude banka muset vyvážit investice do růstu a zároveň držet náklady na uzdě, aby dosáhla klíčového cíle ziskovosti. Již dříve Deutsche Bank uvedla, že v letošním roce očekává přinejmenším srovnatelné výsledky jako loni a zdá se, že ambice budou ještě vyšší. 

Le Monde, tisk

Rošáda v Le Monde. Pigasse si nechal minoritu. Niel a Křetínský mají shodně 49 procent

Francouzský bankéř Matthieu Pigasse prodal většinu svého podílu v holdingu Le Nouveau Monde (LNM) telekomunikačnímu magnátovi Xavieru Nielovi. Niel teď vlastní 49 procent, stejně jako český podnikatel Daniel Křetínský. Pigasse si nechal dvě procenta. LNM je jedním z akcionářů skupiny Le Monde, která vydává stejnojmenný deník, píše list Le Figaro.

Přečíst článek

Deutsche Bank už ve středu oznámila, že po dvouleté přestávce znovu vyplatí dividendu. Akcionáři by tak za loňský rok měli obdržet 0,2 eura na akcii. Naposledy banka vyplatila dividendu za rok 2018, a to 0,11 eura na akcii.

Poté, co banka zaznamenala svůj největší zisk od roku 2011, vrací investorům 700 milionů eur prostřednictvím zpětných odkupů vlastních akcií (ve výši 300 milionů eur) a dividend. 

Ohlášené kroky odrážejí zlepšenou finanční situaci banky i návrat k normálnějším podmínkám díky tomu, že regulátoři za pandemie covidu-19 zakázali výplaty dividend a odkupy akcií.

Akcie Deutsche Bank obchodované na frankfurtské burze si tak ve čtvrtek dopoledne připisovaly 3,2 procenta, zatímco obecně trh klesal, zatímco investoři vstřebávali obavy z většího než očekávaného zvýšení úrokových sazeb v USA.

Jerome Powell, šéf Fed

Držte si peněženky, Fed zasedá. Dojde k prasknutí superbubliny?

Akciové trhy po celém světě ve středu i ve čtvrtek čeká náraz. Pád. Možná i splasknutí bubliny, ba dokonce „superbubliny“. Burzovní pesimisté se předhánějí v ponurých předpovědích toho, co nastane po skončení probíhajícího dvoudenního zasedání vedení americké centrální banky – Fedu. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy. Japonsko a Německo trhly rekord

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy s AI. Japonsko a Německo trhly rekord

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme