Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Colt prodal v pololetí méně zbraní. Výnosy měl nižší i kvůli silné koruně, zisk ale vzrostl

Colt prodal v pololetí méně zbraní. Výnosy měl nižší i kvůli silné koruně, zisk ale vzrostl
Colt CZ / užito se svolením
 ČTK

Holding Colt CZ Group SE (Colt CZ) vykázal za první letošní pololetí výnosy 6,9 miliardy korun. Meziročně byly nižší o 2,7 procenta, a to kvůli poklesu prodeje zbraní nebo dopadům přepočtu z cizích měn.

Reklama

Upravený zisk zbrojařské skupiny dosáhl od ledna do června 1,19 miliardy korun, ve srovnání se stejným obdobím loni vzrostl o 1,3 procenta. Informovala o tom sama společnost.

Počet prodaných zbraní holdingu za první letošní pololetí klesl ve srovnání s prvními šesti měsíci loňského roku o 13,3 procenta na 314 564. Krátké palné zbraně byly zastoupeny z 62,5 procenta, dlouhé palné zbraně z 37,5 procenta.

Ukazatel EBITDA očištěný o mimořádné vlivy za prvních šest měsíců roku 2023 skupině meziročně klesl o 18,4 procenta zhruba na 1,46 miliardy korun. EBITDA je hospodářský výsledek před započtením úroků, daní a odpisů.

Ukázka z produkce Colt CZ Group při testech v Kanadě.

Colt CZ koupil švýcarského výrobce munice a technologií. I s řadou patentů

Zbrojařská skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) koupila švýcarského výrobce munice a technologií pro ozbrojené složky swissAA Holding AG. Ve společnosti nabyla stoprocentní podíl, hodnotu transakce nezveřejnila. Akvizice byla financována ze stávajících hotovostních zdrojů Colt CZ včetně prostředků z nedávné emise dluhopisů, uvedli zástupci holdingu.

Přečíst článek

Výnosy holdingu za druhé čtvrtletí letošního roku byly ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o 10,1 procenta vyšší. Proti letošnímu prvnímu čtvrtletí výnosy ve druhém čtvrtletí stouply o 27,7 procenta. „Velmi mě těší, že se obchodní výkon skupiny ve druhém čtvrtletí letošního roku zlepšil nejen oproti prvnímu čtvrtletí, ale i srovnatelnému období v roce 2022. Finanční výsledky i nadále odrážejí zvýšenou sezonnost našeho podnikání související s nárůstem podílu prodejů v segmentu ozbrojených složek,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Jan Drahota.

Colt letos koupil výrobce munice ze Švýcarska

Vyzdvihl akvizici švýcarského výrobce munice swissAA Holding, která je dlouhodobým partnerem švýcarských, belgických, německých a dalších zákazníků z řad ozbrojených složek. Nákup společnosti oznámil Colt CZ letos v červnu. „Tato akvizice je součástí naší dlouhodobé růstové strategie, kdy munice je přirozeným doplňkem k našim hlavním výrobkům," uvedl Drahota.

Na celkových výnosech skupiny Colt CZ za první pololetí se z 46,8 procenta podílely výnosy v USA. Výnosy v České republice dosáhly podílu 20 procent, Kanada se na celkových výnosech podílela 14,2 procenta, výnosy dosažené na evropském trhu bez ČR tvořily 10,7 procenta. Podíl Asie činil čtyři procenta a Afriky 1,3 procenta. Výnosy v ostatních státech světa činily tři procenta.

Bude to pro Colt dobrý rok

Vedení Colt CZ očekává, že celkové výnosy letos mohou dosáhnout 16 až 16,4 miliardy korun, což ve srovnání s konsolidovanými výnosy v roce 2022 představuje nárůst o 9,7 až 12,4 procenta. Očekávaná výše upraveného ukazatele EBITDA by letos mohla dosáhnout 3,2 až 3,4 miliardy korun, což by na horní hranici znamenalo meziroční nárůst o jedno procento.

Holding je předním světovým výrobcem ručních palných zbraní a munice pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další komerční využití. Své produkty prodává především pod značkami Colt, CZ (Česká zbrojovka), Colt Canada, CZ-USA, Dan Wesson, Spuhr, swissAA a 4M Systems. Skupina má sídlo v České republice a výrobní kapacity v ČR, USA, Kanadě, Švédsku, Švýcarsku a Maďarsku. Zaměstnává více než 2000 lidí. Ze 76 procent je vlastněna holdingem Česká zbrojovka Partners SE, zbývajících 24 procent tvoří veřejně obchodované akcie. Loni vykázala za celý rok rekordní výnosy téměř 14,6 miliardy korun. Upravený čistý zisk holdingu byl po zdanění bezmála 2,3 miliardy korun.

Výroba v jednom ze závodů Colt CZ Group

Colt za čtvrtletí prodal méně zbraní a trápí ho silná koruna. Ale čistý zisk zbrojovka zvýšila

Colt CZ Group SE (Colt CZ) zaostal v prvním čtvrtletí za očekáváním analytiků, holding vykázal výnosy tři miliardy korun. Meziročně byly nižší o 15,2 procenta, a to kvůli poklesu prodeje zbraní nebo dopadům přepočtu z cizích měn. Čistý zisk zbrojařské skupiny dosáhl za tři měsíce roku 587,8 milionu korun, ve srovnání se stejným obdobím loni vzrostl o 7,9 procenta. Vyplývá to z konsolidovaných neauditovaných finančních výsledků holdingu, které dnes Colt CZ zveřejnil v tiskové zprávě.

Přečíst článek

Česká společnost Excalibur Army podepsala se společností Resource Industries ze Spojených arabských emirátů kontrakt, jehož součástí je dodávka vyprošťovacích a odsunových vozidel Treva 30 (na snímku).

Strnadova Excalibur Army rekordně zvýšila tržby i zisk. Zbrojovka zakázky nestíhá a přistaví další halu

Zbrojovka Excalibur Army hlavně díky dodávkám vojenské techniky na Ukrajinu více než zpětinásobila své tržby na rekordních 13,5 miliardy korun ze zhruba 2,5 miliardy korun v roce 2021. Čistý zisk zbrojovky vzrostl sedminásobně z 222 milionů na 1,656 miliardy korun, což je také nejvyšší hodnota v historii firmy, která patří do strojírensko-zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme