Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Černý kašel na vzestupu. Více případů za rok než letos bylo naposledy v roce 1960

Případů černého kašle je letos už více než 5 tisíc
iStock
 ČTK

Případů černého kašle bylo podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) letos do konce března 5297. Z dat zdravotnických ročenek vyplývá, že více případů za celý rok bylo jen ve třech letech těsně po zahájení očkování v roce 1958, v roce 1960 jich bylo 5568. Podle někdejšího ministra zdravotnictví a vakcinologa Romana Prymuly může být v letošním roce až 10 tisíc případů, řekl v dnešním pořadu Interview ČT24 České televize.

Reklama

Nových případů přibylo za týden 1044, proti předcházejícímu týdnu méně. „Na mírném poklesu počtu nově infikovaných ve srovnání s minulými týdny se v 13. kalendářním týdnu pravděpodobně podílely dva dny volna, kdy nebylo školní vyučování,“ uvedla mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Lékaři letos evidují dvě úmrtí seniorů nakažených černým kašlem, v předcházejícím týdnu nepřibylo žádné další. V nemocnicích skončila necelá tři procenta evidovaných nemocných. Nakažení jsou ve všech věkových skupinách, třetinu tvoří mladí ve věku 15 až 19 let. „Jsou to adolescenti, kteří byli očkováni až po roce 2007. To je hranice, kdy jsme ještě používali celobuněčnou vakcínu,“ řekl dnes Prymula s tím, že trojkombinace vakcíny se záškrtem a tetanem nemá tak dobrou imunitní odpověď. Nemoc u nich ale podle něj obvykle probíhá poměrně mírně.

Nakazilo se také 85 dětí do jednoho roku, které ještě nemusí mít kompletní povinné očkování, jež proti černému kašli chrání. „Tady je opravdu riziko, že někdo zemře. V řadě okolních zemí se to už stalo,“ dodal Prymula. Ty nejmenší může podle něj chránit očkování v těhotenství, kterému se v ČR podrobuje asi 1,5 procenta žen, v jiných zemích však i k 80 procentům.

U více než 73 procent letos nakažených se podařilo zjistit, že byli dříve proti černému kašli očkováni, asi pětina lidí to o sobě neví. Vakcíny podle odborníků s postupem času slábnou. Od roku 2007 děti dostávají látku, která má méně vedlejších účinků, ale vytváří méně dlouhodobou imunitu. Doporučují proto jedno přeočkování v dospělosti.

Podle dat, která sdělilo ministerstvo zdravotnictví, se letos do 14. března nechalo přeočkovat 21 tisíc lidí, z nich 12 tisíc v prvních dvou březnových týdnech, loni bylo očkováno 24 tisíc lidí za celý rok. Lékaři si od společnosti Avenier, která kombinovanou vakcínu proti černému kašli, záškrtu, tetatnu a dětské obrně distribuuje, objednali za dva týdny přes 30 tisíc vakcín.

Nové objednávky firma podle dřívějších informací MZd bude vyřizovat po polovině dubna, protože se čeká na další dodávky. Objednat k očkování se podle informací na webu v současné době není možné ani do zhruba 20 očkovacích center Avenieru. Zatímco dětské vakcíny jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, dospělí ji v ordinaci musí zaplatit a zpětně mohou žádat proplacení části ceny od své zdravotní pojišťovny.

Zdraví, wellness, biohacking

Biohacking: Chce to změnu. I alergie má psychosomatickou příčinu

Úzkost se může zhoršovat v důsledku mělkého dechu a zrychluje dech, činí ho ještě mělčím. Nedostatečný dech zhoršuje únavu, snižuje energii a ztěžuje soustředění. Také zhoršuje prožívání stresu a delší odbourávání stresových hormonů v organismu. Co s tím, se dočtete v dalším díle seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Listová zelenina patří mezi nutričně nejbohatší druhy potravin v poměru ke kalorické zátěži. Je tedy vhodná pro konzumaci při hubnutí, protože díky vysokému obsahu vlákniny a mikronutrientů zasytí a také není potřeba nijak omezovat konzumaci. A čím zbarvenější zelenina, tím více prospěšných látek obsahuje.

Přečíst článek

Chleba z tradičních obilovin

Biohacking: Je bílé pečivo skutečně tak nebezpečné? Vědci zkoumají dopady obilnin na organismus

Epidemie intolerance na lepek je jednou z civilizačních chorob současnosti. Jde však jen o jeden problém spojený s konzumací klasického pečiva. Jak je nahradit zdravějšími alternativami?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Britský král Karel III.

Král Karel III. má rakovinu, oznámil Buckinghamský palác. Panovník odkládá veřejné akce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme