Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ázerbájdžánský SOCAR začne znovu zpracovávat ruskou ropu. Od Lukoilu si na to půjčil 1,5 miliardy dolarů

Ázerbájdžánská státní energetická společnost SOCAR
ČTK
 ČTK

Ruská ropná společnost Lukoil půjčí ázerbájdžánské státní energetické společnosti SOCAR 1,5 miliardy dolarů (34,8 miliardy korun). Ta v rámci širší dohody začne znovu ve své rafinerii SOCAR Turkey Aegean Refinery (STAR) na tureckém území opět zpracovávat ruskou ropu, uvedla agentura Reuters. Zúčastněné strany se k věci nevyjádřily.

Reklama

Dohoda poskytne společnosti Lukoil dalšího zákazníka v těsné blízkosti ruských přístavů. Většina evropských rafinerií přestala dovážet ruskou ropu kvůli sankcím EU po invazi Moskvy na Ukrajinu. Turecko sankce na Rusko neuvalilo a nadále ruskou ropu a plyn dováží.

Rafinerie STAR má kapacitu 200 tisíc barelů denně. Letos v létě musela omezit dovoz ruské ropy kvůli komplikacím vyplývajícím z mezinárodních finančních omezení obchodu s Moskvou. Na začátku letošního roku snížila rafinerie STAR dovoz uralské ropy a v srpnu a září nákupy zcela zastavila a nahradila ji kazašskou ropou, která má podobnou kvalitu a stále se nakládá z ruských přístavů. Vyplývá to z údajů společnosti London Stock Exchange Group (LSEG), která provozuje londýnskou burzu a poskytuje ekonomická data.

První plovoucí fotovoltaická elektrárna ČEZ na horní nádrži přečerpávací elektrárny

Už i Křetínský sází na zelenou energii. EPH postaví jednu z největších plovoucích solárních elektráren v Evropě

Energetický a průmyslový holding podnikatele Daniela Křetínského zahájil na jezeře Ostsee u německé Chotěbuzi výstavbu největší plovoucí solární elektrárny v Německu. Elektrárna bude mít výkon 29 megawattů, což umožní vyrábět elektřinu odpovídající roční spotřebě přibližně 8250 domácností. Systém plovoucích fotovoltaických elektráren chce skupina zprovoznit ve druhé polovině příštího roku.

Přečíst článek

Loni rafinerie nakupovala v průměru 100 tisíc barelů uralské ropy denně, ale letos zatím méně než 50 tisíc barelů denně, ukazují data společnosti LSEG. Lukoil zahájí dodávky uralské ropy od října, a to přibližně 100 tisíc barelů denně, uvedly zdroje.

Na Lukoil se od roku 2014 vztahují některé americké sankce vůči ruskému energetickému sektoru. Soukromý podnik se ale vyhnul přísnějším opatřením, s nimiž se po ruské invazi potýkají ostatní ruské energetické společnosti. Obchodní divize Lukoilu, společnost Litasco, stále dodává ropu do svých rafinerií v Bulharsku a Rumunsku. Kanceláře má v Dubaji a Ženevě.

SOCAR si v uplynulém desetiletí na vybudování rafinerie notně půjčoval. Zařízení bylo uvedeno do provozu v roce 2018. Od omezení dovozu ruské ropy se podle údajů LSEG spoléhá na kazašské, západoafrické a irácké druhy ropy.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme