Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

České producenty vajec čekají miliardové investice. Zatím drží ceny pod průměrem EU

Vejce, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Ceny českých producentů vajec byly v polovině listopadu zhruba o čtvrtinu nižší než v Polsku. Vyplývá to z dat Evropské komise. Podle Českomoravské drůbežářské unie je z Polska dlouhodobě kolem 70 procent vajec, které se do ČR dováží. Proti průměru EU byly ceny nižší zhruba o pětinu. O asi 15 procent byly nižší ceny zemědělců oproti cenám na Slovensku. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v říjnu vzrostly spotřebitelské ceny vajec oproti září o více než osm procent.

Reklama

Komise sleduje ceny po jednotlivých týdnech. Z posledních dat vyplývá, že za 100 kilogramů vajec čeští chovatelé dostali v minulém týdnu 178,92 eura, tedy 4359 korun. V Polsku byla cena za stejné množství 241,69 eura (5888 korun). Průměr EU byl 225,88 eura.

Madeta zdraží kvůli rostoucím nákladům nejméně o tři až pět procent, čeká nižší zisk

Madeta kvůli rostoucím nákladům zdraží výrobky až o pět procent, od státu finanční pomoc nedostane

Největší česká mlékárna Madeta od ledna zřejmě zdraží výrobky nejméně o tři až pět procent. Rostou jí náklady na energie i pohonné hmoty, řekl generální ředitel Madety Milan Teplý v Jindřichově Hradci. Firma letos podle Teplého nedostane původně slíbených 100 milionů státních dotací, což se dozvěděla v září. Za letošní rok čeká podobný, možná mírně vyšší obrat než loni, zisk výrazně klesne, uvedl dále Teplý. Ministerstvo zemědělství zrušilo letos dotační program zemědělcům ve výši 230 milionů korun. Madeta dotační sumu 100 milionů letos slíbenou neměla, řekl mluvčí MZe Vojtěch Bílý. Dále uvedl, že firmy s „výrazným“ ziskem státní podporu nepotřebují.

Přečíst článek

Ceny českých producentů klesly od konce května do minulého týdne zhruba o 12 procent, ukazují data. Průměr EU klesl za stejné období o osm procent. V Polsku se ceny snížily téměř o šest procent. Z dat komise také vyplývá, že v ČR jsou ve srovnání s ostatními členskými státy ceny producentů vajec mezi nejnižšími. V minulém týdnu byla cena nižší pouze na Kypru.

Podle ČSÚ letos spotřebitelské ceny vajec v ČR klesaly. Oproti lednovému průměru, kdy stálo jedno vejce 5,65 koruny, se ceny do října snížily o více než čtvrtinu na 4,04 koruny za kus. Cena vajec v říjnu poprvé v letošním roce meziměsíčně vzrostla o 0,31 koruny, což je zhruba osmiprocentní růst. V září byla průměrná cena za kus 3,73 koruny.

Bliží se investiční náklady

Čeští chovatelé na rozdíl od sousedního Polska musí v následujících letech své chovy přestavět kvůli zákazu klecových chovů, který začne platit od roku 2027. V současnosti je podle posledních dat Ústřední evidence drůbeže v obohacených klecích 58 procent nosnic v ČR. Přestavba bude podle stát tři miliardy korun, odhaduje drůbežářská unie. V Polsku se podle ní zatím žádný zákaz nechystá a v klecích tamní zemědělci chovají zhruba 72 procent nosnic, na Slovensku je to o dvě procenta více. Podle drůbežářské unie dlouhodobě kromě Polska část dovozu vajec tvoří produkce ze Slovenska nebo z Nizozemska.

Ministerstvo zemědělství v prvním kole programu rozvoje venkova umožní čerpat podporu na přestavbu hal z klecových chovů na alternativy. Firmy budou moci žádat až o 30 milionů korun na jeden projekt. Ředitel společnosti Vejce Kosičky z Královéhradecka Jan Pozdílek dříve uvedl, že náklady na produkci vajec ve voliérových chovech jsou o zhruba 0,50 koruny na kus vyšší než v klecových. O tu cenu proto musí alespoň navýšit své ceny zemědělci, aby dokázali pokrýt náklady. Hrozí proto podle něj, že bude kvůli tomu růst dovoz levnějších vajec ze zahraničí.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Inflace v Česku dál klesá, v červenci 2023 byla nejnižší za rok a půl.

Lukáš Kovanda: Tak přece jsme se dočkali, potraviny zlevňují. Ale mohly by i více

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme