Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

úroková sazba - informace o tématu

Moneta Money Bank vyplatí na dividendách 4,1 miliardy korun

Čistý zisk banky Moneta ve čtvrtletí klesl o miliardu, způsobily to nižší výnosy z úroků

Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí klesl meziročně o 5,8 procenta na 1,2 miliardy koruny. Podobně se snížily provozní výnosy banky, a to o rovných šest procent na 2,8 miliardy. Loni zisk i výnosy Moneta Money Bank v prvním čtvrtletí naopak výrazně rostly, podobně jako dalším bankám. Čistý zisk Monety tehdy dokonce stoupl na více než dvojnásobek.

Přečíst článek
Biden

Úrokové sazby a inflace snižují spotřebitelskou důvěru v USA

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v listopadu klesla kvůli přetrvávajícím obavám z inflace a vyšších úrokových sazeb. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu Michiganské univerzity.

Přečíst článek
Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Bude to trvat, ale inflaci ke dvěma procentům stlačíme, říká guvernér Michl

Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. „Nebylo to jednoduché rozhodnutí, jsme ale přesvědčeni, že to bylo rozhodnutí správné,“ uvedl její nový šéf Aleš Michl v dokumentu zveřejněném na webu ČNB. Newstream přináší Slovo guvernéra v plném znění.

Přečíst článek
České bankovky, ilustrační foto

Koruna dnes posílila díky holubicím v obměněné bankovní radě ČNB

Koruna posílila vůči oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru si ve srovnání se středečním závěrem připsala sedm haléřů na 24,59 koruny za euro, vůči dolaru pak 26 haléřů na 24,08 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Přečíst článek
Nový guvernér České národní banky Aleš Michl

Lukáš Kovanda: Končí éra „jestřábí“ ČNB. Na podzim ale může být vše jinak

Jestřábi Marek Mora a Tomáš Holub zůstali v menšině. Noví členové bankovní rady se přiklonili k holubičí rétorice svého guvernéra.

Přečíst článek
domečky, monopoly, hypotéky,

Češi běží hypoteční závod. Už v říjnu úvěry na bydlení překonaly celoroční objemy

Banky a stavební spořitelny poskytly letos do konce října hypotéky za 301,2 miliardy korun, což je více než za celý loňský rok, kdy to bylo téměř 217 miliard korun. Meziročně jde o nárůst o 76 procent. Uvádí to statistiky ČNB poskytnuté Českou bankovní asociací.

Přečíst článek
Novostavby, ilustrační foto

Hypotéky s delší fixací jsou paradoxně nejlevnější

Úrokové sazby nadále rostou, ale zájem o hypoteční úvěry zatím nepolevuje.

Přečíst článek
Forint

Maďarská centrální banka zvedá sazby potřetí v řadě

Maďarská centrální banka dnes podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,3 procentního bodu na 1,50 procenta. Náklady na úroky zvýšila už potřetí za sebou, aby zmírnila růst inflace způsobený silným oživením ekonomiky.

Přečíst článek
Byty, ilustrační foto

Hypotéky budou nadále zdražovat, ne ale razantně

Hypotéky Čechům zdraží průměrně na zhruba tři procenta, nadále je přitom budou mít znatelně dražší než třeba Slováci

Přečíst článek
Novostavby, ilustrační foto

Konec levných hypoték. Navzdory zdražování stále útočí na své rekordy

Objem nových hypoték dosáhl v květnu 30,9 miliardy korun, to je o 6,6 procenta více než v dubnu. Ve srovnání s květnem 2020 je ale hodnota nových úvěrů na bydlení na dvojnásobku. Letošní květen je tak druhým nejsilnějším měsícem ve statistice od roku 2014. Vyplývá to z aktuálních statistik České národní banky a České bankovní asociace.

Přečíst článek
Hypotéky trhají rekordy. Ilustrační foto sídliště

Hypoteční horečka neklesá. Objem úvěrů na bydlení byl v dubnu druhý nejvyšší

Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhl v dubnu 29 miliard korun, Je to sice o 11 miliard korun méně než v březnu, duben je přesto s velkým odstupem druhým nejsilnějším měsícem ve statistice od roku 2014. Ve srovnání s loňským dubnem je to o 86 procent více. Vyplývá to ze statistik České národní banky a České bankovní asociace.

Přečíst článek
Reklama

News box

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme